Un dels principals eixos del Festival Internacional de Cine de Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest) és la relació entre cinema i literatura. Així, a la seva programació acostuma a haver-hi un bon número de pel·lícules basades en llibres o que tracten sobre la vida d’escriptors. En aquesta crònica, parlem de dos films, presents a la darrera edició del festival, que adapten obres literàries d’interès: La vida secreta dels arbres i La família Bloom.

La vida secreta dels àrbres

Només aquell que coneix els arbres
sent el desig de protegir-los.”
‘La vida secreta dels arbres’, Peter Wohlleben

Al 2015 es va publicar La vida secreta dels arbres, on el seu autor, l’alemany Peter Wohlleben, parlava de la comunicació entre els arbres, la seva organització i funcions vitals. Aquest assaig divulgatiu va assolir ràpidament els primers llocs a les llistes de vendes i es va traduir a una dotzena d’idiomes. Al BCN Film Fest s’ha pogut veure el documental alemany que adapta al llenguatge audiovisual el contingut de l’obra.

La vida secreta de los árboles

Narrat pel propi autor, el documental segueix el dia a dia del propi Wohlleben, antic guarda forestal que actualment, a més de ser l’autor de diversos llibres sobre els boscos i la protecció del medi ambient i d’impartir diverses conferències, dirigeix una iniciativa mediambiental a una zona boscosa. La vida secreta dels arbres segueix el contingut del llibre, argumentant les principals explicacions de Wohlleben sobre la connexió entre aquests éssers vius: coneixem com s’ajuden entre ells, com aconsegueixen alimentar-se o protegir-se enfront a les adversitats, i tot això afectant positivament al nostre entorn, de forma autònoma, sense l’ajuda de la mà nociva de l’home.

La vida secreta de los árboles

El documental ofereix unes precioses imatges de boscos i també algunes il·lustracions que ajuden a la comprensió dels diversos secrets que amaguen els arbres. D’aquesta manera, més enllà del seu relatiu valor cinematogràfic, La vida secreta dels arbres és un documental molt útil per endinsar-se a una realitat invisible al nostres ulls, la vida dels arbres, de la que desconeixem molts aspectes malgrat cohabitar el nostre planeta.

Data d’estrena: 4/06/21
Nota: 7,5

La família Bloom

Samantha Bloom (Naomi Watts) viu feliç amb el seu marit i els seus tres fills. A un viatge de vacances a Tailàndia, pateix un accident al recolzar-se a una barana en mal estat, trencant-se la columna vertebral i quedant-se paralítica. Sam, dona activa a qui li encanta la mar, es submergeix en una depressió; l’aparició d’un ocell ferit, Penguin, l’ajudarà a adaptar-se a la seva nova situació.

La familia Bloom

Titulada originalment Penguim Bloom, el film planteja un argument que ja hem vist en moltes altres ocasions: una tendre història de superació després d’un desgraciat accident, a base d’amor i acceptació. Basada en fets reals, La família Bloom adapta el llibre del mateix títol i presenta alguns elements interessants, com l’exemplar interpretació de Naomi Watts (Mulholland Drive, Lo imposible) en el paper protagonista, la lluminosa fotografia de l’operador Sam Chiplin o un guió que sap sortejar els típics moments lacrimògens.

La familia Bloom

La família Bloom és una proposta senzilla i molt predictible però efectiva, que desenvolupa amb encert un missatge basat no tant en la superació de l’adversitat com en el retrobament de l’amor per la vida i la naturalesa.

Data d’estrena: 10/09/21
Nota: 6,5

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X