Ha acabat l’edició online d’enguany del DocsBarcelona. L’accés als documentals de la programació, a través de la plataforma Filmin, ha tingut una gran acollida: més de 130.000 persones han gaudit de les diferents propostes del festival de cinema documental de Barcelona.

La guanyadora del premi al millor documental ha estat la cinta italiana Faith, de la realitzadora Valentina Pedicini, amb la que som testimonis d’una secta de monjos guerrers formada per lluitadors d’arts marcials que es preparen per salvar el planeta quan arribi l’apocalipsi. El premi del públic ha recaigut a la fantàstica ¿Puedes oírme?, el documental sobre Jaume Plensa, del que vam parlar a la darrera crònica.

Acabem el nostre repàs per algunes de les millors propostes d’aquesta edició amb Winter Journey i The Magic Life of V, dos llargmetratges on es desdibuixen les fronteres entre realitat i ficció.

Winter Journey

Winter journey Anders Østergaard

Winter Journey és el retrat de la joventut de George Goldsmith, un músic jueu que es va veure obligat a emigrar a Estats Units amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, a través d’una sèrie d’entrevistes que li fa el seu fill, de material d’arxiu i de recreacions de l’Alemanya dels anys 30. Es tracta d’un documental on és tant important el que s’explica com la forma de fer-ho, ja que el realitzador, el danès Anders Østergaard utilitza actors per recrear un fals documental en el que dialoguen amb originalitat passat i present, ficció i realitat.

A més de la construcció narrativa, un altre dels grans encerts d’aquest documental és la interpretació de Bruno Ganz, al seu últim paper abans de la seva mort. Ganz, conegut per interpretar a Hitler a la pel·lícula El hundimiento (Oliver Hirschbiegel, 2004), interpreta amb gran autenticitat a George Goldsmith.

Winter journey Anders Østergaard

Winter Journey és una valuosa obra perquè ens presenta d’una forma particular un tema molt transitat al cinema i perquè ens recorda que la ficció pot ajudar-nos a entendre millor la complexitat del nostre món.

Nota: 8

The Magic Life of V

La ficció pot ajudar-nos a entendre millor la complexitat del nostre món. I a superar un trauma. Això és el que intenta Veera, una noia finlandesa que utilitza els jocs de rol en viu per suportar un dur passat marcat per un pare alcohòlic i maltractador.

The Magic Life of V

Enmig dels nevats i solitaris paisatges de Finlàndia, aquest documental combina escenes en les que V participa a diversos jocs i es caracteritza de diferents personatges que li proporcionen una fugida de la seva pròpia vida, amb instants d’introspecció en els que Veera es sincera i exposa les seves ferides, potser els moments menys afortunats, per sentir-se forçats i poc naturals, del documental

The Magic Life of V

The Magic Life of V, dirigida per Tonislav Hristov, és, per tant, el retrat de la lluita de Veera per trobar una via de superació, per a ella i per al seu germà gran, víctima també dels abusos paterns. Interpretada per les mateixes persones reals protagonistes de la història, és una ficció (o ficcions) que exposa una realitat, un greu problema de la nostra societat, l’alcoholisme, i com la fantasia pot ser un recolzament útil per abordar les seves pitjors conseqüències.

Nota: 7,5

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies