"Hail Mary" d'Andy Weir
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

L’any 2011 es va publicar The martian una aclamada novel·la d’Andy Weir de ciència-ficció que narrava amb gran precisió científica i versemblança la història d’un home que es queda atrapat a Mart. Deu anys després ens arriba de les mans de l’editorial Nova el darrer llibre de l’escriptor estatunidenc, Hail Mary, que duu el concepte de barrejar rigorós llenguatge científic amb aventures espacials improbables (des de la perspectiva del coneixement tècnic actual) un pas més enllà i ens porta a voltar fora del sistema solar.

L’aspecte que més sorprèn de les novel·les d’Andy Weir és la seva confiança en el fet que el lector el seguirà durant els llargs paràgrafs d’explicacions científiques dels fenòmens que veu el protagonista. És molt hàbil en no alienar el públic menys familiaritzat amb els raonaments físics i químics mitjançant corol·laris al final de la verborrea on se simplifica la idea clau i quines implicacions té el que acaba de succeir. Així no vol dir que l’explicació anterior fos indesxifrable; al contrari, ja que usa una terminologia molt didàctica i en cap cas es fa enrevessat.

Hail Mary Andy Weir

Una altra manera de mantenir l’atenció i la tensió és construir la història com un trencaclosques. Tu et converteixes en el protagonista i de forma similar al que succeeix en un videojoc has d’anar resolent problemes d’enginy i superant obstacles que emergeixen quan menys tu esperes per sobreviure. Aquesta empatia tan gran cap al protagonista i el que està vivint fa que no puguis deixar de llegir malgrat que sigui un llibre tirant a llarg.

Tanmateix, no tot és ludisme; també hi ha temps per reflexionar especialment quan el protagonista es veu sobrepassat per les circumstàncies i contempla el buit de l’existència. Si aquests moments de pur terror funcionen tan bé no passa el mateix amb els moments més dramàtics relacionats amb el dol que, en la meva opinió, són molt impostats per donar més pathos al nostre heroi. En generals, les interaccions amb altres personatges humans, presentades en format de salts enrere, són la part més fluixa de la narració perquè no estan massa ben descrits i Weir es recolza en estereotips basts. D’altra banda, sí que hi ha una altra relació molt ben treballada que és el cor de la història i la part més memorable.

Hail Mary Andy Weir

Un altre tret que caracteritza a l’autor és el seu sentit humor ple de referències culturals pop (molt universals, té en compte que el seu públic no està format exclusivament per estatunidencs). És un gran mecanisme per rebaixar la tensió i tranquil·litzar al lector, ja que hi ha escenes molt adrenalítiques que et faran batre rècords de velocitat de lectura.

En conclusió, Hail Mary és una novel·la molt recomanable feta per un públic generalista i que malgrat que fa un ús constant de termes científics pot gaudir qualsevol gràcies al to pedagògic del protagonista que és un professor de primària. A més a més, és molt entretinguda i divertida i apel·la a emocions universals com l’instint de supervivència i la voluntat de seguir lluitant. Com a últim apunt, s’està preparant una adaptació cinematogràfica amb Ryan Gosling com a protagonista.Nº de pàgines: 544
Editorial: Nova
ISBN: 9788418037016
Traductor: Javier Guerrero

Andy Weir
Andy Weir va néixer i es va criar a Califòrnia. Fill de físic i enginyer, als quinze anys va ser con-tractat per un laboratori d'Estats Units, on va treballar com a enginyer de programari fins que el fulgurant èxit de la seva primera novel·la, El marcià, li va permetre deixar la seva feina i dedi-car-se a l'escriptura. Publicat a quaranta països, el que va començar com un debut autoeditat a Internet s'ha convertit en un best-seller amb més de tres milions de lectors gràcies a la impara-ble recomanació del gran públic. És, a més, el llibre que va inspirar la pel·lícula Mart, de Ridley Scott, nominada a set Oscar i guardonada amb el Globus d'Or 2016 a la millor pel·lícula i millor actor protagonista. Avui, El marcià està considerat un clàssic instantani de la ciència ficció que ha aconseguit transcendir tots els límits del gènere gràcies al seu celebrat encreuament d'ele-ments propis del thriller amb un gran rigor científic, la qual cosa permet al seu autor divulgar, amb enorme sentit de l'humor, la vida corrent a l'espai. Weir és un apassionat de la física relati-vista, la mecànica orbital i la història dels vols espacials tripulats.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies