A diferència d’edicions anteriors, fa l’efecte que el Festival de Venècia de 2020 es deixava el millor per al final. En això també ha estat diferent. Tant la mexicana Nuevo Orden de Michel Franco, com la azerbaiyana In Between Days de Hilal Baydarov, com l’esperadísima Nomadland de la xinesa-americana Chloé Zhao estan entre el millor que s’ha pogut veure aquests dies al Lido.

Nomadland de Chloé Zhao

Sense cap dubte la nova pel·lícula de la directora de The Rider està cridada a convertir-se en un dels films de la temporada. Després de la seva estrena mundial a Venècia, simultania amb Toronto, es podrà veure a la secció Perlak del Zinemaldi, serà una de les peces centrals de la programació de la de Nova York i el festival de Telluride, encara que no se celebrarà, li ha posat també la seva segell de qualitat. Un repòquer de festivals.

Nomadland Frances McDormand

Protagonitzada i produida per Frances McDormand, Nomadland narra la recerca i intent de reconstrucció d’una segona vida de Fern, una dona que es queda sense feina, sense família, sense casa, sense ciutat, sense referències i amistats, quan la crisi de finals de la dècada passada arrasa amb la seva vida anterior. Per això, es convertirà en una nòmada moderna i vagarà per l’oest nord-americà als comandaments de la seva malmesa furgoneta pels grans espais gairebé buits de Nevada, Arizona o Dakota, allà per on els seus impulsos o la feina la portin. Les persones, els paisatges, la natura i les experiències que viurà en aquest periple l’ajudaran a reconstruir aquesta nova vida.

Nomadland, adaptació del llibre de la periodista Jessica Bruder, narra per una banda, el recorregut del personatge de Fern, de forma sensible i serena. A poc a poc anirem coneixent detalls de la seva vida, de la seva situació i de les seves aspiracions. Primant els aspectes més humans i més íntims del personatge i essent testimonis de la seva gradual reconstrucció.

Nomadland Frances McDormand

D’altra, la sèrie de trobades amb els diferents personatges amb els quals es creua pel camí, té molt de documental. Les seves íntimes i sentides converses amb Fern sonen a testimoni real d’aquesta versió fílmica d’ells mateixos que interpreten en la pel·lícula. I és en aquesta fusió entre els aspectes més narratius i dramàtics del film, per molt naturalistes que siguin, corresponents a la història de Fern i els més documentals corresponents als personatges episòdics que l’envolten, on sorgeixen algunes friccions. La unió de les dues vessants perd valor davant de la suma de les mateixes per separat. El que tan bé funcionava a Songs My Brothers Taught Me i The Rider, a Nomadland no resulta tan orgànic.

A diferència dels treballs anteriors de Chloé Zhao, en els quals els intèrprets eren no professionals que interpretaven a versions molt semblants d’ells mateixos, Nomadland està protagonitzada per una estrella de Hollywood. Portem més de 30 anys admirant el talent de Frances McDormand. I a Nomadland el torna a demostrar. No obstant això, aquest fet no sempre juga a favor de la pel·lícula. Perquè la immensa majoria dels personatges que es troba en el seu periple, si interpreten personatges que són molt propers al que són en realitat. El que provoca certa descompensació en les converses i en les seves trobades. D’una banda, amb l’exquisida sensibilitat de Chloé Zhao per a aquest tipus de seqüències, les seves paraules sonen autèntiques i reals. Però d’altra, l’espectador sap que la contrarèplica de el personatge de Frances McDormand és falsa i construïda.

Nomadland

Tot i que es sotmeti a una sessió desmitificadora i d’eliminació de glamour mostrant-se sense maquillatge, orinant al camp o banyant-se nua. Veiem i sentim a Fern passejant al capvespre pels campaments de caravanes al so de la banda sonora de Ludovico Eunaudi. Veiem i sentim a Fern conversant amb els personatges que es troba en el seu periple. Però malgrat la seva irreprotxable interpretació, tampoc podem deixar de veure i de sentir a Frances McDormand. És sobretot, en les seves seqüències amb David Strathairn quan veiem novament només a Fern. A aquesta dona obligada a trobar una nova vida.

Nuevo orden de Michel Franco

El mexicà Michel Franco, un dels nens mimats del Festival de Cannes en què ha presentat 4 de les seves 5 pel·lícules anteriors com a director, s’ha estrenat al Lido amb Nuevo Orden, un distopia localitzada a Ciutat de Mèxic i en un futur molt proper en el qual les classes més desfavorides, fartes de la desigualtat, injustícia i discriminació decideixen fer una nova revolució.

Nuevo orden Michel Franco

La situació que vertebra Nuevo Orden és un casament de categoria en una mansió de Ciutat de Mèxic a la qual acudeix la flor i nata de l’alta societat local. La flor i nata i el més blanc. Perquè totes les persones de color de pell més fosca pertanyen al servei. En els diàlegs i en les interaccions de forma casual, però reveladora, es presenta un entorn corrupte en el qual prevalen els favors i el tràfic d’influències en les transaccions econòmiques. I de fons es fa sentir també l’existència d’una rebel·lió de desfavorits que no sembla perturbar-los en excés, tan segurs com estan de que a ells no els passarà res. Ni tan sols l’arribada d’un antic treballador de la casa demanant ajuda al veure com la seva dona era expulsada d’un hospital públic pels revolucionaris sembla preocupar-los. Però el nou ordre que dóna títol a la pel·lícula avança.

Amb bon pols, utilitzant el fora de camp i les el·lipsis, prenent prestats elements del fantàstic i saltant contínuament d’un personatge a un altre, Michel Franco construeix una narració dinàmica amb un ritme trepidant, una espiral de violència cap al caos d’un món sense llei, en el qual el fi justifica els mitjans i en els quals totes les parts volen treure profit. Militars o civils, rics o pobres, blancs o indígenes. El que d’inici es planteja com una rebel·lió dels de baix contra els de dalt, dels pobres contra els rics, dels indígenes contra els blancs, es converteix en una lluita per la supervivència. I per treure-li el màxim partit a la situació. A mesura que avança la pel·lícula, Franco s’encarrega d’anar eliminant els indicis d’humanitat dels seus personatges, bé per la seva evolució o bé per l’eliminació dels mateixos.

Nuevo orden Michel Franco

El gran però de la pel·lícula és la delectació en la crueltat i l’efectisme gratuït a què recorre el director mexicà en la línia argumental d’un dels personatges, una decisió narrativa desconcertant i desalineada amb la resta de la pel·lícula i que neutralitza en part els èxits de la resta.

In Between Dying de Hilal Baydarov

Després de triomfar el 2019 en els principals festivals de cinema documental europeus amb Mother and Son i When the Persimmons Grew, l’àzeri Hilal Baydarov de la mà del mexicà Carlos Reygadas a la producció, fa el salt a un gran festival amb aquest enigmàtic, misteriós, però magnètic poema cinematogràfic.

In Between Dying Hilal Baydarov

El protagonista de In Between Dying és Davud, un home que en el seu vagar en moto per la Azerbaidjan més rural, a la recerca d’un espai a què pertànyer, d’una família de la qual formar part i d’una dona a la qual estimar, es trobarà amb diferents dones i es donarà la casualitat d’anar provocant morts allà per on va. Però no seran morts dramàtiques o tràgiques, sinó estranyament alliberadores.

Les imatges, els paisatges, les paraules, els sons, l’humor i les situacions de In Between Days atreuen, fan costat i atrapen a l’espectador disposat a sentir més que a entendre el que se li proposa des de la gran pantalla. Apel·len al sentiment més que a la raó. Ho fan sentir com en un somni. Amb la seva estructura episòdica i clarament marcada, amb les seves repeticions, les seves voltes enrere i les seves rimes, més relacionada amb la lírica i la poesia que amb el drama més o menys convencional.

In Between Dying Hilal Baydarov

Les seves imatges i paisatges en la immensitat dels quals es perd l’home (que recorden el món de Nuri Bilge Ceylan i especialment a Érase una vez en Anatolia) són atractives sense ser estèticament i objectivament belles. La seva utilització de la llum i de la boira resulten màgiques. Les seves paraules i les seves reflexions al voltant de l’existència i la naturalesa humana són encertades i lúcides, però no aclaparen. Els seus sons i la seva banda sonora acaricien i complementen, però no condicionen. I l’humor de les seves situacions i dels seus personatges (com aquest grup de perseguidors) actuen com a contrapès a la gravetat del tema tractat. In Between Days sembla voler condensar la recerca vital de tot ésser humà, trobar el seu lloc, el seu espai i la seva forma d’estar al món, en unes poques hores de l’existència de Davud. I en poc més d’hora i mitja de pel·lícula ho aconsegueix.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies