Una joven prometedora (BCN Film Fest)
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

La cinquena edició del Festival Internacional de Cine de Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest) s’ha inaugurat amb la preestrena de Promising Young Woman, l’òpera prima de l’actriu, guionista i directora anglesa Emerald Fennell. Des de la seva estrena al penúltim festival de Sundance, el film ha recollit un gran nombre de critiques positives i premis. El seu títol fa referència a Cassie, una jove amb una vida que es va quedar estancada després d’un tràgic succés patit per una amiga seva. Des de llavors Cassie va deixar de banda els seus plans de futur; la història li oferirà l’oportunitat de resoldre comptes amb el passat.

Un dels aspectes més destacats, i que més està donant que parlar, d’Una joven prometedora és el seu excel·lent guió, obra de la pròpia Fennell. Es tracta d’un relat sobre el trauma, els abusos sexuals i la vulnerabilitat femenina institucionalitzada, però que va més enllà d’altres històries recents sobre ‘rape and revenge’ amb les quals està parcialment emparentada, com Hard Candy (David Slade, 2005) i Revenge (Coralie Fargeat). Ambdues, bones pel·lícules, es centren a la consecució de la venjança davant els seus depredadors sexuals i, certament, el (fantàstic) pròleg de Una joven prometedora sembla remetre al mateix esquema. No obstant, amb el pas dels minuts, Promising desplega amb intel·ligència totes les cartes de la seva baralla, al reflectir la dolorosa vida de la protagonista, marcada pel trauma, i el seu entorn, carregat de còmplices dels abusos, persones que decidiren mirar cap a una altra banda enlloc d’ajudar a la víctima o denunciar al culpable.

Una joven prometedora

El guió de Fennell llança un necessari discurs, atrevit i ple d’indignació, sobre la vulnerabilitat femenina davant els abusos sexuals a partir d’una encertadíssima barreja de drama, thriller i humor negre, i uns audaços girs de guió, alguns més versemblants i encertats que d’altres, però tots atrevits i plens de sentit per portar la història fins a les seves darreres conseqüències.

En l’apartat interpretatiu, Carey Mulligan es llueix interpretant a Cassie, un àngel de venjança amb clarobscurs molt ben dibuixat al guió de Fennell i al qual l’actriu de An Education o Drive dota de vida, explorant amb credibilitat diferents canvis de registre al llarg de la història. La resta d’intèrprets també estan a molt bon nivell, encara que els seus personatges resultin força esquemàtics i funcionals. Altres dos aspectes destacables de la cinta són la fotografia, a la qual predominen els contrastos i els dolços tons pastís, i la banda sonora, plena de temes pop.

Una joven prometedora

Una estètica i una sonoritat rabiosament actuals, pròpies de la generació d’Instagram i de Twitch, que ancoren el film al nostre present per a denunciar la cultura del silencio davant els abusos masclistes a la nostra societat. El debut de Emerald Fennel és una pel·lícula sorprenent, plena de virtuts cinematogràfiques i que ens interpel·la, oferint molts elements per a la reflexió i la conscienciació social. La seva estrena a sales és una excel·lent oportunitat per tornar al cinema: Una joven prometedora és una de les millors pel·lícules dels darrers temps.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X