Comencem una nova edició del Festival Americana, la setena ja. Una mostra del cinema indie nord-americà ja totalment consolidada a Barcelona que un any més proposa una graella variada amb diferents gèneres, propostes de pressupostos heterogenis i noms coneguts convivint amb noves promeses. I hi debutem aquesta edició 2020 amb dues pel·lícules que han estat com la cara i la creu.

SWALLOW

La cara de la jornada ha estat el primer llargmetratge de Carlo Mirabella-Davis, qui fou corresponsable del documental sobre els músics Glen Hansard i Markéta Irglová, The swell season (2011).

Amb Swallow, ha recollit premis a diversos festivals, com el de Denver, Deauville, Woodstock o Tribeca i també va passar amb força èxit per la darrera edició del Festival de Sitges.

Swallow

La seva protagonista és la Hunter (Haley Bennett), una noia que sembla tenir una vida feliç i acomodada, casada amb en Richie (Austin Stowell) i fent el paper de dona de classe alta rodejada de luxes però sense massa ocupacions ni dret a opinió. A sobre, quan es queda embarassada, el seu marit i els seus sogres (Elizabeth Marvel i David Rasche) augmenten encara més el control sobre la seva vida. I en aquest moment, la Hunter comença a desenvolupar una extranya afició malaltissa a empassar-se coses no comestibles.

Swallow” li deu tot a la seva protagonista. El trastorn i els conflictes que viu la Hunter són dels que van per dins, pel seu cap, pel seu cos, reaccionant als elements que l’ataquen al seu voltant de manera no verbalitzada. No sabem per fora la causa total de la seva nova obsessió ni el mal que realment li fa per dins. Però Haley Bennett es carrega la història a les espatlles i és capaç de reflectir de portes enfora una ambivalent combinació de fragilitat i contundent rebel·lia.

Swallow

I així, amb aparent serenor i certa vocació atemporal, Swallow es desenvolupa com un thriller de terror suau que en el fons ens està mostrant el procés d’una dona que fica coses dins el seu cos per combatre la pressió de portar dins una cosa que no volia (el seu fill, o més aviat l’hereu que s’espera que proporcioni a la seva família política). Inclassificable, pertorbador i inquietant debut de Carlo Mirabella-Davis.

JAY & SILENT BOB REBOOT

La creu del dia la signava Kevin Smith en un nou retorn al seu univers al voltant de la parella formada per Jay (Jason Mewes) i Silent Bob (el propi director), els dos porretes més famosos de New Jersey. En aquesta seqüela, Jay i Bob es disposen a arribar fins a una convenció dedicada a Bluntman i Chronic (els seus alter egos en una sèrie de còmics) amb la intenció d’impedir que una productora en faci una pel·lícula. Pel camí s’aniran creuant amb molts dels personatges que van aparèixer en les pel.lícules anteriors de la seva particular saga. Un grapat d’actors coneguts de la seva colla habitual com Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Rosario Dawson, Jason Lee, Matt Damon, Justin Long, Shannon Elizabeth i noves incorporacions com Chris Hemsworth, Joe Manganiello o la seva pròpia filla Harley Quinn Smith es presten a la conya.

Jay & Silent Bob reboot

I si en el seu dia, “Clerks”, “Mallrats” i “Persiguiendo a Amy” van suposar una trilogia fresca i inspirada, totes les anades i vingudes al seu ecosistema que han suposat “Dogma” (1999), “Jay y Bob el silencioso contraatacan” (2001) i “Clerks II” (2006) han estat el refugi d’un Kevin Smith que mai ha sabut deixar anar els seus personatges a temps i s’ha dedicat a repetir recursos i acudits.

Jay & Silent Bob reboot” és una pel·lícula que no té cap sentit pels qui no hagin recorregut la filmografia prèvia de Kevin Smith. I per la resta, imagino que divisió d’opinions, entre els que li vegin la gràcia i el sentit autocrític a aquest mega exercici auto referencial i els que pensem que, estirat d’aquesta manera tant poc inspirada, el xiclet de les aventures dels dos camells de Nova Jersey ja no serveix ni per riure’s de sí mateix.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X