Si amb alguna cosa hem marxat la premsa d’aquesta 67 edició del Festival de San Sebastián és amb la sensación generalitzada de que aquest any hem vist una de les Seccions oficials de més baix nivel que es recorden. Amb l’excepció de “La trinchera infinita”, cap pel.lícula a competició ha aconseguit un mínim consens favorable. Afortunadament, el jurat presidit per Neil Jordan ha convertit el film de Jon Garaño, Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga en una de les triomfadores de la nit. La Conxa d’Or però, ha estat per “Pacified” de Paxton Winters.

Pacified” havia passat discretament per Donosti, sense massa lloances ni critiques, un punt mig d’indiferencia pel poc de nou que aporta, que li ha acabat jugant a favor. La historia sobre una noia de 13 anys i el seu pare acabat de sortir de la presó que intenten mantenir-se en pau en el món sempre conflictiu de les faveles de Río, li ha valgut al guionista i director Paxton Winters, el màxim guardó del certamen.

I no ha estat l’únic, perque també la fotografia i la interpretació de Bukassa Kabengele, que dóna vida al pare de la història, han merescut els respectius premis del jurat.

Però el film més reconegut de la nit, era el que jugava a casa i que més havia convençut en aquesta setmana de Festival. “La trinchera infinita” és l’ambiciosa i contundent història sobre un matrimoni obligat a viure tancats sota terra en el marc de la Guerra Civil, i que suposa un nou pas endavant dels seus responsables, Aitor Arregi, Jon Garaño i Jose Mari Goenaga, que ja porten uns anys teixint un idili amb el festival donostiarra on ja havien presentat “Loreak” i “Handia“.

Jon Garaño La trinchera infinita

Amb els premis a la Millor Direcció, Millor Guió (Lluiso Berdejo, Jose Mari Goenaga), el Premi Fipresci de la crítica i el Premi Feroz de l’associació de crítics espanyols, “La trinchera infinita” ha escombrat del palmarès l’altre film ambientat en la Guerra Civil que firmava Alejandro Amenábar.

El Palmarès també ha tingut un marcat accent femení, reconeixent que en aquesta edició les millors interpretacions vistes han estat les d’un bon grapat d’actrius, i que molts films han posat la mirada en l’empoderament de la dona, la sororitat, les lluites socials de les dones i la manera femenina d’enfrontar-se al món.

Així, el Premi del Jurat ha recaigut en la francesa Alice Winocour que a “Proxima” escull una protagonista poc habitual, una astronauta, per explicar-nos el drama de la conciliació familiar quan la Sarah (Eva Green) ha de fer front a la culpa de deixar sola la seva filla de set anys, en ser escollida per una llarga i exigent missió espacial.

Alice Winocour Proxima. Foto: Montse Castillo

També en el Premi a la Millor Actriu, el jurat ha decidit ser generós en vistes al bon nombre de interpretacions dignes de premi vistes al festival. Així, ha entregat dos guardons. Un per l’alemanya Nina Hoss que a “The audition” dóna vida a una obsessiva professora de violí amb problemes emocionals. L’altre per Greta Fernández, que en el seu primer duel interpretatiu amb el seu pare (Eduard Fernández) a “La hija de un ladrón” es carrega a les espatlles amb molta solvència la història d’una mare soltera que ha de bregar amb les dificultats de trobar feina, habitatge i ajudes per mantenir el seu fill mentre lidia amb la tempesta emocional del retrobament amb un pare acabat de sortir de la presó i amb el pare del seu nadó.

Nina Hoss Greta Fernández

Aquest és el palmarès complet d’aquesta 67 edició del Festival de San Sebastián:

Conxa d’Or a la Millor Pel.lícula: Pacified de Paxton Winters

Premi Especial del Jurat: Proxima d’Alice Winocour

Conxa de Plata a la Millor Direcció: Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga per La trinchera infinita

Conxa de Plata a la Millor Actriu: Nina Hoss per The Audition i Greta Fernández per La hija de un ladrón

Conxa de Plata al Millor Actor: Bukassa Kabengele per Pacified

Premi al Millor Guió: Lluiso Berdejo, Jose Mari Goenaga per La trinchera infinita

Premi Millor Fotografia: Laura Merians per Pacified

Premi del públic a la Millor Pel.lícula: Hors Normes de Olivier Nakache i Éric Toledano

Premi del públic a la Millor Pel.lícula Europea: Sorry we missed you de Ken Loach

Premi Zabaltegi-Tabakalera: I was at home, but… de Angela Schanelec

Premi Horizontes: De nuevo otra vez de Romina Paula

Premi Nuev@s Director@s: Algunas bestias de Jorge Riquelme Serrano

Premi de la Juventud: Las buenas intenciones de Ana Garcia Blaya

Premi Irizar al Cine Vasco: La trinchera infinita de Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga

Premio Otra Mirada: La ola verde de Juan Solanas

Premi Fipresci: La trinchera infinita de Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga

Premi Feroz Zinemaldia: La trinchera infinita de Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga

Cine en construcción: Sin señas particulares de Fernanda Valadez

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies