Al març torna el millor cinema independent nord-americà: torna l’Americana Film Fest. Enguany l’Americana celebra 9 edicions, consolidat com una cita obligatòria per a tots els cinèfils. El festival s’inaugurarà el 15 de març al cinema Phenomena i es desenvoluparà del 16 al 20 a les sales dels Cinemes Girona i al Zumzeig. Per la seva part, la Filmoteca de Catalunya acollirà una retrospectiva del cineasta Tim Sutton. A Madrid el festival es portarà a terme entre el 24 i el 27 de març i, a més, a Filmin es podran veure alguns títols de la programació.

A continuació, repassem secció a secció les pel·lícules més destacades d’aquesta edició, una programació molt prometedora formada per 33 llargmetratges i 15 curts i que inclou alguns dels títols més esperats de la temporada, presents a Sundance, Tribeca, SXSW, Cannes o Sant Sebastià.

– TOPS:

Comencem el repàs als títols que formaran part del festival barcelonès amb la secció TOPS, apartat on es troben els films indies més rellevants. La pel·lícula inaugural serà La aspirante [The Novice], el primer llargmetratge escrit i dirigit per Lauren Hadaway, guanyadora del darrer festival de Tribeca i nominada a cinc Independent Spirit Awards. Narra la història d’Alex, una jove universitària de caràcter obsessiu que s’uneix a l’equip de rem de la universitat amb l’ambició de batre tots els records.

The novice

Una altra cinta triomfadora de Tribeca que es podrà veure al festival serà Catch the Fair One, premiada amb el premi del públic del certamen de Nova York, un alabat thriller escrit i dirigit per Josef Kubota Wladyka. La boxejadora nord-americana Kali Reis, doble campiona del món, interpreta a una púgil que emprèn un viatge als baixos fons de la seva ciutat per tal de trobar a la seva germana, desapareguda en estranyes circumstàncies.

Un altre viatge fosc és el que realitza Zola, una stripper que se’n va a Florida, juntament amb una amiga i la parella d’aquesta, amb l’objectiu de guanyar diners en clubs de striptease. Zola, una tèrbola i absorbent road movie, és la segona pel·lícula de Janicza Bravo, el debut de la qual, la gamberra Lemon, ens va sorprendre a tots a l’Americana de 2018. Multinominada als Spirit Awards, Zola és un dels must d’aquesta edició.

Zola

També nominada als Spirit Awards està Jockey, l’òpera prima de Clint Bentley. Es tracta d’una cinta dramàtica, guanyadora del premi especial del jurat a Sundance, que segueix la història d’un genet veterà que afronta la seva darrera temporada com a jockey. El seu somni de guanyar un darrer campionat es complicarà amb l’aparició d’un jove rival que diu ser el seu fill.

I molta atenció amb John y el hoyo [John and the Hole], un tens thriller psicològic que s’inicia quan John, un nen de 13 anys, descobreix a prop de casa seva una espècie de búnquer inacabat. El jove aprofitarà la troballa per idear un malèvol pla. Dirigida pel cineasta gallec Pascual Sisto i amb Michael C. Hall en el repartiment, la pel·lícula ha estat comparada amb el cinema de Michael Haneke.

John y el hoyo

– NEXT:

La secció NEXT inclou atractives propostes de joves realitzadors, noms a tenir en compte en el futur. És el cas d’Amalia Ulman, artista multidisciplinària d’origen argentí, que debuta al llargmetratge amb El Planeta, una coproducció entre Estats Units i Espanya sobre dos dones, mare i filla, que es troben amenaçades per un desnonament imminent.

Un altre títol d’interès de la secció és Potato Dreams of America, la ració de bona comèdia absurda que trobem anualment a l’Americana. Escrita i dirigida per Wes Hurley, la cinta és una ficció autobiogràfica que explica la història de Potato, un jove nascut a la Unió Soviètica que somia amb establir-se als Estats Units i viure un american dream d’autodescobriment personal.

Potato Dreams of America

I pels fans de la ciència-ficció cada any trobem a la programació del festival alguna proposta de la millor scifi indie (The Vast of Night o Lapsis, vistes a les darreres edicions són una bona prova d’això). Enguany comptem amb Strawberry Mansion, escrita i dirigida per Kentucker Audley i Albert Birney, amb la que viatjarem a 2035, a un futur distòpic ple de control a la ciutadania on existeixen ‘auditories del somni’ per recaptar impostos mentre les persones dormen. Un deliri surrealista a mig camí entre Terry Gilliam i Michel Gondry.

– DOCS:

La secció del festival dedicada al cinema documental presenta aquest any mitja dotzena de produccions. Sens dubte, una de les més destacades és Ascension, nominada a millor documental als Oscar que es lliuraran a finals de mes. Dirigida per Jessica Kingdom, l’obra ofereix una crítica visió contemporània de Xina, posant l’accent en els valors deshumanitzadors que es troben institucionalitzats a la seva societat.

Ascension

Try Harder! formaria un bon programa doble amb Ascension. La realitzadora Debbie Lum retrata el dia a dia de diversos estudiants en un institut de renom a San Francisco, mesos abans de l’accés a la universitat. Una denúncia del sistema educatiu classista i ultra competitiu dels Estats Units.

I pels amants del true crime aquest any tenim The Lost Sons, un thriller amb inesperats girs, dirigit per Ursula Macfarlane, a on es narra la recerca que emprèn un home per conèixer la veritat sobre la seva família biològica.

– GUEST:

El cineasta nord-americà Tim Sutton serà el protagonista de la retrospectiva d’aquesta edició. Es podran descobrir les seves 6 pel·lícules, des del seu debut, Pavillion (2012), que segueix les aventures d’estiueig d’un adolescent, a la seva última obra, The Last Son (2021), un western on un violent bandoler persegueix als seus fills després de descobrir, mitjançant una profecia, que serà assassinat per un d’ells.

– SHORTS:

I, finalment, Americana oferirà dues sessions de curtmetratges amb una selecció de les millors obres de la temporada, de diferents gèneres i estils. Podrem veure curts presents a la shortlist dels Oscar i premiats a diversos festivals. Tota la informació i la graella amb els horaris d’aquesta edició els podreu trobar a la web de l’Americana Film Fest. Les entrades ja es troben a la venda, a un preu de 7 euros per pel·lícula i a 4 euros les sessions de curtmetratges, i les pel·lícules de Filmin es podran veure amb la subscripció a la plataforma. T’ho perdràs?

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X