DECISION TO LEAVE de Park Chan-wook

Gairebé vint anys després d’haver revolucionat el Festival de Cannes amb Oldboy i sis anys després de la seva última pel·lícula, La doncella, el coreà Park Chan-wook torna a la competició del Festival amb Decision to Leave, una excel·lent mostra de cinema negre a la coreana, amb els seus crims a investigar, el seu detectiu amb una situació familiar complicada i una femme fatale de llibre.

Decisión To Leave arrenca amb el cadàver d’un home estirat a la base de la paret vertical d’una muntanya. Accident? suïcidi? assassinat? L’encarregat de resoldre-ho serà Hae-joon, un detectiu obligat a viure separat de la seva dona per motius laborals, que sentirà una atracció especial per la vídua del mort, una dona xinesa de tèrbols orígens, interpretada per una irresistible Tang Wei.

DECISION TO LEAVE Park Chan-wook

A mesura que avanci la investigació, també ho farà la relació entre el detectiu i la vídua. Un material de sèrie B, una trama purament pulp que el domini de la posada en escena de Park Chan-wook converteix en un elegant policíac i un tèrbol drama romàntic esquitxat d’una peculiar sornegueria.

A Decision to Leave no hi ha explosions de violència o sorprenents girs de guió, habituals a la filmografia de Park Chan-wook. Tot és molt més subtil i delicat. Una treballada investigació policial i un joc de seducció. Amb una planificació meticulosa i un muntatge ajustadíssim. Amb unes transicions plenes d’intenció. Que no només transmeten a l’espectador allò que fan els personatges, també allò que pensen. Amb un crescendo dramàtic i emocional implacable en què a mesura que avança la pel·lícula va guanyant pes el drama romàntic, el joc de seducció que resulta tan absorbent i tan pertorbador com la mateixa investigació policíaca.

DECISION TO LEAVE Park Chan-wook

CRIMES OF THE FUTURE de David Cronenberg

Quan han passat vint-i-sis anys del seu Premi Especial del Jurat per Crash, el canadenc David Cronenberg torna a concursar al festival per sisena vegada amb aquesta extraña, tèrbola i hipnòtica mostra de cinema fantàstic protagonitzada per Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Scott Speedman i Kirsten Stewart.

Amb guió del mateix Cronenberg, Crimes of the Future ens porta a un futur distòpic en què el cos humà, en l’objectiu d’adaptació a l’entorn i la supervivència, és capaç de generar nous òrgans i mutacions. I com cal esperar també, l’espècie humana és capaç de fer-ne un espectacle i convertir la metamorfosi dels òrgans en un espectacle performatiu d’avantguarda.

CRIMES OF THE FUTURE David Cronenberg

Parlem clar. El tràiler de la pel·lícula es presta a engany. Les paraules, incloses les del mateix Cronenberg, anunciant gore descontrolat i sortides de la sala als primers minuts de projecció també. Semblen una estratègia per ajudar a vendre la pel·lícula. Perquè Crimes of the Future és una pel·lícula visualment sòbria i continguda. Hi ha una mica d’aparell orgànic estrany i pertorbador, alguna víscera més del que és habitual al cinema convencional, però el film destaca pel seu component més racional i reflexiu.

Crimes of the Future és una pel·lícula en què els personatges parlen. Molt. Sense pressa, però sense pausa. Sobre la creació artística, el control dels cossos per part dels poderosos, sobre la destrucció mediambiental, sobre l’amor. Una mena de malson futurista lànguid i cerebral.

CRIMES OF THE FUTURE David Cronenberg

Misteriosa, tèrbola i atractiva. Però també malaltissa i suggerent. Un entorn lúgubre, opressor i decadent. Que de mica en mica atrau i atrapa, però no arrabassa. Recolzada en uns diàlegs discursius i explicatius. Cronenberg abandona l’acció i redueix la peripècia narrativa al mínim. Més tendra i romàntica que trencadora o sorprenent. Almenys per als coneixedors de la filmografia de Cronenberg.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X