Tots tenim un espai que fem nostre i al què identifiquem com casa nostra, el nostre barri o el nostre carrer. De vegades aquest arrelament es dilueix per diversos motius. Stefanie Kremser ens relata les seves experiències en les 22 direccions on ha viscut i com aquesta mobilitat ha anat enriquint la seva visió de la vida.

La vida dóna moltes voltes i de vegades canvia de lloc. Aquest és el cas de milions de persones però no moltes poden dir que han viscut en 22 direccions diferents, habitant 5 països i dos continents. Aquesta mobilitat gairebé permanent és l’excusa perfecta perquè Stefanie Kremser, autora i protagonista, construeixi un relat a través de la revisió i la reflexió. Es tracta d’una autobiografia que explora el creixement personal i la importància de l’entorn per configurar la persona que acabem sent.

Stefanie Kremser

La novel·la arrenca al carrer de la Princesa de Barcelona, ​​la direcció actual de l’autora. Un punt de partida generat pel descobriment d’una postal, que per motius inexplicables arriba a les seves mans després d’estar extraviada més de 20 anys, i on el remitent és un amic de la infància. Aquesta particular troballa remou l’interior emocional de Stefanie i desencadena un torrent de records que ordena, articula i escriu. Un recorregut personal acompanyat d’amics, familiars, llocs i detalls que han estat especialment importants per a ella. Al seu torn ens mostra també la manera de viure i pensar d’algunes societats de l’últim terç de segle XX. És així com rememora fets importants d’aquest període de la història com la caiguda del mur de Berlín o la mort d’Ernesto Che Guevara. També destaca la visió i l’explicació dels governs i dictadures de Sud-amèrica en els anys 70 i 80.

Aquest recorregut no és cronològic, fet que trenca i dinamitza el ritme de lectura. Un aspecte meditat per l’autora que en diverses entrevistes ha volgut destacar, assenyalant que la seva intenció ha estat portar al lector d’un lloc a un altre, fent salts temporals, perquè així creu que funciona la nostra memòria, no sent lineal, sinó associativa.

Si aquest carrer fos meu Stefanie Kremser

Es tracta d’una novel·la molt personal plena de detalls. La narrativa de l’autora fa que aquests ens siguin propers i aconsegueix que compartim sentiments comuns. Gràcies a aquesta universalització d’allò propi, el lector empatitza amb les vivències de la protagonista i ens submergeix en la lectura amb una sensibilitat especial que ens arriba a commoure. En realitat, aquest viatge vital ens empeny a valorar les petites coses, convida a gaudir de la diversitat i descobrir la riquesa d’altres cultures partint dels punts comuns i les emocions col·lectives. En definitiva, ens trobem davant d’una novel·la fresca i personal que emana optimisme. Malgrat les dificultats de la vida, Stefanie sempre ha estat capaç de veure el got mig ple i ho aconsegueix transmetre en aquesta autobiografia. Un cant a ser un mateix en aquest lloc anomenat món.Editorial: Edicions de 1984
ISBN: 978-84-16987-63-4
Pàgines: 256
Traducció: Marina Bornas
Preu: 18.50 €

Stefanie Kremser
Nascuda el 1967 a Alemanya, va créixer amb la seva família germanoboliviana a la ciutat de Sao Paulo, al Brasil. Als vint anys es va traslladar a Munic per estudiar cinema documental a l'Escola de Cinema i Televisió. Li agrada moure's entre diversos gèneres i formats narratius. És autora de guions per a cinema i televisió -entre d'altres, per a la sèrie policíaca alemanya Tatort-, i l'any 2000 va publicar la seva primera novel·la, Postal de Copacabana (en català a Club Editor, 2007). Actualment viu a Barcelona.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X