El cartógrafo
10Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Al Teatre Goya, Blanca Portillo i José Luis García-Pérez buiden el seu talent a la recerca del cartògraf.

Mirar el passat per a entendre el present. Aquesta és la màxima amb què Juan Mayorga presenta un text que busca comprensió, curiositat i redempció.

L’obsessió per a trobar respostes a preguntes amagades emmascara la recerca de Blanca. A Varsòvia corre la llegenda que un cartògraf es va entestar a dibuixar un mapa del gueto jueu de la mateixa ciutat. Però com era massa vell per sortir al carrer va confiar en una nena que li va fer de cames, ulls i transmissora de dades. Volia materialitzar un mapa abans que no quedés rastre d’aquella aberració.

El cartógrafo Teatre Goya

En un espai escènic auster dominat pel vermell de la sang i del dolor, Blanca Portillo i José Luis García-Pérez alliberen el seu virtuosisme. Les seves ànimes es posen al servei dels diferents personatges amb què es van transformant en un exercici inigualable d’intensitat artística. Literalment, ambdós buiden el seu talent per a representar-nos-els amb el gest i la veu, sense gaires artificis.

El joc de llums i de foscor acompanyen un espectacle on els canvis temporals i de localització ens acullen amb unes transicions acurades que ens permeten seguir el fil argumental sense esforços. Tan sols uns quants elements ajuden a una escenificació dominada per un vermell que irrita, que ens dol i que ens vesteix a tots de la mateixa manera. Blanca s’obsessiona per a esbrinar si la història del cartògraf i la nena és certa. I en aquesta cerca oscil·lem d’un costat a l’altre intuint que rere aquesta obstinació hi ha una pregunta dolorosa i comprovant, més tard, que la respon.

El cartógrafo Teatre Goya

El gueto de Varsòvia, doncs, apareix com un indret on tothom hi ha anat a parar alguna vegada. On hi hem trobat el sofriment, la maldat, la por, la incomprensió… Representa un passat que fa mal, però que necessitem trepitjar per a retrobar-nos. I és en aquest punt que el text i la direcció de Juan Mayorga mostren una coherència i desconstrucció punyent i mordaç que ens engoleix gràcies a la honestedat interpretativa de Blanca Portillo i de José Luis García-Pérez: dues bèsties generoses damunt de l’escenari. El cartógrafo, en definitiva, ens regala un exercici de puresa teatral. I l’espectador acaricia l’excel·lència.On: Teatre Goya
Durada: 2 hores
Autor i director: Juan Mayorga
Intèrprets: Blanca Portillo i José Luis García-Pérez
Dates: Fins el 21 de Juliol
Comprar entrades


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X