La bèstia es desperta. El 54è Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que es celebrarà del 7 al 17 d’octubre, desferma la seva naturalesa salvatge i anuncia els primers noms de la seva programació. Una edició que mostrarà el ventall més ampli de tendències dins el cinema de gènere, a través de la varietat d’estils i mirades que conviuen en el panorama actual.  Films de directors consagrats com Sion Sono o Ben Wheatley, i directores debutants com Prano Bailey-Bond o Carlson Young, entre les primeres confirmacions.

La imatge de Sitges 2021, basada en el concepte d’home llop, protagonista d’aquesta edició, ha estat creada per l’agència China Madrid. Els seus autors expliquen que “ha estat molt interessant treballar amb un imaginari tan potent com el del leitmotiv d’enguany, però intentant transcendir la pura iconografia de la bèstia, que ja és gairebé pop, i buscant suggerir una conversa molt més àmplia. Tenim tots una mica de llop, de bèstia interior? Dues cares? Com gestionem les nostres dualitats? Per això ens va semblar que el naip podria ser un objecte molt atractiu per a reflectir això. Subvertir una d’aquestes figures i mostrar que tots tenim un dret i un revés. Treballar amb Carmen García Huerta, creadora d’algunes de les imatges més poderoses dels últims anys, ha estat tot un plaer, i ha portat la idea a un univers il·lustrat ple de matisos i subtileses. I trobant aquí una curiosa simbiosi entre allò brutal i allò delicat”.

Avanç de programació

La sorprenent col·laboració entre el cineasta japonès Sion Sono i Nicolas Cage es materialitza a Prisoners of the Ghostland, un film d’acció i terror sobrenatural. Cage encarna un lladre de bancs que, enfundat en un vestit programat per autodestruir-se en cinc dies, buscarà una desapareguda Sofia Boutella. 

El britànic Ben Wheatley (Kill ListTuristasHigh-Rise)presentarà l’experiència sensorial i fosca d’In the Earth, ambientada en un món que cerca la cura d’un virus letal a través d’experiments realitzats al bosc. També es podrà veure Son, de l’irlandès Ivan Kavanagh, un drama de terror sobre el coratge d’una mare que haurà de decidir fins on està disposada a arribar per protegir el seu fill de forces malignes. El noir cantonès Limbo, de Soi Cheang, serà també a Sitges 2021 amb un drama policíac amb assassí en sèrie del prolífic director de Hong-Kong.

Del Japó arriba la comèdia de ciència ficció Beyond the Infinite Two Minutes, dirigida per Junta Yamaguchi, en la qual el propietari d’un cafè descobreix que la seva televisió mostra imatges del futur, però només amb una antelació de dos minuts. Sound of Violence, amb el seu reguitzell d’assassinats explícits, serà també al Festival; un film d’Alex Noyer, visceral i sinestèsic.

Llanto maldito, del director colombià Andrés Beltrán, és l’obra seleccionada per representar Sitges al Blood Window Showcase del Marché du Film de Cannes 2021. Horror pur en la història d’un matrimoni en crisi que viurà experiències paranormals.

Pel que fa als documentals, es veurà A Glitch in the Matrix de Rodney Ascher, un treball de caire científic i metafísic que es pregunta en un viatge suggeridor si l’ésser humà viu dins d’una simulació. 

Seven Chances, la secció del Festival programada en col·laboració amb l’ACCEC (Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica) avança una de les seves propostes: The Amusement Park (1973). La pel·lícula perduda de George A. Romero, redescoberta i restaurada en 4K per la seva vídua, és un angoixant malson sobre la vellesa i el maltractament a la gent gran.

WomanInFan

Malgrat que la presència de la dona creadora dins de la indústria del fantàstic és cada vegada més notòria i brillant, les estadístiques les situen en clar desavantatge. A títol d’exemple, en la secció oficial a competició de Sitges en els darrers deu anys només un 6% dels llargmetratges han estat dirigits per dones (xifra que puja fins al 10% en co-direcció).

WomanInFan neix amb la voluntat d’ajudar a millorar aquesta realitat en tres línies de treball principals: 

1. Posant llum en la memòria històrica de totes aquelles dones que han contribuït d’una manera o una altra a la història del cinema fantàstic. En aquest sentit, s’inicia la creació d’un fons documental online de memorabilia. 

2. Sensibilitzant el talent femení envers del fantàstic com un llenguatge més. En aquest sentit, es concediran tres beques, gràcies al suport de Vertix, per a tres cineastes sense bagatge en el fantàstic però amb una inicial trajectòria cinematogràfica destacada.

3. Promovent la visibilització de la dona cineasta en el cinema de gènere per tal que la indústria audiovisual del país confiï aquest tipus de projectes a futures productores, directores i guionistes. El Festival de Sitges amplia doncs les seves funcions per tal de produir un curtmetratge anual escrit i dirigit per dones dins d’una convocatòria oberta. 

Dins la programació de Sitges 2021 no hi faltaran les últimes novetats del fantàstic dirigit per dones, que es podran veure en diferents seccions del certamen. Hi haurà títols com Censor, de la britànica Prano Bailey-Bond. Terror vuitanter en el qual una censora de pel·lícules interpretada per Niamh Algar (Without NameRaised by Wolves) decideix investigar la desaparició de la seva germana. 

The Blazing World, de la debutant nord-americana Carlson Young, proposa una aventura èpica als racons més foscos de la imaginació, amb un repartiment integrat per Dermot Mulroney o el veterà Udo Kier. La canadenca Amelia Moses dona la volta al mite de l’home llop a Bloodthirsty, una història de terror amb una jove cantant d’instints salvatges. 

El divertit documental Alien on Stage, de Lucy Harvey i Danielle Kummer, segueix un grup de conductors d’autobús i integrants d’una companyia de teatre amateur de Dorset (Regne Unit) en el seu objectiu de crear una obra única: una adaptació del film Aliens.

Sitges Clàssics: homes llop i recuperacions de cinema espanyol

El mite de l’home llop impregna el cartell de Sitges 2021 i motiva la retrospectiva “La bèstia interior”, amb alguns dels millors títols del subgènere produïts durant un període de quatre dècades. 

El clàssic El hombre lobo (The Wolf Man), de George Waggner (1941) amb Claude Rains, obre aquesta retrospectiva que continua amb cintes com El bosque del lobo (Pedro Olea, 1970), Nazareno Cruz y el lobo (Leonardo Favio, 1975), El retorno del hombre lobo (Paul Naschy, 1981), Aullidos (The Howling) (Joe Dante, 1981) i Un hombre lobo americano en Londres [4K] (An American Werewolf in London) (John Landis, 1981).

Sitges Clàssics recuperarà dues cintes espanyoles. La primera és El extraño viaje, de Fernando Fernán Gómez, una obra de culte escrita a partir d’un argument de Luis García Berlanga en la qual la monotonia d’un petit poble només es trenca els dissabtes, quan arriba un grup musical de Madrid a amenitzar la vida dels seus habitants.

La segona proposta és la projecció remasteritzada en 4K d’El día de la bestia, d’Álex de la Iglesia, una de les grans fites del fantàstic estatal contemporani.

Historias para no dormir

Cinquanta anys després de la seva estrena, Historias para no dormir torna amb una combinació del millor del gènere de suspens amb el poder i talent del cinema modern. Rodrigo Cortés, Rodrigo Sorogoyen, Paco Plaza i Paula Ortiz han realitzat quatre relats autoconclusius que s’estrenaran en primícia a Sitges 2021 i que faran gaudir als nous espectadors de versions actualitzades de les millors històries de Chicho Ibáñez Serrador. Es tracta d’una producció de VIS i les productores Prointel i Isla Audiovisual per a Amazon Prime Video i RTVE que recupera el format de suspens que va revolucionar el panorama audiovisual dels anys 60.

La Broma, amb guió i direcció de Rodrigo Cortés, és una reelaboració lliure de la història original d’Ibáñez Serrador que reuneix Eduard Fernández, Nathalie Poza i Raúl Arévalo en un triangle de personatges poc edificants disposats a trair-se entre si quan el seu interès personal així ho aconselli

Rodrigo Sorogoyen és l’encarregat de dirigir El Doble, un pertorbador relat el guió del qual va co-escriure amb Daniel Remón i que està protagonitzat per David Verdaguer i Vicky Luengo. La història trasllada als espectadors a un futur no gaire llunyà, a un món cada vegada més deshumanitzat, en el qual la intel·ligència artificial i les màquines ocupen un enorme i creixent espai en les relacions humanes.

Paco Plaza dirigeix Freddy, el nou relat de suspens el guió del qual ha escrit juntament amb Beto Marini i que compta amb la participació de Miki Esparbé, Adriana Torrebejano i Carlos Santos. Aquest episodi s’ubica al rodatge de la sèrie original quaranta anys enrere, on el ventríloc protagonista estableix una inquietant relació amb el seu ninot.

Dirigit per Paula Ortiz, amb guió de Manuel Jabois i Rodrigo Cortés, i amb la participació com a protagonistes de Dani Rovira i Inma Cuesta, El Asfalto combina el suspens amb el surrealisme d’una forma tan trencadora i diferent com en el seu moment ho va fer l’original.

Fantastic 7

El Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, junt amb el partenariat del Marché du Film – Festival de Cannes i el responsable de relacions internacionals de l’INCAA Bernardo Bergeret, presenten la tercera edició del Fantastic 7, un programa que avança les properes produccions dins de la indústria del gènere mundial, afavorint la connexió d’aquests títols amb representants de la distribució i la producció internacional.

La iniciativa exhibeix set propostes presentades per set festivals d’arreu del planeta, que tenen en el gènere fantàstic un dels trets d’identitat dins la seva programació. A més de Sitges, els altres certàmens que formen part de l’esdeveniment són: el Toronto International Film Festival, el South by Southwest, el New Zealand International Film Festival, el Guadalajara International Film Festival, el  Cairo International Film Festival i el Bucheon International Film Festival (BIFAN).

Fantastic 7 té la voluntat de posar en comú projectes en diferents fases de producció o finalitzats amb inversors d’arreu del món, amb l’objectiu d’afavorir la seva comercialització final. Enguany, la padrina de l’acte serà la directora Mary Harron, directora de la cinta de culte American Psycho, i figura cabdal dins del gènere fantàstic. La incorporació de Harron respon també a la missió de visibilització del paper de la dona cineasta al cinema fantàstic a través del programa WomanInFan.

L’acte, apadrinat per Harron, se celebrará el proper diumenge 11 de juliol dins el marc del Marche du Film – Festival de Cannes, en format online i presencial simultàniament. El projecte triat per Sitges és La pasajera, de Raúl Cerezo i Fernando González Gómez. 

Amb la incorporació del Festival Internacional de Nova Zelanda, el Fantastic 7 assoleix la primera mostra mundial del cinema de gènere fantàstic de tots els continents. 

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X