"Escape Book" la trilogia d'Ivan Tapia
7Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
2.1

Estan de moda, els escape rooms proliferen al llarg de la geografia. Reunions d’amics, famílies o companys de treball amb un únic objectiu, sortir de la sala abans que el temps acabi. Ivan Tàpia dóna un pas més enllà i ens proposa els escape books, una experiència literària que consisteix a resoldre enigmes per poder avançar la lectura i poder així acabar i sortir del llibre. Acceptes el repte?

En el primer lliurament titulat El secreto del Club Wanstein, Candela Fuertes és periodista especialitzada en delictes financers. Les seves últimes investigacions es centren en les operacions del Club Wanstein, un grup que reuneix les persones més influents i poderoses del planeta entre les quals destaca l’empresari Anastás Vecla. El seu afany per destapar l’operació que estan preparant i que pot portar a la destrucció de l’economia mundial, fa que Candela es trobi tancada en un laberint anomenat Dèdal. Disposa de 60 minuts, un temps en què haurà de posar a prova totes les seves capacitats per a així poder escapar d’un parany del qual mai ningú ha sortit amb vida.

Escape book. El secreto del Club Wanstein

En aquest escenari es desenvolupa l’entretinguda proposta d’Ivan Tàpia. Un plantejament que ens portarà a posar a prova la nostra capacitat cognitiva per resoldre endevinalles, trencaclosques, anagrames i il·lusions òptiques fent avançar així a la protagonista en el seu propòsit. El llibre s’estructura en diferents capítols desordenats. Per poder avançar en la trama d’una manera lògica, es necessita esbrinar un codi que coincideix amb la pàgina del llibre que prossegueix. Aquesta estructura desordenada recorda als mítics llibres de “Tria la teva aventura“, només que en aquesta ocasió no hi ha possibilitat de diversos desenllaços sinó que tot ha d’anar per un únic camí.

Ens enfrontem a una experiència que fa servir el ritme frenètic per intensificar la sensació d’aclaparament i estrès. Aquest recurs a vegades s’excedeix i desespera el lector. Cal destacar en aquest punt, que tot i que les tres obres són similars, entre elles trobem diferències. Els tres llibres tenen un desenvolupament, una dinàmica i un tipus d’enigmes diferents. El ritme va disminuint en els dos llibres posteriors de la saga alhora que es van incorporant elements diferents als enigmes.

Escape Book. La amenaza invisible

A mesura que avança la trilogia va evolucionant la posada en escena i la complexitat dels reptes. Al meu entendre crec que la segona entrega, titulada La amenaza invisible, és la que demostra un major equilibri dels ingredients comuns de la trilogia; velocitat narrativa, elaboració de la història i complexitat dels jocs a resoldre. Alguns desafiaments són veritablement difícils, per aquest motiu, podem utilitzar diverses pistes i veure la solució. Aquests elements són imprescindibles per no desesperar-se en alguna cosa que no aconseguim trobar però no convé abusar si volem gaudir de l’essència de la proposta; posar tots els nostres sentits i habilitats i aconseguir trobar la resposta a l’enigma.

Escape Book. Entre rejas

Els tres llibres segueixen una línia argumental, tenen un ordre encara que poden funcionar de manera independent. És interessant saber d’on prové la història, però estan creats per poder-los gaudir individualment. Sabent que estan editats els tres llibres, és recomanable la lectura ordenada de les tres entregues. Faltaria comentar que el tercer que tanca el projecte es titula Entre Rejas.

El creador és Ivan Tàpia, fundador i dissenyador d’enigmes de Cocolisto, una empresa de jocs intel·ligents per a l’aprenentatge i la diversió. És un autor de referència en el camp dels librojuegos. A partir de l’èxit del primer volum d’aquest treball, s’han desenvolupat multitud de productes relacionats amb el escape com les edicions Junior, la de sopars d’amics, la de terror i més projectes que segueixen sorgint. En definitiva, es tracta d’una obra que busca entretenir el lector fent-lo partícip del seu desenvolupament; sense interacció no hi ha avanç. En aquesta època de confinament que ens està tocant viure, sorgeixen multitud de propostes interactives d’escapes rooms. Escape book aconsegueix donar a l’enigma un fil conductor elaborat que aconsegueix unir el conjunt d’enigmes en una proposta interessant.Ivan Tapia

Ivan Tapia és fundador i dissenyador d’enigmes de Cocolisto, una empresa de jocs intel·ligents per l’aprenentatge i la diversió que ha col·laborat amb marques com Danone, Orangina Schweppes, Everis, Banco Santander o Torres. Ha cursat estudis d’art dramàtic, treballat per a la companyia Comediants i escrit i dirigit l'espectacle Escape Show, basat en enigmes i representat a teatres de varies ciutats de la geografia espanyola, entre elles Barcelona i Madrid. Es un autor de referència en el camp dels llibrejocs.

Editorial: Lunwerg Editores
ISBN: 978-84-17858-44-5
Número de pàgines: 536
Preu: 44.85 €
Fragment per llegir


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X