El Joker va arribar, va prendre el Lido i va convèncer a gairebé tots. Per aquesta vegada les expectatives prèvies dels cinèfils han estat satisfetes. Però a més, Larrain ha tornat a Valparaiso després de la seva aventura USA i torna a demostrar amb l’excel·lent Ema que és un cineasta arriscat, sorprenent i amb personalitat. Dos grans com el gal Olivier Assayas i el nord-americà Steven Soderbegh han presentat dos treballs poc més que correctes i Costa-Gavras ha recollit el premi Jaeger – Le Coultre per la seva carrera, a més de presentar la fallida Adults in the room.

I per fi va arribar el Joker. Des que fa mesos Warner Brothers va posar en circulació l’excel·lent primer tràiler de la pel·lícula de Todd Phillips, l’atenció de part de la cinefília mundial estava en aquest retrat del malvat més icònic de Gotham City.

Amb Joker fa l’efecte que Warner Brothers, davant el risc d’aniquilació en la pugna per la taquilla mundial del cinema de superherois per part dels previsibles i formulaics però superpopulars productes de la factoria Marvel, decideix donar un pas a un costat i donar un gir radical al que en els últims anys s’entén que ha de ser el cinema de superherois. No només perquè se centri en un malvat, perquè eviti les grans seqüències d’acció, la destrucció massiva de ciutats o perquè la utilització dels efectes digitals visuals passi a segon pla.

Joker Joaquin Phoenix

La nova pel·lícula de Todd Phillips, responsable entre d’altres de la trilogia Resacón, és el superb retrat d’un personatge tràgic, l’estudi dels seus orígens, de les causes i les raons que van portar a un Arthur Fleck qualsevol a convertir-se en Joker, un dels dolents de referència de la història dels còmics. El retrat del que s’amaga darrera del maquillatge, de la disfressa, del somriure perenne i del riure inevitable. La història d’una bogeria, d’una malaltia, d’una víctima fins que decideix deixar de ser-ho.

I per això compta amb la col·laboració imprescindible i enriquidora d’un superb Joaquin Phoenix, que mai ha estat millor (potser sí igual de bé) i que fa seu el personatge que anteriorment van interpretar Jack Nicholson, Heath Ledger i Jared Leto. No hi ha dubte que sense Joaquin Phoenix, Joker hauria estat molt diferent.
 Joker Joaquin Phoenix

De la mà de Phoenix, Joker es converteix en un personatge patètic, un pallasso al seu pesar. En un ésser solitari, víctima i fruit d’una societat capitalista que el deixa de costat i l’abandona a la seva sort, carn de canó d’una societat que necessita als seus famosets a la recerca del seu quart d’hora de popularitat i la seva capacitat alienant, fins que decideix prendre les regnes de la seva pròpia vida.

Amb un tractament visual i una atmosfera que recorden al Nou Hollywood dels 70, aquí estan els carrers i el món de Taxi Driver, els còmics de El rey de la comedia (i també Robert de Niro) o la capacitat de la televisió per generar ídols de Network, ens regala algunes imatges que de ben segur es convertiran en icòniques. Tot això unit a una ajustada selecció musical (That’s Life de Sinatra, Smile de Chaplin o Send In the Clowns de Stephen Sondheim- aquest està sent un festival molt Sondheim), Joker és la demostració que és possible fer cinema adult, íntim i centrat en els personatges inspirant-se en el món del còmic i els superherois. ¿I Batman? Sí, allà al lluny treu el cap Bruce Wayne.

Dos anys després d’haver-se endut el premi al millor guió del Festival de Venècia per Jackie, la seva mirada als dies immediatament posteriors a l’assassinat de JFK, el xilè Pablo Larrain torna a la Mostra amb Ema, un altre retrat d’una dona forta, aquest cop no real, que després d’un fet tràgic que canvia la seva vida decideix prendre les regnes de la mateixa.

Ema Pablo Larrain

La Ema del títol, interpretada amb poder per Mariana di Girolamo, és una ballarina i professora d’expressió corporal casada amb un coreògraf (Gael García Bernal) que després de renunciar al seu fill adoptat per una tragèdia que ell mateix ha provocat, farà tot el possible per poder recuperar-lo.

En la seva tornada a Valparaiso, mostrat de manera tan atractiva com especial convertint-lo en l’escenari ideal en el qual transcorre la pel·lícula, Larrain incideix en la reivindicació de la dona. Però el que a Jackie era càlcul, intel·ligència i fredor, a Ema és intuïció, passió i foc. Molt foc. La Ema del títol lluitarà pels seus drets, per recuperar el que creu que és seu, per ser propietària de la seva vida i dels seus actes a través de les seves actituds, de la forma de relacionar-se amb el seu entorn i del seu cos. No és casual que la protagonista sigui ballarina i treballi amb el seu cos. Ema lluita amb la seva ment i amb el seu cos.

Ema Pablo Larrain

Però de la mà de Larrain no cal esperar un drama familiar a l’ús sobre la lluita d’una mare coratge amb la seva família i les institucions per aconseguir recuperar el que ella entén que li correspon. La proposta de Larrain sembla basada en la fugida deliberada i compulsiva del convencionalisme. Des del guió, el disseny dels personatges, la posada en escena, la fotografia, el muntatge, les localitzacions o la banda sonora. Una fugida de la naturalitat, dels llocs comuns i els camins trillats. Una successió de decisions arriscades, sense por de caure en l’efectisme, que no obstant això resulten d’una coherència i efectivitat absorbents i en què fons i forma conflueixen. De la mateixa manera que la seva protagonista s’oblida de la fluïdesa i delicadesa de la dansa clàssica i del tutú en favor de la dansa contemporània, el reggaeton i el chandalisme, Larrain a Ema s’oblida de l’academicisme clàssic i la concep com un relat efectista, brusc i sorprenent, però també suggerent, intens i magnètic.

Després d’anunciar diverses vegades la seva retirada del cinema, Steven Soderbergh ha presentat a la competició del festival, The Laundromat: Dinero sucio, la seva segona pel·lícula per Netflix de 2019 en la qual adapta el llibre Secrecy World de Jake Bernstein. En ella, amb la col·laboració de Meryl Streep en el paper d’una mestressa de casa que investiga el frau de l’assegurança que havia de indemnitzar-la per l’accident en què el seu marit va perdre la vida i de Gary Oldman i Antonio Banderas en el paper de Jurgen Mossack i Ramón Fonseca respectivament, els propietaris del bufet d’advocats dels Panama Papers, ofereix un curs sobre elusió fiscal per a principiants, de forma tan resultona, dinàmica i vistosa, com superficial.

Laundromat Meryl Streep

Els mestres de cerimònies són precisament Mossack i Fonseca que trencant la quarta paret es convertiran en els guies de l’espectador en els tripijocs que utilitzen les diferents empreses per eludir impostos de forma divertida i efectiva. Pura efervescència fins al sorprenent i efectiu cop d’efecte final. Llàstima que sense que vingui gaire a tomb, Soderbergh decideixi obrir el ventall de casos, dispersant l’atenció i el focus narratiu de la pel·lícula i desaprofitant un temps que bé podria haver utilitzat per aprofundir més en el cas que conforma el nucli de The Laundromat: Dinero sucio.

L’inici de Red Avispa d’Olivier Assayas ens fa témer el pitjor. Un veneçolà, una espanyola, un argentí i un brasiler parlant en cubà i interpretant a cubans. És inevitable que ens vingui al cap el Loving Pablo de Fernando León de Aranoa de fa un parell d’edicions. Però falsa alarma. Un cop superada la sorpresa inicial, un s’acostuma a sentir a Edgar Ramírez, Penélope Cruz, Leonardo Sbaraglia i Wagner Moura parlant en cubà.

Red Avispa

Red Avispa és l’adaptació en clau de thriller d’espies del llibre de Fernando Morais sobre els cinc de Cuba, un grup de cubans que en els anys 90 i des de Miami intentaven ajudar els balseros que intentaven arribar des de Cuba a les costes dels Estats Units.

Però a Red Avispa li falta thriller i li sobren espies. L’interès gairebé periodístic de Assayas a explicar els fets de la manera més rigorosa possible provoca una successió d’esdeveniments i una contínua pluja de noms, dades, sigles i informació que no fan sinó restar importància i rellevància fins en ocasions anul·lar el que els passa als protagonistes. A les seves motivacions, les seves frustracions, els seus conflictes i les seves satisfaccions. Quan Red Avispa ho fa, funciona perfectament, però en la majoria de les ocasions no facilita a l’espectador un enganxament emocional amb la història i el resultat és el mer relat prolix i detallat dels fets. Potser hauria estat convenient que tal com va fer fa 10 anys amb Carlos, Assayas hagués optat per donar-se el temps per entrar a la psicologia dels personatges, a explicar-nos més com afecta el seu compromís polític a la vida personal dels seus protagonistes i concebre Red Avispa com una sèrie, enlloc d’una pel·lícula.

A més de rebre el premi Jaeger-Le Coultre, Costa-Gavras ha presentat fora de concurs Adults in the room, la seva adaptació del llibre de Yanis Varoufakis sobre les negociacions entre el govern grec de Syriza acabat d’elegir i les autoritats europees a la recerca d’una solució per la crisi econòmica grega.

Adults in the room Costa Gavras

De la mà de Costa-Gavras, les negociacions es converteixen en un thriller polític, que substitueix les investigacions i persecucions per reunions, converses telefòniques, eleccions i referèndums. Però malgrat el seu bon pols narratiu i de l’actualitat dels fets narrats, Adults in the room no aconsegueix ser el thriller vibrant que podria haver estat per culpa d’un càsting que no està a l’alçada del que exigeix ​​i en el qual sembla haver primat la semblança física per sobre de les dots interpretatives, d’un esquematisme maniqueu, de la repetició de situacions molt similars a l’haver prioritzat el rigor informatiu per sobre de les necessitats narratives del film i de recreacions poc creïbles o barroeres, com les dels resultats dels escrutinis. Costa-Gavras afirma que no dirigeix ​​documentals perquè li sembla un gènere massa complicat. Però en aquest cas, fa l’efecte que aquest material de partida hauria funcionat millor com a origen d’un documental que en aquesta ficció.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X