“L’online ha vingut al món dels festivals, o almenys en el cas del DocsBarcelona, per quedar-se d’una forma estratègica, no per substituir, però tampoc per ser una alternativa”. La frase és de Joan Gonzàlez, director del DocsBarcelona, durant una entrevista recent a betevé. Enguany, amb la crisi de la covid-19, el festival de cinema documental de Barcelona ha optat per realitzar una edició especial online, tal com va fer el D’A Film Festival.

Així, fins a finals de mes es poden veure a través de Filmin fins a 36 documentals procedents de 22 països. El festival també ofereix diverses taules rodones, una classe magistral i vuit col·loquis oberts al públic que es podran seguir per la web i les xarxes socials del Docs.

Comencem les nostres cròniques del DocsBarcelona amb els primers documentals vistos: Letter from Masanjia i Hi, A.I.

Letter from Masanjia

La producció Letter from Masanjia, del realitzador canadenc Leon Lee ha estat l’encarregada d’inaugurar aquesta edició del DocsBarcelona. Una història desoladora que exposa la persecució del govern xinès contra els dissidents del seu sistema polític, guanyadora del Premi del Públic al festival Hot Docs de Toronto.

Letter from Masanjia

Què faries si un dia en un paquet que reps trobessis una carta demanant socors, des de l’altra punta del món? Això és que li va passar a Julie Keith i la seva família, residents als Estats Units, quan es van trobar a una caixa de decoracions de Halloween la nota d’auxili d’un presoner xinès internat al camp de treball de Masanjia. A partir d’aquest punt de partida, serem testimonis de la persecució política cap a Sun Yi, empresonat durant diversos anys per les seves creences espirituals i sotmès a tàctiques de tortura per les autoritats xineses.

El director Leon Lee, realitzador de Human Harvest, sobre la sostracció il·legal d’òrgans, explora en els seus documentals la cara oculta de la Xina actual. Letter from Masanjia és una obra imprescindible per descobrir les violacions dels drets humans que tenen lloc al gegant asiàtic. Especialment esfereïdores són les escenes d’animació on es narra la part més crua de la història, la del captiveri a Masanjia.

Letter from Masanjia

Letter from Masanjia és un documental denuncia admirable; ens permet conèixer una situació inacceptable que succeeix encara avui. Alhora, expressa que l’única solució contra els abusos és l’entesa entre persones i comunitats.

Nota: 8,5

Hi, A.I.

El futur ja ha arribat. Les narracions de ciència-ficció sobre societats on conviuen humans amb robots avançats en intel·ligència artificial es comencen a fer realitat: des de fa uns anys, les màquines són presents als nostres entorns de treball, ajudant-nos en tasques rutinàries, però ara robots intel·ligents amb aparença humana s’introdueixen a les nostres llars i a les nostres vides privades. Com ens afectarà això? Estem preparats per conviure i interactuar amb ells?

La cineasta alemanya Isa Willinger tracta aquestes qüestions a Hi, I.A., un documental tant sorprenent com inquietant. En ell, seguim les evolucions d’Harmony, una robot de companyia que es comprada per Chuck, un nord-americà que viu sol, en el segment més interessant del documental; Pepper, un innocent robot acollit a una família japonesa per fer costat a l’àvia; i altres éssers sintètics amb intel·ligència artificial.

Hi A.I.

Tot i la presència insòlita d’Harmony, Pepper i altres companys sintètics, el documental tracta sobre nosaltres mateixos. Ens convida a reflexionar sobre com viurem dintre d’uns anys quan convivim habitualment amb robots conscients i com canviaran les nostres relacions socials i sentimentals amb ells al nostre costat. Ens continuarem sentint tant sols i aïllats de la resta com en Chuck?

Nota: 8

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies