L’italià Pietro Marcello amb “Martin Eden” ha presentat la que per a molts és la millor pel·lícula italiana presentada en els darrers anys a la Mostra. Roy Andersson, el guanyador de Lleó d’Or per “Una paloma se posó en una rama a reflexionar sobre la existencia”, ha presentat una altra inspirada i sentida mirada a l’ésser humà amb “About Endlessness” que s’oposa a la crueltat i el sadisme buit de “The Painted Bird” del txec Václav Marhoul. I de Hong Kong, el debut en l’animació d’un veterà cineasta amb “Nº7 Cherry Lane”, una mirada malenconiosa i kitsch al Hong Kong dels 60, que a força de buscar ser sublim cau massa sovint en el ridícul.

Expliquen que els principals directors de cinema italians de l’actualitat prefereixen estrenar les seves pel·lícules al Festival de Cannes en lloc de fer-ho al de Venècia. Parlem per exemple, de Nanni Moretti, Matteo Garrone, Alice Rohrwacher, Paolo Sorrentino i en moltes ocasions Marco Bellocchio. Perquè a més els les seleccionen. I això provoca que les pel·lícules italianes més importants de l’any no es presentin al festival del seu país. Diuen que Martin Eden havia estat seleccionada per a l’última edició del Festival de Cannes, però que finalment van decidir no acudir a la cita de maig i deixar-la per a la Mostra de Venècia. Sigui per la raó que sigui, benvinguda sigui Martin Eden de Pietro Marcello, una de les millors pel·lícules italianes que ha competit pel Lleó d’Or els últims anys.

Martin Eden Pietro Marcello

A Martin Eden, el director de Bella y perdida adapta molt lliurement la novel·la del mateix nom de Jack London, traslladant l’acció als voltants de Nàpols i situant-la en un temps indefinit qualsevol del segle XX. Marcello fa seva la història de l’ingenu i carismàtic mariner que decideix triomfar en la literatura per ser digne de la seva burgesa estimada, interpretat de forma brillant per Luca Marinelli, i el resultat és una apassionant història d’ambició, transformació i decadència.

Rodada en 16 mm i amb una posada en escena en la qual preval la naturalitat, les imatges de Marcello recorden a una versió en color del que podrien haver rodat els grans del neorealisme italià, o a Lazzaro Feliz d’Alice Rohrwacher, una altra pel·lícula italiana amb la que té més d’un punt de connexió. Perquè Martin Eden, el personatge, sembla per moments l’anvers del Lazzaro de Rohrwacher. Aquí el personatge pur i idealista de l’origen, es transforma a mesura que va complint els seus objectius, el seu ascens el contamina i en base a aquesta evolució construeix Marcello el seu contundent discurs polític i social.

Martin Eden Pietro Marcello

Martin Eden narra la vida del seu protagonista. Però no és una biografia a l’ús. Per descomptat que ens explica la història del personatge, però la càmera de Marcello presta especial atenció al seu entorn. Des dels carrers dels barris pobres de Nàpols als decadents palazzos burgesos. Sempre amb aquest estil realista que el caracteritza. Però aquestes imatges naturalistes que reflecteixen la peripècia del seu protagonista són interrompudes de manera sorprenent i suggerent per imatges d’arxiu, no necessàriament relacionades en el temps o en l’espai, però sí en el seu fons amb l’acció de la pel·lícula, donant com a resultat una combinació màgica i evocadora.

Es indubtable que The Painted Bird és un projecte ambiciós. El txec Václav Marhoul adapta la novel·la El pájaro pintado de Jerzy Kosinski sobre l’infern que viu un nen d’ètnia i religió desconeguts (¿gitano? ¿jueu?) A les acaballes de la Segona Guerra Mundial a un i altre costat del front oriental, amb un repartiment en el qual s’inclou en petits papers a Harvey Keitel, Stellan Skarsgaard, Udo Kier, Julian Sands o Barry Pepper, rodada en blanc i negre i amb una durada de gairebé 3 hores. Llàstima que el resultat no estigui a l’alçada del material de partida.

The painted bird

Malgrat el seu indubtable talent per crear imatges poderoses, belles i impactants, Marhoul sembla oblidar-se del més important: el vincle emocional amb l’espectador. I amb els seus personatges. Siguin víctimes o botxins. A través d’ells. Perquè la seva falta de sensibilitat i empatia cap als seus personatges i també cap a l’espectador converteixen The Painted Bird en un catàleg episòdic d’imatges impactants sobre la maldat humana en totes les seves vessants.

A The Painted Bird no hi ha espai per a la solidaritat, la humanitat i l’entesa entre els humans. Només misèria, maldat i sadisme. Contra homes, dones i animals. Marhoul mostra una successió de morts, violacions, violències diverses i abusos de tot tipus de forma tan bella, com asèptica, provocant no només el rebuig de l’espectador al que està veient, sinó també una pel·lícula que a falta de vincle emocional esdevé una monòtona i sàdica relació d’atrocitats i misèries.

The painted bird

Podríem considerar que About Endlessness, la nova pel·lícula de Roy Andersson, guanyador del Lleó d’Or de 2014 amb Una paloma se posó en una rama a reflexionar sobre la existencia, és l’oposat a The Painted Bird. Fa la impressió que en els seus 76 minuts ho engloba tot. No en va el seu títol es podria traduir com sobre l’infinit o alguna cosa així.

El veterà director suec es manté fidel al seu estil i About Endlessness és una successió de vinyetes en pla fix i tons pastís sense aparent relació entre elles (amb l’excepció d’un trio d’elles en les que estira el recurs còmic d’un capellà que ha perdut la fe), però que ofereixen una mirada calidoscòpica sobre la naturalesa de l’ésser humà.

About endlessness

Les vinyetes poden ser d’allò més banal i costumista (com una parella mirant l’horitzó, o un pare lligant el cordó de la sabatilla a la seva filla), anecdòtiques (com un psiquiatre que no pot atendre a un dels seus pacients perquè se li escapa el autobús) i fins històriques (especialment lligades a la Segona Guerra Mundial), però Andersson dóna a totes les seves microhistòries, siguin dramàtiques o joioses, irrellevants o històriques, exactament el mateix tractament: tons pastís, pla fix, interpretacions hieràtiques, diàlegs escassos… . Però gràcies a la seva mirada, al seu talent per captar la humanitat de la situació, a la seva capacitat d’empatitzar amb els seus personatges i com a novetat aquest cop recolzat en algunes ocasions per una veu en off que contextualitza les imatges, ofereix una mirada emocionant i profunda sobre l’ésser humà.

Amb la seva catorzena pel·lícula, Núm 7 Cherry Lane, el veterà cineasta honkonés Yonfan ha decidit debutar al cinema d’animació, una mirada malenconiosa al Hong Kong dels anys 60 a través de les peripècies d’un atractiu jove estudiant d’universitat, convertit en objecte de desig de mitja dotzena de personatges amb els quals es creua al llarg de les més de dues hores de durada de pel·lícula.

Mitjançant la tècnica d’animació en 2D en la qual preval el kitsch més descarat, Nº7 Cherry Lane se centra en el triangle amorós format per l’estudiant universitari esmentat, una dona de 40 anys de passat revolucionari i present aburgesat i la seva atractiva filla. Un joc de seducció ple de referències culturals europees alliberadores que representen un món de classe i sofisticació i que Yonfan presenta en oposició a les asiàtiques amb el rerefons dels conflictes de 1967 en contra del domini colonial britànic entre els grups d’esquerres i el govern.

Pels seus ambients, el seu to, la seva cadència que busca estirar el temps de forma innecessària i de vegades desconcertant (com quan el salt d’un gat es mostra al ralentí com si la força gravetat també estigués afectada per aquesta cadència pausada) i la seva utilització dels plànols de detall hi ha moments que N.º 7 Cherry Lane sembla una versió animada i de marca blanca, una mala imitació (xinesa, és clar) del Wong Kar-wai de Deseando amar.

El resultat és un pastitx carregat de propostes creatives i originals, que es surten del convencional, però que massa sovint no funcionen. Un conjunt tremendament irregular i imprevisible, que a força d’intentar ser sempre sublim cau de vegades també en el ridícul, fins i tot de forma simultània. Una d’aquestes pel·lícules que un no pot deixar de mirar perquè sap que entre totes aquestes idees que no funcionen, en qualsevol moment en pot sorgir una d’original i estimulant.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X