Mentre seguim sent testimonis i patint la deriva de la carrera d’Atom Egoyan, l’australiana Shannon Murphy, segona dona directora aspirant al Lleó d’Or d’aquesta edició, ha presentat amb divisió d’opinions la seva òpera prima “Babyteeth”, una comèdia al voltant d’una adolescent amb càncer terminal i el xinès Lou Ye una pel·lícula clàssica d’espies ambientada al Xangai dels dies previs a l’ocupació dels assentaments occidentals per part dels japonesos i el bombardeig de Pearl Harbor.

Un dels misteris de les programacions dels festivals de cinema dels últims anys és per què segueixen comptant amb les noves pel·lícules del canadenc Atom Egoyan. És innegable que fa 25 anys era un dels directors més interessants del panorama mundial. L’època de El Dulce Porvenir, El liquidador o Exótica. Però en els últims 15 anys la seva carrera està plena de cintes fallides i de petits desastres que curiosament continuen trobant el seu lloc en les competicions de festivals com el de Venècia, Cannes o San Sebastián.

Guest of honour Atom Egoyan

La pel·lícula que s’ha presentat en aquesta Mostra és Guest of Honour que gira entorn de la relació entre un pare, un inspector de sanitat metòdic i meticulós que troba un plaer estrany a tancar restaurants que només un actor amb el talent de David Thewlis és capaç de fer creïble, i la seva filla, una professora de música traumatitzada per un fet tràgic de la seva infància que lluita per superar.

La pel·lícula arrenca amb la mort del pare i la conversa preparatòria del funeral que manté la seva filla amb el capellà. Més per conveniència de l’Egoyan guionista que per versemblança, aquesta conversa es converteix en una sessió de psicoteràpia, que dóna lloc a un flashback que revelarà la vida i la personalitat del protagonista, un home solitari i derrotat per la vida que troba consol en el control que li dóna sobre la vida dels altres la possibilitat de poder arruinar-los-la tancant el negoci del qual viuen. Atès que ell va haver de tancar el seu restaurant, ara es dedica a fer tancar els dels altres.

Guest of honour Atom Egoyan

Guest of Honour s’estructura com un encadenament de converses que donen lloc cadascuna al seu corresponent flashback, encara que el guió no es preocupi massa a aclarir les raons per les quals el narrador coneix aquesta informació en cada cas, ni el sentit que pugui tenir la mateixa conversa entre aquests interlocutors, més enllà de la conveniència del guionista per a mantenir informat a l’espectador.

A mesura que va avançant la pel·lícula, Egoyan anirà fent entrega en forma de converses suposadament reveladores de les diferents peces del trencaclosques necessàries perquè l’espectador descobreixi els secrets d’aquesta família. I quedarà clar que Guest of Honour és en realitat un culebró extrem i bastant passat de voltes, narrat amb una sofisticació falsa l’únic objectiu de la qual sembla ser dissimular el rocambolesc de la seva història.

La segona i última pel·lícula amb una directora que aspira a endur-se el Lleó d’Or d’aquesta edició és Babyteeth, el salt a la direcció del llarg de l’australiana Shannon Murphy, després d’una llarga i premiada carrera com a directora de teatre, curts i sèries de televisió.

Babyteeth Shannon Murphy

El seu punt de partida resulta estranyament familiar: una comèdia amb drama o un drama amb comèdia sobre una adolescent amb càncer que coneix a un noi que l’ajuda a adonar-se del meravellosa que és la vida. Una història amb aromes de cinema independent / Sundance a la qual la seva guionista, Rita Kalnejais, i la seva directora aconsegueixen dotar d’una personalitat pròpia, allunyada de la fórmula Sundance, un to lleuger i una mica extravagant, però sense restar-li dramatisme a la situació.

Murphy mostra a Milla (interpretada per Eliza Scanlen que no seria d’estranyar que s’emportés el premi oficial Marcello Mastroianni a la interpretació més prometedora), una jove que en el moment en què havia de començar a viure la seva vida, en el moment del pas de la infantesa a la maduresa, s’ha d’enfrontar a la seva pròpia mort. Però la irrupció de Moses, un jove diversos anys més gran que ella que es dedica a traficar amb drogues, en la seva vida la portarà a sortir-se del camí previst.

Babyteeth Shannon Murphy

La tranquil·la vida de Milla es veu interrompuda per un personatge imprevisible i sense regles i suposarà la metxa que la portarà a buscar un canvi radical en la seva forma d’afrontar la vida i aprofitar al màxim el poc que li queda. Dos personatges que per diferents raons no tenen res a perdre i decideixen viure d’acord amb les seves pròpies regles.

Murphy fa evident aquesta ruptura amb la vida ordenada i previsible que Milla portava fins aquell moment, a força de oportunes digressions en forma de textos o peces musicals que estructuren la pel·lícula com un encadenat de capítols d’escassa durada i tons sovint discordants. Uns representen la vida tal com és, uns altres com li agradaria a Milla que fos.

L’arribada de Moses és la gota que fa vessar el got de la situació desesperada dels seus pares davant la pèrdua de la seva filla. Té sentit donar consells o ordres sobre com viure la seva vida a una adolescent amb una malaltia terminal? Aquesta desesperació, aquesta dificultat per afrontar la situació, porta al fet que sigui el propi pare, psiquiatre de professió, qui tracti a la mare.

Babyteeth Shannon Murphy

Babyteeth recorre camins trillats, però sap trobar-hi alguna cosa original i fresca, una personalitat pròpia, posant-se a l’alçada dels personatges i centrant-se en els aspectes més humans i vitalistes, que l’allunya de la fórmula del drama benintencionat per a adolescents, tot i alguna relliscada com l’epíleg final el principal objectiu sembla ser que saltin les llàgrimes a la platea. I a jutjar pel que es visqué en la sessió en què la vam veure, amb èxit.

El xinès afincat a Europa, Lou Ye, acompanyat de Gong Li ha presentat Saturday Fiction, una sòlida pel·lícula d’espies d’estil clàssic ambientada al Xangai dels dies anteriors als atacs japonesos als enclavaments occidentals de la ciutat xinesa i al molt més conegut de Pearl Harbor a Hawaii.

Saturday fiction

Rodada en blanc i negre, explica el retorn d’una estrella de la interpretació a Xangai per protagonitzar l’obra de teatre que dirigeix el seu ex amant. Però allà es trobarà amb el seu ex marit, amb el pare que mai va tenir i un grup d’agents dels serveis d’intel·ligència, que desfermarà un intricat joc de lleialtats i afinitats en el qual al principi no acabarà d’estar del tot clar quins interessos mouen a cada un dels personatges, ni per a ells, ni per a l’espectador, en un joc en el qual es barrejaran la realitat, el teatre representat i la realitat simulada pels espies.

Malgrat aquesta aparent confusió que sembla regnar sobretot a la primera meitat de Saturday Fiction, Lou Ye roda amb bon pols les anades i vingudes dels personatges pels carrers, teatres i hotels de Xangai i treu partit a un exquisit disseny de producció . Però és en la seva resolució, a mesura que el joc de lleialtats i interessos es va aclarint, quan la pel·lícula aconsegueix els seus millors moments malgrat algunes decisions de muntatge qüestionables.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X