"Los Terranautas" de T.C. Boyle
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Desert d’Arizona, 1994, Quatre homes i quatre dones es disposen a viure durant dos anys sota una enorme cúpula transparent. Aquest experiment científic busca simular la vida d’una possible colònia espacial. El grup no només haurà de pensar en l’autosuficiència, sinó que també en la seva resistència davant l’aïllament. Los Terranautas és el nou artefacte literari de T.C. Boyle on es barregen ciència, espectacle, sectarisme, …

Linda i Dawn esmorzen nervioses. No és un dia qualsevol, pot ser que sigui el més important de les seves vides. S’acaba el procés de selecció i després de mesos de dur entrenament, decidiran les 8 persones que formaran part de la segona missió de la “Ecosphere 2“, una gegantina cúpula de vidre que simula diferents ecosistemes terrestres. Aquest mastodòntic projecte pretén recollir dades i investigar sobre l’autosuficiència i la seva possible utilització en una futura colonització de planetes. Semblant inversió ha de finançar-se i buscar patrocinadors. Una missió de dos anys sense contacte amb l’exterior, on res pot entrar ni sortir de la cambra estanca, eleven l’experiència a gran espectacle mediàtic amb format “reality show” televisat. La primera missió de Terranautes va fracassar en l’aïllament total. Aquesta vegada no hi pot haver errors, tot ha d’estar controlat i tots han d’estar a l’alçada.

Los Terranautas T.C. Boyle

T.C. Boyle parteix d’un projecte real per articular una ficció centrada en les emocions i les relacions humanes en aïllament voluntari. Les situacions extremes afloren la nostra naturalesa salvatge, la de l’animal racional que som. És en la supervivència on els sentiments més roïns que tots portem dins, cobren protagonisme i deixen de banda les aparences i la falsedat. Amb el pas del temps, l’escassetat de recursos i el deteriorament de la convivència, el bé comú es va diluint i va emergint l’egoisme. En aquest clima es va coent lentament una rica trama on la interacció dels personatges genera un univers ple de desitjos, realisme, somnis, humor negre, addiccions i ecologisme.

La novel·la transcorre en el període comprès en els mesos previs a la tancada fins al final de la missió 2 i l’entrada del tercer grup. Cada capítol és narrat per un personatge. Dawn Chapman, Ramsay Roothoorp i Linda Ryu es van alternant per avançar la trama de manera cronològica. La particular percepció de cadascú va construint la seva particular visió de la història i al seu torn distorsionant, complementant o bé contrarestant, part del relat anterior.

És interessant aquest joc dialèctic que lluita, sense voler, per posseir la veritat o la raó per justificar determinades accions i comportaments. Aquesta combinació genera un retrat meravellós dels personatges allunyant-se de maniqueismes. El lector pot empatitzar o odiar les actuacions o decisions dels personatges gràcies al multiprisma que idea l’autor. Aquesta construcció narrativa és un element que genera interès i provoca la necessitat de començar el següent capítol. Si a aquest element estructural, li afegim el gran domini del llenguatge de l’autor, uns diàlegs enginyosos i un univers cultural ric i variat, podem evidenciar que ens trobem davant d’una gran obra que desborda fluïdesa, dinamisme, ironia i intensitat.

Finalment comentar que T.C. Boyle és un conegut autor nord-americà valorat pel seu virtuosisme literari, sent capaç de construir una prosa elegant i accessible, i per la seva sàtira i humor. Potser Los Terranautas no sigui la seva millor obra, però sí que està al nivell del talent del seu autor. Tingueu present que aquest llibre enganxa, és tremendament addictiu.Sobre l'autor:
Thomas Coraghessan Boyle està considerat un dels més importants narradors americans del moment. Va néixer a Peekskill, Nova York, el 1948. Es va llicenciar en Anglès i Història per la Universitat de Nova York a Postdam, i es va especialitzar en Literatura de segle XIX al Taller d'Escriptors de la Universitat d'Iowa, on va acabar el seu primer llibre de relats, Descent of Man (1979). El 1999 va rebre el premi Pen / Malamud pel seu volum de relats T. C. Boyle Stories. Entre les seves novel·les cal destacar Música acuàtica (1981), que narra les aventures de l'explorador escocès Mungo Park, descobridor de el curs del riu Níger; El fin del mundo (1987), que li va valer el premi Pen / Faulkner; El balneario de Battle Creek (1993), reeixidament adaptada a la gran pantalla i Las mujeres (2009), que narra la vida de l'arquitecte Frank Lloyd Wright a través del testimoni de quatre de les dones que van passar per la seva vida. Actualment és professor de literatura a la Universitat de el Sud de Califòrnia. Les seves obres han estat traduïdes a més d'una desena d'idiomes, i els seus relats han aparegut en les més prestigioses publicacions del gènere en llengua anglesa, com The New Yorker, Harper 's Bazaar, Esquire, The Atlantic Monthly, Playboy, The Paris Review, GQ , Antaeus, Granta i McSweeney 's.

Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-17553-72-2
Número de pàgines: 568
Traducció: Ce Santiago
Preu: 25.95 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X