Dels grans festivals de cinema mainstream, l’ós de Berlín és el primer a despertar. La celebració de la Berlinale al febrer va lliurar l’any passat a la cita alemanya de veure’s afectada per una pandèmia que venia de l’est i que va fer cancel·lar o variar festivals posteriors. La primera edició sota la doble direcció de Mariette Rissenbeeek i l’exdirector de Locarno, Carlo Chatrian, va ser celebrada per la crítica com la millor dels últims anys.

Però el certamen berlinès no ha pogut esquivar el cop en aquest 2021. A causa de l’empitjorament de la situació pandèmica a Alemanya, la Berlinale ha pres una decisió salomònica: dividir la 71 edició en dos temps. Des de dilluns fins diumenge se celebraran les cites més professionals, entre elles, el Mercat Europeu i el Mercat de Coproducció. Serà també el moment en què la premsa especialitzada (entre ella, La Finiestra Digital) pugui veure les pel·lícules seleccionades. Tot serà virtual. Al juny, si la situació ho permet, el públic, que a diferència de Cannes viu el festival, podrà seure als cinemes per gaudir la selecció d’aquest any.

Carlo Chatrian Berlinale

Entre els quinze títols en la Competició es podran veure les noves produccions de directors abonats a la Berlinale com el coreà Hong Sangsoo, el romanès Radu Jude o el mexicà Alonso Ruizpalacios. Noms lligats a Cannes, cas de Céline Sciamma i Xavier Beauvois s’estrenaran al certamen alemany. La cinta de Beauvois està protagonitzada entre d’altres per Victor Belmondo, el nét de l’estrella francesa, Jean-Paul Belmondo. També destaca la inclusió del debut com a director de l’actor catalano-alemany, Daniel Brühl. Dominik Graf, Maria Schrader i Maria Speth completen l’esquadra alemanya que competeix per l’Ós d’Or.

Daniel Brühl Nebenan

Cinc de les pel·lícules a competició han estat dirigides o co-dirigides per dones. Se segueix l’estela de l’any passat on sis dels divuit títols a competició estaven signats per dones cineastes. En aquesta edició tan peculiar, la Berlinale ha optat per convidar els i les directores de sis pel·lícules guardonades amb l’Ós d’Or. Cinc d’ells premiats en els últims cinc anys: l’iranià Mohamamad Rasulof (There is Not Evil, 2020), l’israelià Nadav Lapid (Synonyms, 2019), la romanesa Adina Pintilie (Touch Em Not, 2018), l’hongaresa Ildikó Enyedi (On Body and Soul, 2017) i l’italià Gianfranco Rosi (Fuocoammare, 2016). Al costat d’ells la bosniana Jasmila Žbanić, la opera prima de la qual, Grbavica, va aconseguir el màxim entorxat al 2006.

Al costat de la Competició desperten gran interès els onze llargmetratges en la Secció Especial, com The Mauritanian que pot suposar per al francès Tahar Rahim una nominació l’Oscar o French Exit amb Michelle Pfeiffer, Lucas Hedges i Imogen Poots en l’elenc. La signant espera amb curiositat els documentals Per Lucio, el retrat del cantant Lucio Dalla i de la Itàlia que va viure, signat per Pietro Marcello, el director de l’extraordinària Martin Eden, o Tina, el tribut a la cantant nord-americana nacionalitzada suïssa Tina Turner.

French Exit

Com sempre caldrà pescar a les sempre estimulants seccions Panorama, Forum i la nova Encounters. En el també acabat d’incorporar capítol de sèries destaca l’aperitiu d’una que està triomfant a HBO Espanya: It’s A Sin sobre els anys de la sida a Londres. Producte del mag de la ficció britànica Russel T Davies – creador de ‘Years and Years‘ i de la seva primera sèrie gai, ‘Queer as folk‘ -. Sense poder seure als sempre confortables cinemes de Berlín, la premsa especialitzada espera ara poder gaudir del màxim de títols des del sofà de la seva llar o oficina. Creuant els dits perquè no hi hagi restriccions imposades per productores o distribuïdores.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X