I ha finalitzat el concurs amb quatre pel·lícules que no és d’esperar que entrin en el repartiment final de premis, el que confirma la sensació dels últims anys d’aquest festival. Després d’una primera meitat, prèvia a l’arrencada del Festival de Toronto, amb gran part dels pesos pesants de la competició, cinema de Hollywood inclòs, toca una segona setmana en què independentment del seu nivell mitjà, no apareixen pel·lícules que marquin la competició.

A priori Waiting for the barbarians ho tenia tot per ser un dels títols de l’any. De partida la novel·la de J. M. Coetzee del mateix títol amb un guió escrit per ell mateix. Un director com el colombià Ciro Guerra que amb El abrazo de la serpiente i Pájaros de verano havia aconseguit grans èxits amb històries amb alguns punts en comú amb aquesta. I per rematar, un repartiment encapçalat per l’infal·lible Mark Rylance, Johnny Depp i Robert Pattinson.

I no obstant això, Waiting for the barbarians es queda en un producte anodí per la seva falta d’ambició artística i la seva falta de risc de creatiu. Un disseny de producció meticulós, una direcció de fotografia preciosista, una bona interpretació de Rylance, un Depp més contingut del que és habitual, però també una narració plana que evita els aspectes més escabrosos de la novel·la. Un embolcall lluent per molt poc contingut.

Waiting for the barbarians

Tots estem d’acord que durant el període colonial, les potències van cometre atrocitats. Que els imperis dominants busquen sotmetre als seus conquerits per qualsevol mitjà possible. En el passat, en el present i en el futur. I en qualsevol part del món. Que els bàrbars en realitat són els invasors. El problema de Waiting for the barbarians no és que sigui una mala pel·lícula, sinó que dóna la impressió que mai va intentar ser el gran que podia haver estat.

No hi ha gairebé res que molesti. El que molesta és el que no hi és. El que es troba a faltar. El que s’ha quedat fora. El que han decidit que no mereixia ser explicat o fer arribar a l’espectador. I Waiting for the barbarians es queda en una posada en imatges pulcra i plana d’una novel·la que requeria un tractament menys acadèmic.

No importa que a Gloria Mundi Guédiguian abandoni els barris tradicionals de Marsella i se’ns vagi als moderns desenvolupaments urbanístics d’edificis d’oficines i apartaments de formigó i vidre o als uniformes centres comercials tancats en ells mateixos i les seves atmosferes tancades i condicionades per al consum , però amb grans terrasses des de les quals veure, sentir i olorar el mar. Són temps de Uber, de mòbils, de les tradicionals cases d’empenyorament convertides en modernes botigues de compra / venda d’articles usats… però com és habitual en el seu cinema, també de lluita pels drets dels treballadors, de solidaritat, d’amistat i de suport mutu.

Gloria Mundi

La Glòria del títol del film és la nena acabada de néixer, el naixement de la qual provoca la reunió de tota la família, inclòs el seu avi biològic que acaba de sortir de la presó. La família està formada per la troupe habitual del director de Marsella: Ariane Ascaride és l’àvia, Jean-Pierre Darroussin el seu marit, Gérard Meylan l’avi que acaba de sortir de la presó, Anaïs Demoustier, la mare de la criatura, Robinson Stevenin, el pare…

Però malgrat aquesta aparent felicitat, Guédiguian té reservada una desgràcia laboral per a cada un d’ells: vagues per aconseguir la millora de les condicions, suspensió de treball per conduir parlant amb el mòbil, treball precari, conductor d’Uber en plena crisi amb els taxistes… el problema és que aquests personatges només semblen existir en raó del seu conflicte, en funció del que Guédiguian necessita per fer arribar el seu missatge. Són unidimensionals. I a falta d’un major context i d’un major desenvolupament, les seves situacions i els seus personatges semblen falses, mers casos elaborats i aïllats de la realitat que utilitza per recolzar la seva tesi.

Gloria Mundi

El greu d’aquesta simplificació i esquematisme de Gloria Mundi, d’aquestes formes tan velles i superades, és que aconsegueix que temes tan d’actualitat com la pèrdua de qualitat de vida i de drets de la classe treballadora, el neoliberalisme triomfant, els treballs precaris, els treballadors en situació irregular o l’imprescindible suport, inclòs l’econòmic, dels avis a les noves generacions resultin falsos i forçats i que la pel·lícula es percebi com una batalla de l’avi.

No està malament l’ambició de la portuguesa A Herdade de Tiago Guedes: oferir un fresc de la història de Portugal de la segona meitat del segle XX a través de la crònica de la família Fernandes, propietària d’una de les majors hisendes d’Europa en tres moments precisos de la història: mitjans dels anys 40, els dies anteriors a la revolució dels clavells i principis dels 90.

A Herdade

Però malgrat la seva estètica inspirada en el western que aprofita els grans espais oberts de la hisenda i la seva cura en els aspectes visuals, A Herdade es queda molt lluny dels seus objectius. Li falten força, urgència i concretar el seu focus narratiu, i el que pretenia ser un fresc històric de la història d’un país, es queda en un drama familiar sobre les conseqüències de la masculinitat tòxica del seu protagonista.

A Herdade no triga a apuntar les relacions entre el poder religiós, l’econòmic i el polític-militar que conformen l’entramat de les xarxes d’interessos i favors necessaris per establir l’ordre establert. Mentre de portes endins la vida familiar comença a fer aigües. Joao, el propietari de la hisenda, es mostra tan hàbil i enèrgic de portes enfora, com egoista i desinteressat pel que fa a la vida familiar.

Però rares vegades aconsegueix Tiegues que el privat i la vessant històrica conflueixin de manera satisfactòria. Per un moment, la festa d’un casament familiar en vigílies de la revolució dels clavells amb tots els poders representats ens porta a la memòria El Gatopardo. Però pequem d’optimistes. Es tracta d’una falsa il·lusió. A Herdade, com els seus personatges, torna a tancar-se a la hisenda i els vents de canvi derivats de la revolució es resolen mitjançant una seqüència forçada i d’escàs valor dramàtic.

A Herdade

En el tercer acte, el que transcorre el 1991, la pel·lícula es converteix en una mena de morbós culebrot familiar. Sabem que la hisenda té problemes econòmics, però a la pel·lícula no semblen interessar ni les seves causes, ni els plans per resoldre’ls. Res del Portugal democràtic i membre de la Unió Europea. El seu focus se centra en els embolics personals de la següent generació i en especial en la relació semi incestuosa entre dos dels seus membres i es converteix en un drama familiar morbós i lànguid mentre mostra a un Joao superat per l’època, una mena de relíquia del passat incapaç d’adaptar-se a uns nous temps que no entén.

Les majors rialles del concurs pel Lleó d’Or han estat per a The Mafia Is No Longer What It Used To Be, el nou documental de l’italià Franco Moresco. En el mateix oposa a dues celebritats de Palerm amb visions enfrontades sobre la màfia amb motiu del 25 aniversari dels atemptats que van assassinar els jutges Falcone i Borsellino. D’una banda, la fotògrafa Letizia Battaglia de llarga i reconeguda trajectòria de denúncia dels crims de la màfia. I de l’altra Ciccio Mira, el protagonista del seu anterior documental Belluscone. Una historia siciliana, un petit empresari de l’entreteniment el principal objectiu del qual és fer negoci vingui d’on vingui.

The Mafia Is No Longer What It Used To Be

Dos personatges i dos caràcters, que podrien donar joc per a un documental cada un, però és precisament en l’oposició entre les dues visions sobre la màfia, en el contrast, on el film troba la seva originalitat. L’escepticisme de Moresco enfront de les celebracions pels màrtirs de la màfia xoca amb l’entusiasme de la veterana fotògrafa. I el seu cinisme i el seu desvergonyiment treuen a la llum les misèries de Ciccio Mira, a qui en un dels gags recurrents més divertits de la pel·lícula mostra sempre en blanc i negre, i la seva ridícula troupe d’artistes de varietats i especialment el cantant neomelòdic (si al que fa se li pot dir cantar) Cristian Mincel, símbol de l’explotació d’un artista aprofitant els propis atemptats l’aniversari dels quals es celebra.

Tot i que al llarg dels 95 minuts de durada la fórmula de Moresco s’esgota, la seva empenta inicial perd força i la seva narració s’encalla i es fa repetitiva, especialment en la part corresponent a Ciccio Mira que és la que ocupa la major part del metratge, és innegable que el film resulta divertit, original i il·lustratiu d’aquesta realitat siciliana.

EL MEU PALMARÈS

Aquest seria el meu palmarès desitjat, els premis que jo donaria si fos el jurat. Qualsevol semblança amb la realitat serà pura coincidencia.

Lleó d’Or a la millor pel.lícula: MARTIN EDEN de Pietro Marcello

Lleó de Plata – Gran Premi del Jurat: AD ASTRA de James Gray

Lleó de Plata al Millor director: EMA de Pablo Larrain

Coppa Volpi al millor actor: Joaquin Phoenix per JOKER de Todd Phillips

Coppa Volpi a la millor actriu: Catherine Deneuve per LA VERITÉ de Hirokazu Koreeda.

Millor Guió: HISTORIA DE UN MATRIMONIO de Noah Baumbach

Premi Especial del Jurat: ABOUT ENDLESSNESS de Roy Andersson

Premi Marcello Mastroianni al millor jove intèrpret: Eliza Scanlen per BABYTEETH de Shannon Murphy

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X