Els festivals de cinema han tornat. Després de mesos de suspensions, ajornaments o versions casolanes digitals, des d’avui es celebra l’edició número 77 de la Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica de Venècia. Com sempre i com mai. Com sempre: al Lido, a principis de setembre, amb la seva sala Gran, Dàrsena, Perla… I com mai: amb els aforaments al 50%, catifa vermella sense públic, l’ús obligatori de mascaretes per a tothom i en tot moment en els recintes del festival, la presa contínua de la temperatura del personal, el gel hidroalcohòlic i el manteniment forçós de les distàncies de seguretat. Aquesta nova normalitat. Després, si tot va d’acord amb el previst, vindran els festivals de Toronto, Donostia, Nova York, Sitges…

I a diferència d’edicions anteriors, amb l’absència total de cinema de Hollywood. Perquè la COVID-19 no només afecta els aspectes logístics i les mesures sanitàries a tenir en compte. També ens deixa sense estrelles i sense les estrenes mundials de les grans pel·lícules de la temporada amb esperances de dominar la temporada de premis. Qüestió de calendari. De producció, moltes pel·lícules van haver de parar els seus rodatges o la postproducció per culpa de la pandèmia, i d’agenda, amb la gala de lliurament dels Oscars retardada al mes d’abril i amb els cinemes de mig món encara tancats i sense data fixa de reobertura, les majors USA han optat per una estratègia d’esperar i veure què és el que passa més endavant, en lloc d’aprofitar els festivals de setembre i octubre per llançar els seus productes. I a més en aquesta edició tampoc ha acudit Netflix al rescat, ja que aquest any ha decidit prescindir de les estrenes en festivals i llançarà les seves pel·lícules directament a la plataforma de streaming.

A causa d’això, aquesta Mostra estarà dominada pel cinema europeu i recolzat amb alguns dels títols més atractius de la temporada del cinema asiàtic i de l’independent dels Estats Units.

Directors Festivals de Cine a Venecia 2020

Per celebrar aquesta tornada dels festivals i donar suport a la indústria cinematogràfica i al cinema en sales i reivindicar-los com a centres culturals i educatius, més enllà de servir com a plataformes de llançament de les pel·lícules dels grans autors, han assistit a la gala d’inauguració els directors dels vuit principals festivals de cinema europeus, entre ells Thierry Frémaux del Festival de Cannes, Carlo Chatrian del de Berlín, Lili Histin de Locarno i José Luis Rebordinos del Zinemaldi de Donostia.

I en aquesta gala d’inauguració també s’ha fet entrega d’un merescut Lleó d’Or a tota la seva carrera a la gran Tilda Swinton, de la qual aquest dijous tindrem oportunitat de veure el curtmetratge La voz humana, la seva col·laboració amb Almodóvar en l’adaptació que el director manxec ha fet de l’obra de Jean Cocteau.

Tilda Swinton

I davant l’absència de cinema nord-americà que habitualment ocupava el lloc destacat de pel·lícula inaugural de l’Festival, els organitzadors han decidit escombrar cap a casa i oferir aquesta plataforma promocional al drama familiar Lacci (The Ties) de l’italià Daniele Luchetti, el director de Mi hermano es hijo único i La nostra vita, protagonitzada per alguns dels grans del star system transalpí com Alba Rohrwacher, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Luigi Lo Cascio i Laura Morante.

I és precisament el repartiment el millor de la pel·lícula. Luchetti prescindeix en gran part de el poder de la imatge i la càmera i es recolza sobre manera en la paraula, en els diàlegs i les converses entre els seus personatges generalment enquadrats en primers plans com a principal font d’informació per a l’espectador. Una oportunitat per al lluïment dels intèrprets que aquests aprofiten, però que dóna al film un innecessari aire gairebé teatral.

Lacci Daniele Luchetti

Aquesta adaptació de la novel·la Ataduras de Domenico Starnone ens presenta la seva família protagonista en tres moments diferents de la seva vida: primer en els anys 80 quan els fills són nens i una confessió provocarà un terratrèmol a la relació de la parella, més tard quan els fills són preadolescents i finalment 30 anys més tard quan aquests ja són grans. Un drama sobre l’amor i el desamor, sobre les relacions de parella, entre pares i fills i el vincle familiar, i sobre el que aporta la vida en família i el que es sacrifica per ella.

Tot i aquesta estructura temporal tan marcada en tres temps, Luchetti no presenta els fets de forma cronològica. El seu joc amb els temps recorda el del drama televisiu This Is Us, però sense el recurs descarat al melodrama lacrimògen de la sèrie de la família Pearson. The Ties salta contínuament d’un temps a l’altre: els 3 temps amb 30 anys de diferència són enllaçats, interromputs o matisats, depèn del moment, en un joc de contínues anades i vingudes sobre els mateixos fets, la interpretació va canviant o es va ajustant a mesura que l’espectador va tenint més informació.

I és precisament la preponderància d’aquest joc temporal que poc aporta a nivell dramàtic sobre la vessant més íntima i personal dels conflictes plantejats, la qual si bé contribueix a dotar de fluïdesa narrativa al film, també el converteix en superficial.

Apples Christos Nikou

L’encarregada d’inaugurar la secció Orizzonti ha estat la grega Apples, òpera prima del grec Christos Nikou, ajudant de direcció Yorgos Lanthimos a Canino i de Richard Linklater a Antes de anochecer. I si aquesta pel·lícula és indicativa d’alguna cosa, dóna la impressió que a Nikou el va marcar més la seva col·laboració amb el seu compatriota que amb el nord-americà. Amb les seves interpretacions hieràtiques, la seva llum plana, el seu estil distant i asèptic, el seu aire surrealista i la combinació del drama i l’humor absurd, Apples recorda a les pel·lícules gregues de Lanthimos i especialment a una versió menys aspra i més amable, però amb menys enganxada de Alps.

Casualment, Apples transcorre durant una pandèmia mundial. En aquesta no mor ningú com en la que vivim actualment. Només es perd la memòria. D’un dia per l’altre i sense que ningú sàpiga molt bé per què, els malalts pateixen amnèsia total. I l’únic tractament possible és intentar reconstruir la memòria a partir dels records de les persones del seu entorn. Però què passa amb les persones de les que els rastrejadors no són capaços de localitzar cap contacte estret i per tant, no hi ha elements sobre els quals reconstruir la memòria?

Apples Christos Nikou

A partir d’aquest plantejament Nikou planteja la relació entre la memòria i la identitat, entre el que recordem i el que som, entre el que volem oblidar i vam aconseguir recordar i el que ens agradaria ser i finalment som. Molt adequat en temps de xarxes socials convertides en registre dels aspectes més desitjables de la nostra vida.

Aris, el protagonista és un home de mitjana edat que en un viatge en autobús és víctima de la pandèmia. El seu cas, a priori, és dels que la rehabilitació requereix la creació d’una nova memòria i per tant, una nova identitat. Apples narra aquest intent de reconstruir o reinventar aquests nous records, d’acord amb unes pertorbadores instruccions rebudes mitjançant unes cintes de cassette. Records que han de ser en unes polaroids convertides en una estranya i suggerent versió física de l’Instagram, que plantegen fins a quin punt som el que reflectim o fins a quin punt el que reflectim es correspon amb el nostre veritable jo o es correspon més amb una realitat induïda per altres. Malgrat la seva escassetat de mitjans, de la seva aparent senzillesa i d’alguna reiteració que provoca que la pel·lícula s’allargui una mica més del que és estrictament necessari, Apples aconsegueix plantejar de forma efectiva i suggeridora aquesta relació entre identitat i memòria.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X