Repassem a continuació dues de les pel·lícules més interessants que s’han pogut veure al BCN Film Fest d’aquest any, l’alemanya ‘Viento de libertad’ i la nord-americana ‘En los 90’.

Viento de libertad

Viento de libertad

Durant la Guerra Freda, milers de persones que vivien a l’Alemanya comunista intentaren escapar cap a la part occidental, amb l’esperança de millorar les seves condicions de vida i oportunitats. A finals dels anys setanta, dues famílies elaboraren un singular pla per creuar per l’aire la frontera que dividia al país, mitjançant un globus aerostàtic construït de forma casera, a esquenes de tothom. Pocs anys després dels fets, es va portar l’aventura al cinema amb la pel·lícula anglesa ‘Fuga de noche’ (‘Night Crossing’, 1981). Ara el director, actor i guionista alemany Michael Herbig dirigeix la nova adaptació d’aquest succés extraordinari.

Herbig realitza amb ‘Viento de libertat’ (‘Ballon’ al seu ajustat títol original) un thriller tens i intens, narrat amb bon ritme i una encertada progressió dramàtica, que descriu la peripècia d’unes persones que respongueren amb coratge a l’opressió del règim de la RDA. El guió, elaborat per Kit Hopkins i Thilo Röscheisen, és el resultat d’un extens procés de documentació que ha comptat amb la col·laboració de diversos membres de les famílies de la història real i descriu amb versemblança la societat de l’època, el control ciutadà, la falta de llibertats, la por a la delació i la valentia dels personatges principals.

Encara que cap de les actuacions destaca especialment, tots els intèrprets estan bé i fan que empatitzem amb el seu patiment al llarg de la cinta. L’encarregat d’atrapar als dissidents, l’oficial Seidel de la Stasi, transmet les contradiccions del règim i recorda a un altre agent de l’anomenat Ministeri per a la Seguretat de l’Estat, el de ‘La vida de los otros’, el fantàstic film de Florian Henckle von Donnersmarck amb la que aquesta pel·lícula, sense arribar al mateix nivell, té evidents punts en comú.

Encara que té alguns problemes de coherència interna, especialment al seu darrer acte, Viento de libertat’ és una bona proposta, una cinta que retrata de forma convincent el control dels individus i, per contra, l’anhel humà de sortir volant i assolir la llibertat.

Nota: 7,5

En los 90

En los 90

‘En los 90’ és l’òpera prima com a director de l’actor nord-americà Jonah Hill, intèrpret destacat a films com ‘Moneyball’ (Bennett Miller, 2011), ‘El Lobo de Wall Street’ (Martin Scorsese, 2013) o la sèrie de Netflix ‘Maniac’ (2018). El seu salt al llargmetratge, Hill realitza un coming of age generacional: retrata el pas a l’adolescència de Stevie, un solitari noi de tretze anys de Los Angeles, amb una difícil situació familiar, que troba en un grup de skaters un nou i atractiu món. Com indica el títol, la història transcorre a mitjans dels anys 90, uns anys que són revisats amb nostàlgia, a partir de múltiples referències a la societat i a la cultura popular urbana de la època.

El film transpira autenticitat gràcies a l’elaborada i realista atmosfera dels noranta que descriu i a la gran interpretació de Sunny Suljic en el paper de Stevie, un jove a la recerca de si mateix. És veritat que el film tracta temes molt vistos i no arrisca en el seu desenvolupament però el guió, de tall autobiogràfic i escrit pel propi Hill, s’apropa amb naturalitat i un punt de vista personal a la desorientació, rebel·lió i vulnerabilitat del període adolescent.

‘En els 90’ va tenir una molt bona acollida a la seva presentació mundial en el passat TIFF i aconseguí colar-se en el top10 de les millors pel·lícules independents del 2018 de la National Board of Review, l’Associació de Crítics Nord-americans, juntament amb altres bones pel·lícules de les que hem parlat en els últims temps, com ‘The Rider’, ‘Leave No Trace’ o ‘We the Animals’. El mes que ve té previst el seu estrena a les nostres sales, oportunitat per a descobrir un debut fresc darrere les càmeres.

Nota: 8

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X