I mentre avança la Mostra, el concurs segueix llanguint a l’espera de cinema gran. Sense grans desastres, però sense títols indiscutibles en la competició vam passar l’equador del Festival. Ni els nens iranians de Majid Majidi, ni el western lèsbic de Mona Fastvold, ni el cinema que va venir de l’Europa excomunista de la mà de Malgorzata Szumowska i Andrey Konchalovskyi han desencadenat passions. Fora de concurs, s’ha presentat l’òpera prima de l’actriu Regina King, un producte solvent i eficaç, però que ni sorprèn, ni emociona.

Sun Children de Majid Majidi

El director de Baran debuta a la competició del festival de Venècia amb aquesta pel·lícula dedicada als més de 152 milions de nens i nenes que arreu del món han de treballar per mantenir les seves famílies i que són explotats i no poden accedir a l’educació. El seu protagonista és Ali, un xaval de 12 anys que treballa en un garatge i/o on sigui per subsistir, que al costat dels seus tres amics haurà d’aconseguir rescatar un valuós tresor enterrat sota una escola que es dedica a educar nens del carrer o obligats a treballar.

Sun Children de Majid Majidi

La sinopsi, de primeres, pot donar molta por. O almenys despertar algun recel. Perquè Sun Children és una pel·lícula iraniana sobre nens que han de treballar del que puguin per mantenir les seves famílies. D’aquestes en què els nens protagonistes han estat seleccionats a través d’un càsting en què van participar milers de xavals obligats a treballar des de molt petits.

Però afortunadament l’enfoc que Majid Majidi dóna a la seva història és lluminós, el to lleuger i el ritme viu. No evita mostrar les dures condicions de vida d’aquests nens, les seves lluites i els seus patiments, però també el seu instint de supervivència, la seva imaginació, el seu companyerisme i el seu esperit de lluita. Sun Children es planteja com un joc, com una aventura, com és gairebé tot quan un és nen. Amb atenció als detalls del dia a dia dels xavals.

Sun Children de Majid Majidi

I sense per això frivolitzar o edulcorar les vides dels protagonistes. De fet, la forma en què Majidi reflecteix el cavat de túnel en la seva recerca del tresor, recorda el treball en una mina. I deixa ben clar que gran part del que fan, ho fan obligats per les seves circumstàncies, no pel seu desig. Però no necessita carregar les tintes, ni delectar-se en les seves misèries per transmetre les dures condicions en què viuen els seus personatges. El missatge i la denúncia arriben, però sense necessitat de recrear-se en la desgràcia.

The World To Come de Mona Fastvold

La noruega Mona Fastvold, coguionista de La infancia de un líder i de Vox Lux: el precio de la fama  ambdues dirigides per Brady Corbett, després de presentar la seva ópera prima The Sleepwalker al Festival de Sundance, fa el salt al de Venecia amb The World To Come, protagonitzada per Katherine Waterstone, Vanessa Kirby, Cassey Affleck i Christopher Abbott.

The World To Come de Mona Fastvold

Partint d’una història curta de Jim Shepard, adaptada al cinema per ell mateix i Ron Hansen, guionista de El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford, The World To Come, malgrat la seva acurada posada en escena, la seva fotografia naturalista, el seu repartiment solvent o la seva ambientació impecable, és el que podríem anomenar ‘cinema comentat’. Durant la immensa majoria dels 104 minuts de durada de la pel·lícula el que escolta l’espectador és la veu en off de la seva protagonista explicant el que passa, el que pensa, els seus motius i les seves preocupacions. Un text bell i poètic, si. Però que massa sovint no fa sinó incidir sobre el que ja estem veient a la pantalla. The World To Come és d’aquestes pel·lícules que sembla portar ja l’audiocomentari incorporat.

The World To Come de Mona Fastvold

Una història sobre l’apassionada història d’amor entre dues dones a l’Amèrica de la segona meitat de segle XIX, sobre la repressió masculina, sobre les dures condicions de vida dels pioners i sobre la capacitat d’adaptació de l’ésser humà, llastada per l’omnipresència d’aquest text que per molt bell i poètic que sigui aixafa la pel·lícula, que no la deixa respirar i la converteix en una cosa tan freda i distant com l’entorn que envolta els seus personatges en la primera meitat del film.

Never Gonna Snow Again de Malgorzata Szumowska y Michal Englert

Tota una habitual de la Berlinale on entre altres premis va rebre el de millor direcció per Cialo i el Gran Premi de Jurat per Mug, la polonesa Margorzata Szumowska, que comparteix crèdit en la direcció amb el seu director de fotografia habitual Michal Englert, debuta a la Mostra de Venècia amb Never Gonna Snow Again, un malenconiosa paràbola sobre polonesos rics que troben consol en un massatgista vingut de l’antiga URSS.

El protagonista del film es Zhenia (Alec Utgoff, acabat de sortir de la tercera temporada de Stranger Things), un misteriós massatgista ucraïnès convertit en la solució de gran part dels mals dels habitants d’una urbanització de luxe. Amb les seves mans, amb la seva veu, amb el seu accent i amb la seva presència serà capaç de donar seguretat, aixopluc i tranquil·litat als seus clients.

Never Gonna Snow Again Malgorzata Szumowska Michal Englert

Els seus clients són polonesos de classe alta amb els assumptes econòmics resolts, però amb diferents tipus de crisis personals, que envien els seus fills a un col·legi francès perquè occident és el que mola. Viuen en una urbanització de luxe sense acabar de desenvolupar (el boom econòmic de Polònia sembla que es va quedar a mig camí) de cases unifamiliars de laboratori totes iguals que permeten un escàs tunejat exterior per personalitzar-les. Un món prefabricat que despersonalitza, desubica i fa perdre les arrels als seus habitants.

Els directors retraten aquesta urbanització pràcticament com un laberint en el qual totes les cases, tots els carrers, tots els jardins s’assemblen massa. Fins i tot repeteixen la mateixa ubicació de càmera per a habitacions equivalents de diferents cases per realçar aquesta clonació dels aspectes exteriors de les seves vides. Un món gris en el qual no hi ha lloc per a la individualitat. Són el que se suposa que haurien de ser. Els polonesos en democràcia, encara que hagin triomfat econòmicament, continuen vivint en un món gris ple de rígids lligams.

Never Gonna Snow Again Malgorzata Szumowska Michal Englert

Amb tranquil·litat, sense pressa, però sense pausa, però també a falta d’una mica més de pegada, la pel·lícula anirà revelant les misèries i els problemes d’aquest grup de privilegiats, de vegades recorrent a un fi humor i mostrant que la solució està en aquest massatgista que els parla en rus o amb accent rus i que qui sap, els fa enyorar un temps passat en el qual van ser més feliços.

One Night in Miami de Regina King

La guanyadora de l’Oscar a la millor actriu secundària per El Blues de Beale Street i de tres Emmys, també com a intèrpret, debuta en la direcció cinematogràfica amb aquesta adaptació d’un text teatral de Kemp Powers. Un relat ficcionat d’un fet real: la trobada la nit de el 25 de febrer de 1965 del boxejador Cassius Clay (a punt de convertir-se en Mohammad Ali), del líder de la Nació de l’Islam Malcolm X, del cantant i productor musical Sam Cooke i de l’ídol del futbol americà Jim Brown per celebrar el títol mundial que acabava de guanyar el primer dels esmentats.

One Night in Miami no sorprèn. Tampoc ho intenta. Ni en el seu text, ni en la forma en què aquest s’adapta a la pantalla gran. Estem en l’Amèrica dels 60. Els anys de la lluita dels drets civils. Si és que alguna vegada des de llavors han deixat de ser-ho. Perquè 55 anys després que tinguessin lloc els fets de la pel·lícula i 7 anys després de la primera representació de l’obra, haurà canviat el decorat, fins hi haurà hagut un president afroamericà, però el que planteja segueix estant de plena actualitat. Alguns dels fets mostrats en la pel·lícula ja no es donen en l’actualitat, al menys de manera oficial o de forma tan freqüent, però l’oportunitat de la reivindicació es manté. Regina King no pretén mostrar simplement uns fets del passat, sinó utilitzar-los per denunciar el present.

One Night in Miami Regina King

Els quatre líders de la comunitat afroamericana, cada un en diferent època de la seva carrera professional, amb diferent experiència de la discriminació racial i amb diferent intenció sobre com lluitar per fer valer els seus drets i lluitar contra el racisme celebraran l’èxit del seu amic, però sobretot debatran, discutiran i es retrauran les seves diferents actituds i estratègies per fer front a la discriminació: l’enfrontament directe, aliar-se amb els blancs en benefici dels artistes de color…

King ni tan sols intenta dissimular l’origen teatral de la pel·lícula. Però One Night in Miami és alguna cosa més que teatre filmat. La seva posada en escena i la seva planificació aconsegueixen mantenir el pols i la tensió cinematogràfica. I King deixa fer als seus bons actors. El seu acostament és més racional que realista. L’emoció arriba més pel pensament que per la ràbia. El text obliga. I King el respecta. Bon text, bons actors i ben filmat. Ni més ni menys.

Dear Comrades de Andrey Konchalovskyi

Amb una filmografia d’allò més variada que passa dels seus nombrosos premis en festivals de primera fila com Cannes, Venècia, Karlovy Vary o Sant Sebastià a productes del Hollywood més comercial com Tango y Cash, el veterà director rus Andrey Konchalovskyi participa per sisena vegada en la competició pel Lleó d’Or, 54 anys després de la seva estrena a la Mostra. En les seves dues últimes participacions amb Paraíso i El cartero de las noches blancas es va endur el Lleó de Plata al millor director.

Dear Comrades Andrey Konchalovskyi

A Dear Comrades ens porta a un dels tants fets foscos de la història del segle XX a l’URSS, la matança de Novocherkask, els dies 1 i 2 de juny de 1962 a la qual una vaga en una fàbrica desemboca en una manifestació pacífica davant la seu del totpoderós Partit Comunista i en la matança de desenes de treballadors que es va mantenir en secret fins a 30 anys més tard. Com diu un dels personatges en la pel·lícula com pot ser una vaga en un país comunista? Konchalovskyi no ens donarà les raons, però ens explicarà les seves conseqüències.

La seva protagonista és Lyudmila (Yuliya Vysotskaya), membre del Partit Comunista i veterana de la Segona Guerra Mundial, que veu com en unes hores, tots els seus ideals, les seves referències i els seus dogmes salten pels aires quan la desaparició de la seva filla després de la manifestació dels obrers d’una fàbrica i la repressió per part de les forces de l’autoritat, la porten a passar de la banda dels privilegiats a la dels oprimits de la societat.

Dear Comrades Andrey Konchalovskyi

Konchalovskyi recrea els fets que van ocórrer a Novocherkask des del punt de vista del seu protagonista. En blanc i negre i en format 4/3. Detalls de la seva vida, del seu apartament o de la relació amb la seva filla. Les seves desqualificacions i les de la resta de l’establishment a la protesta des de la seva situació privilegiada, la burocràcia i l’obediència a Moscou i finalment la seva odissea a la recerca de la seva filla. El director rus deixa sempre als manifestants i a les víctimes, les seves causes i les seves reivindicacions, com a mer teló de fons. No importa per què protestaven. Sinó el que els va passar als que ho van fer. Però malgrat això, la seva aproximació a la massacre i la desgràcia del seu protagonista resulta freda i distant. El desplegament de mitjans en pantalla és evident, el dramatisme dels fets narrats indubtable, la intriga està ben construïda, el pols de la narració irreprotxable. Però la seva posada en escena i la seva planificació tan precises donen com a resultat un relat fred i distant.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X