El DocsBarcelona segueix en marxa a Filmin, fins al diumenge 31 de maig. Avui repassem altres dues propostes, el documental de Jaume Plensa, ¿Puedes oírme?, i Songs of Repression, la història d’un assentament alemany a Xile, de fosc passat.

¿Puedes oírme?

¿Puedes oírme? És un documental sobre l’escultor català Jaume Plensa. Nascut l’any 1955 a Barcelona, Plensa es conegut per les seves monumentals obres en espais públics i l’any passat fou objecte d’una exposició retrospectiva al Museu Nacional d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). El documental ens apropa a diversos punts del planeta per conèixer la seva obra, les seves grans escultures de figures humanes i les instal·lacions més abstractes, a diferents llocs d’Estats Units, Japó, Suècia o Canadà.

¿Puedes oírme? Jaume Plensa

¿Puedes oírme? Està dirigit per Pedro Ballesteros, realitzador de documentals amb una extensa trajectòria al format, abordant tot tipus de temàtiques. En aquesta ocasió presenta un documental que funciona com un doble viatge: per una part, una visita per les múltiples escultures de Plensa que es troben pel món, per descobrir el diàleg que s’estableix entre elles i les persones que habiten el seu espai; per altra part, una introspecció de les idees i reflexions de l’autor, per donar llum a la seva forma d’entendre l’art i la vida.

¿Puedes oírme? Jaume Plensa Pedro Ballesteros

Ambdós viatges, apassionants, ens revelen un artista genial i profundament sensible i humanista. Si per a ell, l’escultura és ‘un lloc on sempre pots tornar’, les seves obres i les que parlen d’elles, com aquest documental, són d’una bellesa a la qual sempre val la pena tornar.

Nota: 9

Songs of Repression

En els darrers anys s’han succeït diversos documentals que parlen de diferents assentaments dirigits per líders que sotmeteren a diferents vexacions als integrants de la seva comunitat. L’exemple recent més conegut és la sèrie documental Wild Wild Country, de Netflix, que relata el problemàtic desenvolupament d’una comuna a Oregon, els anys 80, i el seu xoc amb els pobladors i les autoritats locals. Songs of Repression s’insereix temàticament en aquesta tipologia de documentals, però el seu tractament és molt diferent.

Songs of Repression

Ubicada en el present, l’obra recull el testimoni dels actuals habitants de Villa Baviera, una comunitat alemanya a Xile, que en el passat fou una colònia fundada pel militant nazi Paul Schäfer, on va predominar la violència i els abusos durant tres dècades. Moltes de les persones que veiem al documental foren víctimes i/o botxins en aquells temps foscos.

Fins a quin punt som capaços d’oblidar un passat traumàtic? Som capaços de perdonar(-nos) els abusos comesos? És possible la convivència amb els abusadors? Aquestes qüestions sobrevolen aquest llargmetratge documental, el debut dels realitzadors danesos Marianne Hougen-Moraga i Estephan Wagner, després de dirigir una sèrie d’exitosos curtmetratges.

Songs of Repression

Els directors contraposen l’aparent tranquil·litat dels qui es quedaren a la colònia amb els seus inquietants testimonis del que va succeir allà. Malgrat el seu ritme un pèl tediós, el documental presenta una desconcertant convivència entre abusats i abusadors i una descripció de les diverses formes de suportar les ferides del passat, que ens conviden a reflexionar sobre el pes del col·lectiu en l’individu a la nostra vida en societat.

Nota: 7,5

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X