Després de presentar les notables Il Buco de Michelangelo Frammartino i Fue la mano de dios de Paolo Sorrentino a la primera part de el festival, la part restant del quintet de pel·lícules italianes que opten a el Lleó d’Or s’han presentat en l’esprint final de la Mostra.

FREAKS OUT de Gabriele Mainetti

Ja han passat sis anys des que Gabriele Mainetti aconseguís cert èxit i prestigi amb Le llamaban Jeeg Robot en la qual combinava un home amb superpoders, la màfia d’estar per casa, els crims de poca envergadura i el món dels videojocs. A Freaks Out, fa un pas més enllà amb una versió hipervitaminada d’aquella, tornant a recórrer a persones amb superpoders, aquest cop 4, i ambientant la seva pel·lícula en sengles circs en una Roma ocupada pels nazis. Una espècie dels quatre fantàstics contra els nazis. I tots sabem que l’estètica nazi és molt fotogènica.

Freaks Out Gabriele Mainetti

L’arrancada de Freaks Out promet. D’una banda, els tocs de fantasia amb què es presenta als quatre protagonistes en el seu circ. O els seus passejos per les ruïnes del Coliseu o dels fòrums romans. De l’altra, els suggeridors elements fantàstics i de malson del circ nazi encapçalat pel aquesta vegada no tan pertorbador Franz Rogowski, tot i que aquesta vegada tingui sis dits a cada mà, visions de futur i interpreti al piano versions d’èxits de Radiohead i Guns ‘N’Roses a mitjans dels anys 40 de segle passat rodat a la Moulin Rouge de Luhrmann. O l’aparició dels partisans reivindicant per a ells el popular i últimament pervertit Bella Ciao.

Però a mesura que avança la pel·lícula es torna més i més convencional. Una pel·lícula de superherois vulgar. Ni tan sols de les bones. D’aquestes de batalles en què es noten més els mitjans amb els que estan rodades que qui lluita contra qui i què és el que volen aconseguir. I en la qual tot el suggerit en la seva primera part acaba aixafat per una obvietat per moments vergonyosa.

QUI RIDO IO de Mario Martone

Convertit ja en tot una habitual de la Mostra, aquesta és la seva cinquena participació en les últimes dotze edicions, Mario Martone ens porta aquest cop a la Itàlia de principis de segle XX i a la família de l’actor i dramaturg Eduardo Scarpetta (interpretat pel sempre solvent Toni Servillo) que triomfava en aquella època amb un teatre còmic i popular. Curiosament Eduardo Scarpetta és el pare d’Eduardo De Filippo, un dels grans noms del teatre italià de segle XX, autor de l’obra teatral en què es basa la pel·lícula anterior de Martone, El alcalde de Rione Sanità.

Qui Rido Io Mario Martone

Amb un estil exagerat, sobrecarregat i sobrecarregós, fins i tot per als estàndards esperables en una obra al voltant del teatre napolità, Qui Rido Io planteja la sempre socorreguda dicotomia entre alta cultura i cultura popular, aquesta vegada portada al món de la dramatúrgia i amb el rerefons de la llibertat d’expressió. On acaba la propietat intel·lectual i on comença la llibertat d’expressió i la capacitat de manipular l’obra aliena? La pel·lícula s’omple de personatges, de situacions i de peripècies, d’embolics i embolics familiars en un conjunt que sembla voler funcionar basant-se en l’acumulació desordenada d’elements que li doni vivesa i autenticitat, però que en realitat transmet teatralitat i falsedat i que finalment satura i esgota a l’espectador.

AMERICA LATINA de Damiano i Fabio D’Innocenzo

Després de guanyar el premi al millor guió de la Berlinale de 2020 amb Queridos vecinos, els germans bessons Damiano i Fabio D’Innocenzo ha portat a Venecia aquest fallit drama psicològic protagonitzat per Elio Germano.

Massimo Sisti sembla tenir-ho tot a la vida. Una dona que l’estima, dues filles adorades, un treball que li permet viure el somni burgès en una casa al mig de camp, un amic amb el qual prendre una cervesa de tant quan… però un bon dia al soterrani de casa descobreix alguna cosa que el pertorba, el descol·loca, i que no quadra amb la seva vida rutinària, ordenada i equilibrada. America Latina transmet el desconcert del protagonista a força d’un joc entre realitat, imaginació i al·lucinació recolzat també en una fotografia que juga contínuament amb les llums, els angles i els enquadraments poc naturals i dóna a l’espectador tan pocs punts de suport que provoca que aquest se senti no només desconcertat, sinó perdut i pugui acabar abandonant en el seu intent de muntar el puzzle mental que li proposen els germans d’Innocenzo.

America Latina Damiano D’Innocenzo Fabio D’Innocenzo

Té alguna cosa del primer Lanthimos. També una mica d’Argento. Però el que hauria de ser inquietant i torbador, acaba sent arbitrari i gratuït. I al drama psicològic li falta drama i li desborda la psicologia. El que no abandoni pel camí, tampoc trobarà les respostes a les claus plantejades, no és el que pretenen els seus autors, però potser l’esforç de descodificar li hagi dut a noves reflexions sobre el subconscient i la crisi de la maduresa. O potser no i tot li hagi semblat un producte fallit al què li pesa el seu excés d’ambició.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X