El irlandés
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

En entrar en la darrera etapa de la seva carrera molts cineastes senten la necessitat de mirar enrere i revaluar la seva obra. Clint Eastwood va fer-ho plantejant la història d’un antiheroi com la d’un pare absent a “Mula”, Hayao Miyazaki, buscant l’encaix entre la creació artística i l’ètica a “El viento se levanta” i Martin Scorsese, reflexionant sobre com pot viure un amb els seus pecats a “El irlandés” que s’estrena aquest divendres 15 de novembre.

Encara que “Uno de los nuestros” sigui de les poques pel·lícules que et fan comprendre la raó per la qual algú voldria ser un gàngster també és de les úniques post codi Hays que mostra les repercussions de les accions d’aquest perfil d’individu. Scorsese va créixer entre ells i, per tant, coneix molt bé les dues cares de la moneda. Cap dels vulgars imitadors que l’han seguit ha sabut anar més enllà del glamur, la superfície, i mostrar la sordidesa i la violència estructurals d’aquest món. Després de presenciar aquestes males còpies, el director italoamericà ha optat per celebrar un funeral al cinema de gàngsters.

The Irishman Martin Scorsese

Uns dels aspectes que feia més atractiu el cinema de mafiosos era la importància de la gesticulació, dels rituals i de les jerarquies. Per aquí comença Scorsese la seva desconstrucció. Tot el que anteriorment ens havia semblat fascinant, se’ns presenta en el film com absurd, buit de significat. Les eternes rivalitats entre famílies es converteixen en picabaralles escolars esperonejades per homes plens de rancor amb egos desmesurats. Presenciem com tota l’estructura col·lapsa i tots els gàngsters moren. I el que encara sobreviu ho fa ple de remordiment, buscant un perdó i una redempció atemorit pel seu final imminent i, tal com feia Walter White a Breaking Bad, intentant-se justificar convencent-se que ho feia per la seva família. La coda de “El irlandés” és una de les més tràgiques i crepusculars de la història del cinema.

Tanmateix, el film també és molt entretingut i graciós. La llegendària muntadora Thelma Schoonmaker imprimeix al relat un ritme endimoniat i aconsegueix que l’extrema duració de tres hores i mitja sembli de dues com a màxim. És la història d’una vida des de la joventut fins a la vellesa però és molt cohesiva i compacta, cada escena ens acosta una mica més a l’inevitable final. El guió de Steven Zaillian no pren la ruta fàcil i estructura l’argument de forma complexa i enginyosa. En mans d’un altre director menys capaç hauria sigut un fracàs però Scorsese és un mestre de les al·lusions i les el·lipsis.

The Irishman Martin Scorsese

Si hi ha un element que perjudica la pel·lícula és l’aplicació dels efectes digitals de rejoveniment. De forma ambiciosa van decidir que els mateixos actors interpretessin els personatges en totes les diferents etapes de la seva vida, com va fer Marvel de forma molt exitosa a “Capitana Marvel“. El problema és que Robert De Niro, que d’altra banda realitza una sensacional interpretació, no es pot moure com una persona de trenta anys i encara que ho dissimulin amb hàbils decisions de posada en escena aquestes primeres escenes freguen la paròdia.

En conclusió, Martin Scorsese, com el gran estudiós de la història del cine que és, decideix ser ell mateix qui repensa la seva obra i analitza el seu llegat. Com va comentar en una entrevista recent, la seva voluntat és inspirar els joves a tenir valors morals i a ser crítics amb el que veuen. Des dels seus comentaris sobre el cine de superherois fins al fet que any rere any produeix pel·lícules de joves artistes passant per la filmació de “El irlandés” tot va en la direcció de preservar l’art cinematogràfic, ja que permet descobrir-nos i entendre’ns.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X