"Les trifulgues de l’Arthur Less" d'Andrew Sean Greer
9Valoració
Puntuació dels lectors: (2 Vots)
7.8

Arthur Less està a punt de fer 50 anys i la seva vida és francament millorable. Segons ell mateix, ha de ser el primer homosexual de la història que es fa vell, si més no, així és com ho viu. Ell és un escriptor, encara que la seva carrera literària no es pot dir que sigui un èxit, més aviat un autèntic fracàs. En l’apartat sentimental, també es troba en un moment lamentable, ja que la seva parella anterior, amb la qual va conviure durant 9 anys, acaba de convidar-lo al seu casament. Aquesta és la situació que ens planteja Andrew Sean Greer en la seva nova novel·la, una obra que ve amb l’ajuda de la crítica especialitzada i que a més de ser reconeguda com a guanyadora del prestigiós premi Pulitzer 2018.

Arthur Less és un home de cabell ros, d’ulls blaus, alt i prim, està a punt de complir els 50 anys. La vida no ha anat malament però últimament, amb l’imminent casament de la seva parella anterior, les dificultats per acabar la seva nova novel·la i l’abisme de complir els 50, el fan sentir un ser miserable i desgraciat abandonat per la sort. Per canviar aquest cruel destí i donar-li una volta, l’escriptor decidirà algunes propostes que acostuma a rebutjar i les organitzarà de tal manera que li permetin recórrer el món. Com Ulisses a l’Odissea, Arthur ha de superar i afrontar diversos cursos com dirigir un curs de literatura creativa a la universitat d’Alemanya, participar en un cicle de conferències a Mèxic, elaborar un informe gastronòmic al Japó, participar en un concurs literari a Itàlia i intentar aconseguir la teva última obra a l’Índia.

Andrew Sean Greer

Amb aquest plantejament, l’autor ens proposa visitar i conèixer diversos punts del globus terraqüi al costat del protagonista. Aquest és un recorregut pel món acompanyant el trajecte personal que Arthur Less està realitzant amb les tasques de situar i afrontar la seva vida personal i professional que s’accentua encara més cada dia que s’aproxima a la celebració del seu 50 aniversari. És important destacar el to de l’obra. Fins aquest punt no hem comentat que es tracta d’una novel·la d’humor. Aquesta atmosfera divertida que acompanya Arthur Less és la responsable de crear l’efecte meravellós que provoca la seva lectura. Un hàbitat idoni on l’autor Andrew Sean Greer ens convida a entrar i habilitar una proposta perfectament amanida amb perspicàcia i una mica d’humor negre.

Podem destacar molts aspectes positius i remarcables en aquesta novel·la però un dels grans encerts és la construcció del protagonista. Des de les primeres pàgines, el lector empatitza amb Arthur Less, amb les seves misèries, amb el seu infortuni, amb el seu esperpent, amb la seva particular manera de veure i viure la vida. I ho fa a través d’un narrador omniscient que coneix al protagonista i que el lector no sap qui és. Aquesta incògnita, alhora de generar un al·licient més en la lectura, aconsegueix allunyar-nos del narcisisme i rebuig que podria provocar la primera persona i ens apropa d’una manera més humana i comprensiva.

Aquesta és la sisena novel·la d’Andrew Sean Greer que ha estat premiada amb el Pulitzer 2018, un dels premis literaris més coneguts i respectats. Un jurat, com molts altres que sol decantar-se per obres de ficció més dramàtiques i que en aquesta ocasió ha optat per una història desbordant d’humor i crítica mordaç. La seva carrera literària ha anat creixent acompanyada de l’èxit de vendes i del reconeixement de la crítica. The confessions of Max Tivoli i The story of a marriage són dos dels títols més coneguts i recomanables. En definitiva, Les trifulgues d’Arthur Less és una magnífica novel·la que farà gaudir al lector amb les absurdes situacions que es donen i que en les que ens veurem reflectits per moments, un personatge peculiar en plena crisi que com tots nosaltres busca viure en aquest esbojarrat i cruel món de la millor manera possible.Autor:
Andrew Sean Greer, fill de pares científics, va néixer el 1970 a Washington D. C. Mentre estudiava escriptura creativa a la universitat, va treballar de xofer, de guionista de televisió, de maître d’un restaurant frequentat per grans figures del món de la moda o, fins i tot, d’inventor de noms de joguines. Als vint-i-nou anys va publicar un recull de relats, How it was for me, que va ser molt elogiat per la crítica. Les novel·les The path of minor planets i The confessions of Max Tivoli el van confirmar, pocs anys després, com una de les veus més interessants de la seva generació, i, juntament amb The story of a marriage, es van convertir en grans èxits de vendes internacionals i van ser reconegudes amb premis tan prestigiosos com el California Book Award o el New York Public Library’s Young Lions Award.

Editorial: Edicions de 1984.
Colecció: Mirmanda, 184.
ISBN: 978-84-16987-46-7
Número de pàgines: 320
Preu: 18 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X