La primera edició completament física després de la pandèmia. Fins el 26 de febrer la capital alemanya torna a convertir-se en la capital del cinema

Quan van prendre el relleu a Dieter Kosslick, el dúo de directors Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian no s’imaginaven que una pandemia i una guerra condicionarien els seus primers anys. El 2020 el festival es va lliurar per dies dels confinaments generalitzats, l’edició de 2021 va ser virtual i l’any passat només es van realitzar passis físics al febrer per a la premsa i el mercat va ser online. Dies després de finalitzar aquella 72 edició, Russia envaïa Ucraïna.

Berlinale 2023

Per mostrar la solidaritat del festival amb el poble ucranià i condemnar l’agresió de Putín, el president Volodymyr Zelensky farà una aparició via streaming a la gala d’inauguració (tal com va fer a Cannes). El presentarà l’actor i director Sean Penn que ha realitzat el documental Superpower sobre el conflicte.

Per la catifa vermella passaran la directora i el repartiment del film d’apertura, l’estrena mundial de la comèdia romàntica She Came to Me de Rebecca Miller. La realitzadora nordamericana estarà acompanyada pels actors de la pel.lícula Anne Hathaway, Marisa Tomei, Peter Dinklage i Joanna Kulig, entre d’altres. També es podrà fotografiar al Palau del Festival a la cantant Joan Baez, estrella del documental I Am A Noise que s’estrena a Berlín. D’aquí uns dies, s’espera a la capital alemanya a l’altre gran convidat del festival: el director nordamericà Steven Spielberg, que recollirà un Ós d’Or Honorífic.

Kirsten Stewart presidenta

La gala servirà per a presentar als diferents jurats, entre ells el de la Competició. L’actriu i directora nordamericana Kirsten Stewart presideix sobre quatre dones i dos homes: l’actriu franco-iraní, Golshifteh Farahani, la directora alemanya Valeska Grisebach, el director romanès Radu Jude i el hongkonès Johnnie To. En una decisió inhabitual, també forma part del jurat la reconeguda directora de casting Francine Maisler que ha treballat, per exemple, amb Iñarritu, Baumbach, Gerwing o Lanthimos i la directora catalana Carla Simón.

La flamant guanyadora de l’Ós d’Or de la passada edició serà un dels jurats que haurà d’escollir entre 18 films a concurs. Tres d’ells ja s’han pogut veure en altres festivals. Sis estan dirigits per dones. Onze dels directors ja han passat per la Berlinale, vuit a la Competición Oficial. Tres son óperas primes i una d’elles es 20.000 Especies de Abejas d’Estibaliz Urresola. La basca es converteix així en la primera cineasta amb nacionalitat espanyola que competeix amb la seva primera pel.lícula a la secció més important de la Berlinale. L’estrena comercial de ’20.000 especies de abejas’ està prevista per a finals d’abril.

20.000 Especies de Abejas Estibaliz Urresola

Carla Simón ha estat a més encarregada d’escollir un dels títols que es podran veure a la secció Retrospectiva Young at Heart: Coming of Age at the Movies creada arrel de la pandemia. I així la Berlinale projectarà El Espíritu de la Colmena de Víctor Erice que va guanyar la Conxa d’Or del Zinemaldia el 1973.

L’esperat debut en el llargmetratge del gallec Álvaro Gago, Matria, a la sección Panorama. Després de guanyar Sundance el 2017 amb el curt del mateix nom, Gago torna a explorar l’assetjament laboral a una treballadors de la instrustria de les conserves que es refugia en la seva vida personal. Després del seu pas per la Berlinale, s’estrenarà a cinemes espanyols el 24 de març.

Galicia també és l’escenari de Sica, el debut en el llargmetratge de ficció de la catalana Carla Subirana. Competeix a la secció Generation 14 plus – de pel.lículas amb intèrprets joves- i gira entorn al dol d’una adolescent. El també gallec Lois Patiño per la seva banda ha anat a rodar a Laos en temples budistes. El seu llarg Samsara debuta a la secció experimental Encounters, després de triomfar l’any passat amb el curt El sembrador de estrellas. I fora de la programació del festival, Misión A Marte d’Amat Vallmajor del Pozo tindrà la seva première internacional a la Setmana de la Crítica després d’estrenar-se a Gijón. La novena Semana, creada seguint l’exemple de les de Cannes, Locarno o Venècia, es desenvoluparà del 15 al 23 de febrer.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies