FALLEN LEAVES. Deseando amar

Dotze anys després de la seva última participació amb Le Havre, el finlandès Aki Kaurismaki ha tornat a la competició per la Palma d’Or amb Fallen Leaves, un dels millors títols vistos aquests dies a Cannes, una comèdia romàntica amb el segell inconfusible del director.

Tot i que l’espectacle va començar abans de la projecció. El Festival de Cannes té el bon detall de mostrar l’arribada dels espectadors i les estrelles del passi de gala de cada tarda i de cada nit a la pantalla del Gran Teatre Lumière per a entreteniment dels espectadors que estan a la butaca esperant l’inici de la projecció. En aquesta ocasió, Aki Kaurismaki va decidir fer l’espera més entretinguda i començar amb el show abans de la pel·lícula saltant-se contínuament el rígid protocol de la catifa vermella i la pujada de les escales del teatre. Interactuant amb els càmeres de televisió, amb els fotògrafs i fent broma amb el mateix Thierry Frémaux. Quan va entrar a la sala, tenia el públic completament entregat i animat.

Fallen Leaves Aki Kaurismaki

Fallen Leaves és cinema social. Els seus protagonistes són un home i una dona de classe obrera enfrontats a la precarietat laboral a la pròspera Finlàndia. I també és una comèdia romàntica. Els seus dos protagonistes formen una parella destinada a entendre’s tot i que el destí no els ho posa fàcil. Però malgrat tots aquests impediments, laborals i afectius, Kaurismaki els tracta amb dignitat i fins i tot amb afecte, amb la seva sornegueria i el to irònic habituals. Dos solitaris interpretats de manera supèrbia per Alma Pöysti i Jussi Vatannen.

Tot i evitar el naturalisme, des del laconisme de les seves interpretacions, al seu tractament visual i l’absurditat de moltes de les situacions, el que planteja Fallen Leaves se sent com una cosa veritable, honesta i emotiva. De manera senzilla i directa. Amb uns quants plans i situacions, Kaurismaki aconsegueix establir l’enllaç entre els dos protagonistes abans fins i tot que es trobin. I poques vegades un pla d’un plat i uns coberts en un carretó de la compra o en una galleda d’escombraries havien estat tan suggeridors. La posada en escena de Kaurismaki és tan senzilla com eloqüent. El seu minimalisme és ple de significats.

Fallen Leaves Aki Kaurismaki

I a més a Fallen Leaves es succeeixen els homenatges al cinema per a gaudi dels aficionats al setè art. La pel.lícula està regada de referències a El Dinero o El diario de un cura de campaña de Bresson, a Banda aparte i Pierrot, el loco de Godard, a Breve encuentro de David Lean, a Rocco y sus hermanos de Luchino Visconti, Los muertos no mueren de Jim Jarmusch i Chaplin. Un festí pels cinèfils. Al cinema de Kaurismaki li senta molot bé deixar de banda les històries d’immigrants com El Havre o El otro lado de la esperanza. A Fallen Leaves hi ha gran part dels elements habituals del seu cinema, però el director finlandès aconsegueix que en aquesta pel.lícula es gaudeixin com quelcom fresc, nou i vivaç.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies