Casa de Nines (20 anys després)
9Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
9.0

L’obra del dramaturg americà Lucas Hnath beu directament del clàssic d’Ibsen Casa de nines escrita ara fa 140 anys. Nora, una dona casada i amb tres fills, abandonava la seva família després de descobrir com n’era d’infeliç en el matrimoni. Vint anys després (15 segons l’obra original) Nora torna a entrar per la mateixa porta i s’haurà d’enfrontar no només al seu marit sinó a l’estructura social que representa.

El gest de Nora sempre s’ha llegit en clau feminista en les anàlisis de gènere del segle XX i l’autor sap utilitzar-lo bé en el context social actual (la peça és del 2017), reivindicant-lo i generant discurs. La protagonista no torna per sentiment de culpa o necessitat econòmica sinó per un motiu purament legal; vol que en Torvald, el seu marit, li concedeixi el divorci (ja que per vergonya social no ho va fer quan ella va marxar) per tal de poder continuar amb la seva vida de soltera. 

Casa de Nines

El text, que s’apropa més a Tom Stoppard que no pas a Ibsen, aprofita la incògnita generada per l’obra original per reprendre uns personatges que, sense deixar de ser ells mateixos, han evolucionat i han generat un discurs propi. Nora, per exemple, ha esdevingut una novel·lista feminista d’èxit gràcies a un llibre que explica la seva història personal (el que seria casa de nines).

El tema de l’amor, el matrimoni i la família són posats a debat pels quatre personatges que hi intervenen. La criada, el marit i la filla s’enfrontaran a una Nora que malauradament encara necessita donar explicacions de què va fer i de quina manera vol viure. Són 90 minuts de converses creuades que fan que trontollin uns quants convencionalismes al pati de butaques del Romea. 

Lucas Hnath ha escrit una obra intel·ligent i feminista però, sense cap mena de dubte, a l’espectacle li ha anat molt bé que una directora agafi les regnes del projecte. La bona direcció de Sílvia Munt que és capaç de donar veu a tots els personatges i responsabilitzar-los del seu punt de vista gràcies a un treball actoral de pinzellada petita. 

Casa de nines

Emma Vilarasau i Ramon Madaula segueixen regalant-nos el seu talent i treball mentre reafirmen la seva complicitat damunt dels escenaris. Els acompanyen una sempre eficaç Isabel Rocatti i Júlia Truyol a qui coneixem de La Calòrica i de la ja extingida Kompanyia Lliure i que aquí és capaç de mantenir el pols escènic amb la Nora sense despentinar-se.

La posada en escena és minimalista. La porta ens queda oculta i només veiem una mena de vestíbul estilitzat i blanc amb dues cadires. Aquesta manca de realisme ens situa directament en el pla conceptual i això també ho podem apreciar en altres detalls més subtils com per exemple el cromatisme del vestuari que ens remet a la idea d’un univers no dicotòmic. 

Per acabar, m’agradaria destacar el personatge masculí de l’obra. Considero que s’ha fet un treball fantàstic de direcció i d’actor per construir una masculinitat que es desconstrueix en escena (dintre d’un paradigma burgès) davant d’un de femení que ja està a anys llum d’aquest. Un bon mapa per a tots.On: Teatre Romea
Dates: Fins el 4 d'agost
Durada: 1h 35min
Autor: Lucas Hnath
Direcció: Sílvia Munt
Intèrprets: Emma Vilarasau, Ramon Madaula, Isabel Rocatti i Júlia Truyol
Comprar entrades


Una resposta

 1. Jordi Campoy

  Gran decepció!
  Penso que el guió és molt mediocre, i com a tal, als actors només els queda sobreactuar. Jo sóc un gran admirador d’aquests dos monstres de l’escena, però en aquesta obra, em recorden els que havia visto als culebras de TV, fa una pila d’anys.
  Recordo l’Emma Vilaresau de “Barcelona” i al Madaula de “El dubte” i veig que en aquesta obra està moooolt lluny d’aquells actors que em va enamorar.

  La dirección és nefasta i l’escenografia molt pobra…
  Una llàstima, l’entrada no és precisament barata. 46 Euros….

  Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X