Repassem algunes de les pel·lícules més destacades que s’han pogut veure a Molins de Rei, entre el 5 i el 14 de novembre, dins de la programació de TerrorMolins, la festa anual del cinema de terror que enguany ha celebrat 40 edicions.

The Medium (Banjong Pisanthanakun, 2021)

Comencem amb una de les pel·lícules més terrorífiques de l’any. Després de passar per la secció oficial de Sitges’21, arribà a Molins un dels films de gènere que més han donat a parlar darrerament. The Medium explica una història de possessions sota la forma d’un fals documental sobre xamanisme. Uns reporters es desplacen al nord de Tailàndia per enregistrar el dia a dia de Nim, una jove xaman que afirma canalitzar el poder d’una antiga divinitat. La seva neboda, Mink, comença a tenir uns comportaments molt estranys i la seva família creu que pot ser presa d’una diabòlica possessió.

The Medium Banjong Pisanthanakun

Es tracta de la nova pel·lícula del realitzador tailandès Banjong Pisanthanakun (Shutter), un film de terror sobrenatural impregnat d’una efectiva atmosfera malsana. El seu guió, obra del coreà Na Hong-Jin, director de les excel·lents The Chaser, The Yellow Sea y The Wailing, no ofereix res de nou, ja que combina diversos elements vistos a produccions similars que juguen al ‘found footage’, com Rec o Paranormal Activity, i el seu tram final és previsible i allargat en excés. De totes formes, The Medium, amb la seva col·lecció d’imatges aterradores i escenaris inquietants és un divertiment molt gaudible, en especial per als amants del terror més visceral.

The Medium Banjong Pisanthanakun

Violation (Dusty Mancinelli i Madeleine Sims-Fewer, 2020)

Dins de les propostes del TerrorMolins sempre trobem aproximacions molt diverses al gènere de terror. De l’horror més brut i sobrenatural de The Medium passem al més estilitzat en la forma i realista en el seu fons de Violation. El duet de realitzadors canadencs Dusty Mancinelli i Madeleine Sims-Fewer signen el guió i la direcció del seu primer film. La història segueix a Miriam (Sims-Fewer), una jove en plena crisi de parella que passa uns dies en un paratge aïllat, al costat de la seva germana i el marit d’ella, amb qui tindrà una crua escena que respon al títol del film.

Violation Dusty Mancinelli Madeleine Sims-Fewer

Violation ha recollit elogis i retrets en els diferents festivals on s’ha projectat, de Sundance a Sitges. Es tracta d’una proposta molt divisiva, en absolut complaent amb l’espectador. Com la magnífica Una joven prometedora (Emerald Fennell), aquest film no segueix l’esquema clàssic de les històries de violació i venjança, sinó que el seu guió presenta una intel·ligent i provocadora revisió dels rols habituals dels personatges i una alteració del ritme narratiu tradicional. A més, destaca la realització de Mancinelli y Sims-Fewer, plena de plans antològics, com els plans generals que contextualitzen la història o algun dramàtic primer pla. També destaquen la magnètica interpretació de Sims-Fewer, que construeix un personatge per al record, l’encertada fotografia d’Adam Crosby i una potent banda sonora d’Andrea Boccadoro.

Violation Dusty Mancinelli Madeleine Sims-Fewer

A través d’una atmosfera molt tèrbola i desagradable, Violation aconsegueix el que persegueix: desenvolupar una història sobre la vulnerabilitat dels llaços afectius més pròxims que ens deixa diversos elements per a la reflexió. Una de les millors òperes primes de l’any.

Undergods (Chino Moya, 2021)

Una altra òpera prima, Undergods. El publicista i realitzador madrileny, Chino Moya, debuta en el cinema amb aquesta faula futurista sobre una societat en decadència. La ciència-ficció distòpica i el cinema fantàstic es barregen a les diferents històries que presenta Undergods, relats foscos i depriments sobre desintegració familiar i misèries humanes, narrades per dos personatges que vaguen per una desolada urbs.

Undergods Chino Moya

El guió, signat pel propi Chino Moya, és un dels aspectes més discutibles del film. Les històries, encara que contenen algunes idees interessants, queden molt desdibuixades i no transmeten amb claredat cap missatge. Es beneficien, això sí, d’un apartat tècnic espectacular en el que destaca una gran fotografia de David Raedeker, marcada per uns depriments tons blaus, i un impressionant disseny de producció de Marketa Korinková i Jo Sutherland. Així mateix, també sobresurt la banda sonora, composta pel compositor polonès Wojciech Golczewski, en la qual hi predominen els sintetitzadors de clara influència dels anys vuitanta.

Undergods Chino Moya

Malgrat ser un film parcialment fallit, Undergods és un interessant debut, una pel·lícula scifi peculiar que descobreix a un realitzador a seguir en els seus pròxims treballs cinematogràfics.

The Innocents (Eskil Vogt, 2021)

I per acabar, una de les millors pel·lícules d’aquest any. El noruec Eskil Vogt, director de la magnífica Blind (2014) i guionista habitual de Joachim Trier (Oslo, 31 d’agost, Thelma, La pitjor persona del món), ha escrit i dirigit aquest film, la seva confirmació com un dels creadors més audaços de l’actual cinema fantàstic europeu.

The Innocents Eskil Vogt

La història segueix a Ida, una nena de nou anys que s’instal·la a un barri d’Oslo on coneix a altres nens amb un nexe en comú amb ella, uns sorprenents poders psíquics que començaran a utilitzar de forma innocent. The Innocents és una ‘coming of age’ diferent, un film magnètic, ple d’intensitat i creixent tensió, que es beneficia del seu fantàstic guió, una sorprenent barreja del cinema fantàstic d’aroma clàssic amb el terror més inquietant, de la sòlida i minimalista posada en escena de Vogt, i de les creïbles interpretacions del seu repartiment infantil, especialment de la seva protagonista, la jove Rakel Lenora Fløttum.

Una cloenda immillorable per a TerrorMolins, un festival de cinema que any rere any ofereix l’oportunitat de gaudir de les millors pel·lícules actuals del gènere de terror. Per molts anys més!

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X