Smash! de Ian Winwood
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

A finals de 1994, Basket Case, Self Esteem i Linoleum prenen l’espurna que detona el boom del punk californià. L’èxit de Green Day, The Offspring i NOFX no té límits i mostra una escena que fa anys que lluita per sobreviure i que per fi obté ressò internacional i èxit comercial. El crític musical Ian Winwood contextualitza el moment i ens ofereix possiblement el millor retrat que s’hagi fet d’un moment històric i irrepetible per a una generació.

Sex Pistols i els Ramones poden considerar-se com els dos grups més representatius de l’origen del Punk, un estil que neix a finals de la dècada dels 70 com a resposta a la societat i a l’escena musical del moment, i per ressaltar l’actitud, l’agressivitat, la ràbia, l’inconformisme i la cruesa. Anys després del primer boom, l’escena evoluciona i va sobrevivint en els circuits alternatius. La indústria musical sol ignorar aquest estil i són escasses bandes les que obtenen importants contractes discogràfics amb algunes Majors, nom que reben les tres companyies que lideren el mercat mundial de la música. La filosofia d’aquest moviment també tendeix a desmerèixer les formacions que entren a formar part d’aquest univers comercial.

El llibre “Smash!” arrenca narrant un dels concerts més caòtics i recordats de Green Day, Woodstock 94. El cúmul d’adversitats i contratemps que va tenir el festival va arribar a la seva culminació amb l’actuació d’una banda emergent que començava a ser l’abanderada de tota una generació. Hàbilment, prossegueix amb un repàs de la primera època del punk a la costa californiana. Un breu recorregut per l’actitud i el significat d’aquesta tendència en una societat encara conservadora. Aquesta introducció i pròleg donen pas a l’essència d’aquesta obra. Ian Winwood vol reviure un període concret que abasta des dels inicis de Bad Religion fins als primers anys de l’apogeu de Green Day, The Offspring i NOFX. L’opció per abordar aquest ambiciós objectiu és centrar-se gairebé del tot en aquests grups i en importants actors secundaris com serien els segells Lookout! Records i Epitaph, productors com Brett Gurewitz i Rob Carvallo o el mític Club Gillman Street.

Ian Winwood Green Day

El resultat és molt lloable. L’extens treball de recerca encaixa hàbilment en la narració. Els testimonis dels protagonistes donen potència i veracitat al relat, i en moltes ocasions, afegeixen un toc còmic amb estrambòtiques anècdotes. Resulta una experiència instructiva i agradable tot i que el format podria haver millorat incorporant més material fotogràfic. La lectura rememora moments entranyables com les petites sales, els primers assajos, les maquetes i primers discos, o les aventures i dificultats de les gires en furgonetes i en locals ocupats. Aquestes vivències universals de la música alternativa, són les que emocionen al lector i el tornen a aquest món, que tot i que va ser difícil i ple de penúries, es recorda amb passió, alegria i orgull.

Una de les seves majors virtuts, el precís retrat del moviment de l’època i dels inicis de cada banda, és el gran al·licient per a seguidors de les formacions anteriorment esmentades. Aquesta carta pot jugar en contra seva, mai plou a gust de tothom, ja que per a molts altres pot ser insuficient al deixar de banda un moviment que va ser més global. Sigui com sigui, s’agraeix l’esforç i tenacitat que hi ha darrere d’aquest homenatge necessari al Punk i a una fita musical que històricament s’ha obviat i menystingut.

Si en voleu fer un tast, aquí teniu un fragment del llibre i per fer memòria alguns dels videoclips dels grups que el protagonitzen:

Bad Religion – American Jesus

Green Day – Basket Case

The Offsrping – Self Esteem

NOFX – Stikin’ in my eyeIan Winwood
És un dels crítics musicals més important. Ha escrit per a publicaciones del nivell de Rolling Stone, The Guardian, Mojo, Kerrang! y la cadena BBC; és coautor, juntament amb Paul Brannigan de Birth School Metallica Death i de Into the Black. Winwood resideix a Londres

Editorial: Libros Cúpula
ISBN: 978-84-480-2715-5
Traductor: María José Furió
Número de pàgines: 352
Preu: 21.50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies