Comencem el nostre anàlisi anual per l’Americana Film Fest, el festival de cinema independent nord-americà, amb dues de les pel·lícules més destacades de les seves respectives seccions: Tops, l’apartat principal del certamen, va obrir amb Driveways (rebatejada aquí amb el més explícit títol de El verano de Cody) i la secció dedicada al gènere documental estrenà Assassins.

El verano de Cody

El verano de Cody, pel·lícula seleccionada per inaugurar l’Americana’21, és el segon llargmetratge dirigit pel realitzador nord-americà Andrew Ahn. Nominada a dos premis als Independent Spirit Awards i inclosa al top 10 de les millors pel·lícules independents de l’any de la National Board of Review, la seva història és senzilla, petita, però delicada i emotiva; sap tocar la fibra i commoure sense caure en drames forçats i eludint els tòpics.

Driveways Andrew Ahn

El guió ens presenta a tres personatges a un moment difícil de les seves vides: per una part, Kathy i el seu fill de 8 anys, Cody, després de la mort de la germana d’aquesta, amb la qual tot just mantenien relació, arriben al poble on vivia per fer-se càrrec de les seves pertinences i vendre la casa; per altra banda, el seu veí Del, un ancià veterà de guerra que viu sol des de la mort de la seva esposa. L’amistat que sorgeix entre ells els hi ajudarà a avançar en el seu creixement interior: les trobades, les conversacions, l’empatia i l’afecte mutu com a forma de superar la soledat, la tristesa, la por o el dolor després d’una pèrdua.

Driveways, en 80 minuts i sense efectismes melodramàtics, sap emocionar-nos. Gràcies al seu mesurat guió i a unes interpretacions molt ajustades (especialment la de Brian Dennehy al seu darrer paper), ens demostra que en moltes ocasions menys és més i que les històries lluminoses són actualment més necessàries que mai.

Nota: 7,5

Assassins

I de la llum passem a la foscor. Fa tres anys, Kim Jong-nam, germà gran del màxim dirigent nord-coreà Kim Jong-un i primogènit de Kim Jong-il, fou enverinat en estranyes circumstàncies a l’aeroport de Kuala Lumpur. Dues joves sense aparent relació amb el mort foren acusades d’assassinat i arrestades. Assassins explica la increïble història d’aquest cas, la seva investigació i l’entramat geopolític que amaga.

Assassins Ryan White

Ryan White, realitzador de The Case Againts 8 (2014), entre d’altres documentals, dirigeix aquest sorprenent true crime ple de girs inesperats. Una història surrealista que retrata les misèries de Corea del Nord, com també fa El infiltrado (Mads Brügger, 2020), fantàstic documental que es pot veure a Filmin i amb el qual formaria una ideal sessió doble.

Assassins Ryan White

A través d’un àgil muntatge, l’escandalosa trama enganxa i manté l’interès al llarg del metratge. Un bon documental, amb una ingent tasca de producció darrere, que ens fa qüestionar la veracitat de les imatges que consumim habitualment i que funciona a la vegada com a inquietant thriller i com a denúncia d’un crim polític.

Nota: 8

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies