"Diaris de l’aigua" de Roger Deakin
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Un dels grans plaers de l’ésser humà és gaudir del mitjà aquàtic, desplaçant-se per ell i experimentant una sensació vital que s’escapa de les fèrrees i habituals normes terrestres. Roger Deakin, escriptor de professió i nedador d’afició, és un apassionat de l’aigua i decideix recorrer el Regne Unit a través dels seus variats camins fluvials. Prepara el vestit de bany i el capbussem-nos en les refrescants aigües britàniques refrescants.

Un dia de 1996, Roger Deakin, es va llançar al fossat d’aigua de casa seva a Suffolk i va inspirar-se en el conegut relat El nedador de John Cheever, decideix realitzar un dels somnis que ha tingut voltant-li pel cap al llarg de la seva vida: recórrer nedant les illes britàniques. Diarios del agua és el resultat de les diferents etapes d’aquesta proesa encomiable on el protagonista es ens explica amb les sensacions que creen i envolten aquests mitjans aquàtics. Un ambiciós i delicat passeig per rius, canals, mars, platges, illes o fossats d’aigua enriquits per la increïble diversitat de fauna i flora que sovint passa desapercebuda i que forma part de la meravellosa sort que té el nostre planeta.

Roger Deakin Diarios del agua

Aquest trajecte es complementa amb la diversitat humana que habita els diferents racons de les illes britàniques. Un elegant i detallat recorregut per localitzacions que custodien una infinitat de curiositats, alguns secrets i per damunt de tot, l’essència d’un poble i la seva manera de ser i viure. Podríem considerar-la una” Water Movie”, un viatge d’autoconeixement i de creixement personal a través del recorregut sorgit, en aquesta ocasió, de carreteres fluvials. I aquesta aventura, dividida en trajectes d’hàbils i detallades descripcions i, d’estructura previsible, pot semblar quelcom repetitiu provocant en el lector una sensació de ser Bill Murray en el somni de la marmota en la popular Atrapado en el tiempo. En realitat, es tracta d’un al·legat a la llibertat, al desig de nedar en un entorn el més salvatge possible on l’aigua es manifesti amb un poder que sempre ha tingut, una força sanadora gràcies a la sensació d’ingravidesa que provoca, i això , a més a més del fet d’evitar un recinte artificial com pot ser una piscina, afegeix un component de novetat i de sorpresa a cada episodi, a cada línia. El lector en aquesta ocasió ha de deixar a un costat l’estrès del dia a dia, deixant-se portar i contemplar amb calma els matisos i detalls de cada espai, de cada racó, de cada experiència que Roger Deakin escriu amb passió i precisió en cada paraula.

Com hem comentat anteriorment, es tracta d’un viatge a l’essència de les comunitats d’éssers humans que aconsegueixen assentar-se gràcies a la seva favorable relació amb l’aigua. Cada simbiosi que es completa genera el naixement d’un poble, i cadascú, amb la seva singularitat, configura la meravellosa diversitat que formen les illes britàniques. I tots tenen alguna cosa que els uneix, el desig innat de capbussar-se a les seves aigües, el record de la infància d’estar en contacte amb el mitjà aquàtic i de ser capaç de superar el respecte que tenim en un primer moment i de gaudir una vegada que creiem dominat. És aquesta empenta vital la que porta a Roger a emprendre aquesta gosadia que el portarà a viure situacions que van de la calma i la pau total a l’abisme de veure perillar la seva vida. És aquest ’amor a l’aigua el que també porta a denunciar la privatització d’espais i usos, el sense sentit de la l’augment de la contaminació i al desarrelament cada cop major d’una societat que sembla no gaudir de banyar-se en un riu.

Roger Deakin Diarios del agua

Un dels secrets del llibre és com Roger Deakin que s’apropia, de la millor manera possible, del clàssic del gran John Cheever i de la seva cèlebre adaptació a la gran pantalla d’El nadador, on un meravellós Burt Lancaster decideix en una festa tornar a la casa seva recorrent les piscines que envaeixen la vall d’una zona residencial de Connecticut. Una excusa perfecta per tornar a llegir i visionar aquests clàssics i a la vegada descobrir el meravellós afegit biològic i vital que l’autor dóna en aquest llibre.

En definitiva, es tracta d’una obra delicada que busca encomanar de l’entusiasme de nadar en mitjans salvatges. Una aventura es complementa gràcies a un meravellós detall dels espais i de les sensacions que aconsegueix l’autor en el seu relat. Sens dubte és una excel·lent elecció com a lectura d’estiu, encara que també aconseguirà transportar-nos i fer-nos passar un hivern menys dur, al evocar un agradable i càlid bany en les múltiples localitzacions britàniques en èpoques menys adverses i de clima més amable.Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-17553-07-4
Pàgines: 408
Preu: 24.95 €

Roger Deakin
Va néixer a Watford l’any 1943. Va estudiar anglès a la Universitat de Cambridge, on va ser un dels protegits de Kingsley Amis. Va treballar a publicitat a Londres, però, cansat de la ciutat, va decidir comprar una casa que tenia un gran terreny i una fosa d’aigua a Suffolk, Walnut Tree Farm, y va decidir restaurar-la; allà va viure fins a la seva mort. Va començar a produir i dirigir documentals, incloent-hi dos de la BBC Radio sobre la restauració de casa seva. Va ser en aquesta època quan va néixer la seva passió pel camp i l’escriptura i, en 1999, saltó a la fama amb l’obra Diarios del agua. L'èxit el va portar a emprendre un nou viatge pels boscos més antics del mon, el que donaria com a resultat la segona obra, Wildwood (2007); llibre que, malauradament, va se publicat de manera pòstuma, ja que Deakin va morir un any abans, just després de lliurar el manuscrit, d’un tumor cerebral.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X