Aquest any el Festival de Màlaga es celebra del 13 al 22 de març. 9 dies per a un certamen que promou la industria cinematogràfica espanyola i el cinema en espanyol. I com acostuma a ser habitual en qualsevol festival, van arribant les noticies amb comptagotes…

De moment se sap que la Biznaga de Honor s’entregarà a Javier Fesser, és a dir, que es confirma que el Festival de Màlaga i l’Acadèmia de Cine van de la mà pel que fa a gustos. Sense desmerèixer els mèrits de Fesser, sembla que de nou es perd una oportunitat per a donar més visibilitat a més d’un cineasta que no sigui tan “acadèmic”. Però bé per Fesser… Un altre dels guardonats serà el mexicà Arturo Ripstein, que rebrà el Premio Retrospectiva. A més, Ripstein també competirà en Secció Oficial amb “El diablo entre las piernas”.

El diablo entre las piernas

Fa unes hores s’ha presentat la Secció Oficial, amb 17 pel·lícules i 4 series fora de concurs. Iciar Bollaín, Achero Mañas, David Trueba, Mariano Barroso i Joaquín Oristrell són els grans noms que engalanen la Secció principal del certamen. Però entre tants grans, la proposta que més curisotat em genera és “Las niñas” de Pilar Palomero, ópera prima d’aquesta directora de Saragossa, un retrat de dues nenes que s’endinsen en l’adolescència a principis dels anys 90. Es comenta que arriba carregada de bones interpretacions -que en el repartiment hi sigui Natalia de Molina sempre és garantia-. Ull que en els darrers anys Màlaga ha estat seu de grans óperas primes, sinó que li preguntin a la Mar Coll o a Carla Simón…

Las niñas

S’ha colat també “Hogar”, un thriller produït per a Netflix dirigida per Álex i David Pastor que compta amb Javier Gutiérrez, Mario Casas -un habitual de la catifa vermella d’aquest Festival-, Bruna Cusí i Ruth Díaz.

David Trueba presentarà “A este lado del mundo”, una pel·lícula que s’apropa a la immigració des de la perspectiva de “l’espanyol mitjà” -un concepte que no he entès mai què significa exactament-. Esperem que Trueba ens regali la seva millor versió. Per la seva banda, Iciar Bollaín aterra a Màlaga amb “La boda de Rosa”, per la que recupera de nou a Candela Peña, que dóna vida a una dona a punt de complir els 45 anys que se n’adona que sempre ha viscut per als altres. Al repartiment l’acompanyen Sergi López, Nathalie Poza, Paula Usero i Ramón Barea.

La boda de rosa

També molt esperat el retorn d’Achero Mañas, que torna gairebé 10 anys després del seu darrer llargmetratge amb “Un mundo normal”, una comèdia negra protagonitzada per Ernesto Alterio. Alterio dóna vida a un excèntric -com anell al dit, sens dubte- director de teatre que, després de la mort de la seva mare, roba el taüt del cementiri per llençar el seu cadàver a l’oceà i complir així el seu somni. 

Però la curiositat arriba en forma de documental amb “Los últimos días de La Mejana”, una proposta a concurs en la secció Cinema Cocina en la que el seu director, Patxi Uriz narra el procés del cuiner Santi Cordón intentant que les noves generacions tornin a llaurar la terra. L’anècdota és que el 22 de febrer Santi Cordón va sortir en bicicleta (la “verducleta”) amb destí a Màlaga…

Ofrenda a la tormenta

I acabem amb la pel·lícula que inaugurarà el certamen. Es tracta de “Ofrenda a la tormenta”, de Fernando González Molina, el final de l’exitosa Trilogía de Bazán, de Dolores Redondo. Està previst que arribi a la cartellera el proper 27 de març, però abans aterrarà a Màlaga per donar-se un bon bany de masses… Marta Etura donarà vida a la inspectora Amaia Salazar, qui haurà de resoldre els successos que han succeït a la vall de Bazán. Al repartiment l’acompanyen Leonardo Sbaraglia, Imanol Arias, Ana Wagener, Francesc Orella, Susi Sánchez o Marta Larralder, per anomenar només a alguns…

Comencen així les primeres pinzellades de Festival, veurem com avança…

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X