BARDO, FALSA CRÒNICA D’UNES QUANTES VERITATS d’Alejandro G. Iñárritu

irdm

Amb Bardo Alejandro González Iñárritu torna a Mèxic després de més de vint anys treballant al cinema nord-americà. Després de l’èxit de Amores perros l’any 2000, el director mexicà va fer el salt a Hollywood. Primer amb 21 gramos, a la qual va seguir Babel. Amb Biutiful se’n va anar a Espanya i després van arribar Birdman, El renacido i els seus Oscars. Bardo suposa el retorn al seu país, en què explica precisament la tornada a Mèxic d’un prestigiós periodista i director de documentals, interpretat de manera supèrbia per Daniel Giménez Cacho, i la manera com aquest retorn li remou el passat, afecta a relacions familiars i s’ha de reubicar al seu país des de la seva nova posició.

És inevitable pensar que Bardo té molt d’autobiogràfic. Passat pels miralls deformants de la memòria i de la subjectivitat, però és difícil no suposar que moltes de les experiències i les sensacions que experimenta el Silverio Gama de Bardo, falsa crònica d’unes quantes veritats, estan inspirades en les del mateix Iñárritu. Un viatge a la seva ment, a les seves idees i a la seva vida. Però a Bardo no s’imposen l’emoció o la nostàlgia, sinó l’egocentrisme i la grandiloqüència del director durant les gairebé tres hores de durada de la pel·lícula que malgrat tot semblen insuficients per contenir el seu ego.

Bardo Alejandro G. Iñárritu

Rodada en 65mm i recorrent contínuament al gran angular, Bardo es converteix en un festí visual gràcies a la fotografia de Darius Khondji, en una successió ininterrompuda de plans perfectes, de composicions que queden marcades a l’espectador, encara que no sempre funcionin ni dramàtica, ni narrativament. Una acumulació d’idees visuals, de metàfores, de símbols i d’al·legories, basades més en el surrealisme que en el realisme màgic, que en els millors moments recorden el barroquisme de Fellini, però que no sempre funcionen i que de vegades cauen en el kitsch o directament en allò fallit. Un superb treball de planificació i composició a nivell tècnic al servei d’una sensibilitat i una mirada al món més que qüestionables.

A aquesta ambició formal se li uneix una pretenciositat argumental i temàtica desbocades. I una mirada més que qüestionable. Egocèntrica i per moments insensible cap al sentiment del proïsme. Bardo ens parla de la vida del seu protagonista com a director i periodista, com a pare, com a germà, com a fill, com a antic company, com a ciutadà (no) nord-americà. De com la seva absència de més de 20 anys i el seu èxit professional han canviat la seva manera de ser i la manera de percebre els fets del passat. Una mirada íntima més exhibicionista que honesta i sentida. El reflex del patiment dels privilegiats que van abandonar Mèxic amb la vida més o menys resolta a la recerca de noves oportunitats professionals a què de forma força obscena oposa el patiment dels que es juguen la vida per travessar la frontera amb els Estats Units a la recerca de alternatives d’una vida millor. El seu egocentrisme arriba fins i tot a mostrar sense cap pudor el patiment i la culpabilitat que el seu protagonista sent pels que no van tenir tanta sort com ell.

Bardo Alejandro G. Iñárritu

A falta de ningú que li faci un homenatge a l’alçada del seu ego, ni tan sols els seus cinc Oscars semblen ser suficients, Iñárritu en col·laboració amb Netflix decideix fer-se aquest megalòman i grandiloqüent autohomenatge a més glòria de la seva persona i del seu talent en què participa com a director, coproductor, coguionista i cocompositor de la música original. El que s’anunciava com la Roma d’Iñárritu acaba sent la versió fallida del de Fellini. Tant talent i tan poca sensibilitat.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies