El amor en su lugar
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Entre les pel·lícules produïdes després de la irrupció de la pandèmia a les nostres vides hi destaquen diverses tendències. Hi ha algunes que semblen rodades abans, ja que no es poden apreciar els límits imposats per la normativa de treball en temps de Covid (menys actors, escenaris més aïllats, etc.) com pot ser “La casa de Gucci”, n’hi ha d’altres que fan de les limitacions una virtut com “Malcolm & Marie” o “La Puerta de al lado” (pràcticament una sola localització, juguen amb la claustrofòbia) i també hi ha les que mencionen la pandèmia directament. “El amor en su lugar” sembla rodada en condicions normals perquè la càmera va passant de sala en sala i, a més, hi apareixen molts extres, però alhora toca el tema d’estar confinat, privat de llibertat de moviment i, en moments, és bastant claustrofòbica.

“El amor en su lugar” es pot incloure en la col·lecció de pel·lícules rodades entre bambolines que exploren com les experiències recents dels actors fora dels escenaris influeixen en la seva actuació i que inclou títols com “Birdman o (La inesperada virtud de la ignorancia)” o “El viajante” d’Asghar Farhadi. L’acció en aquest cas transcorre en el gueto de Varsòvia i l’obra que representen els personatges va ser escrita aleshores per Jerzy Jurandot i representada en aquell context en el teatre Femina. La pel·lícula escrita pel mateix director i el novel·lista David Safier imagina la vida d’aquells actors teatrals i mostra com l’opressió que senten i l’estat d’incertesa constant en el que viuen afecta a una representació de l’obra que quasi veiem en temps real.

Potser s’ha acabat fent més famós per la seva brillant tasca de comunicació i divulgació cinematogràfica en els podcasts Todopoderosos i Aquí hay dragones, però no hem d’oblidar que Rodrigo Cortés és un director de cine amb un gran pols narratiu. Si bé és cert que les seves darreres incursions a Hollywood (post “Buried”) no han acabat de rebre el suport de la crítica ni del públic (sobretot estatunidenc, mai ha treballat en una producció de gran estudi), fet que entronca amb la seva vocació populista, el seu excel·lent domini tècnic en múltiples departaments de la producció cinematogràfica (ha estat acreditat en 13 de diferents segons IMDb) fa que els seus films sempre siguin admirables per la coherència entre la idea original i el que es veu en pantalla. En aquest cas, Cortés, amb la seva càmera flotant que es mou de cambra en cambra, de darrere al teló a l’escenari i de la llotja als balcons del teatre, ens mostra com els personatges fugen endavant sense voler pensar gaire en l’horror que els envolta i el seu terrible destí. La pel·lícula comença amb un virtuós pla seqüència en exteriors que ens transmet la gravetat de la situació, però sàviament Cortés comença a tallar una vegada entrem dins el teatre. Malgrat que l’acció passa quasi en temps real i hi ha molts plans compostos de duració mitjana, el muntatge ajuda a fer que la història flueixi millor i no hi hagi moments morts on la càmera es mou d’un lloc a l’altre sense cap propòsit narratiu. La il·luminació de la seqüència, plena de clarobscurs, ens recorda amb el penetrant negre que ocupa gran part del pla que el mal els encercla i que en qualsevol moment una figura malèvola pot sortir a la llum.

“El amor en su lugar” és una producció europea amb actors britànics i tècnics espanyols que passa a Polònia. Una barreja curiosa però un resultat commovedor. Tot i competir amb títols molt cridaners a la cartellera aquesta pel·lícula multi nominada als Goya i als Feroz és una de les estrenes indispensables del mes de desembre.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X