¡Shazam!
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Aquest 2019 s’estrenaran més de 10 pel·lícules de superherois, la majoria d’elles amb un pressupost molt elevat. Per alguna gent, això és una mala notícia. No obstant, si les propostes són tan originals i estimuladores com “Capitana Marvel” i “¡Shazam!”, benvingudes siguin.

El personatge de Shazam va ser creat per Charles Clarence Beck i Bill Parker l’any 1939 amb el nom de Capitán Marvel quan treballaven a l’editorial Fawcett Comics. Unes dècades més tard, l’any 1972, van vendre els drets a DC Comics companyia que, per motius legals obvis, va haver de canviar el nom del personatge a Shazam. Aquesta nova figura és la que adapta la setena pel·lícula de l’Univers estès de DC Comics. Les ments que dirigeixen aquest multimilionari projecte cinematogràfic, iniciat el 2013, han sofert des del començament per trobar un to i una fórmula narrativa, amb certa elasticitat, que funcionés una vegada i una altra (com ha fet la seva empresa rival). Fins “Wonder Woman”, cap film seu havia generat un consens crític i social degut a l’estilitzat i solemne (pesat) toc de Zack Snyder i els problemes de muntatge d'”Escuadrón suicida” (amb un intent fallit de portar la cinta cap a la comèdia irreverent i negra) . Deixada enrere la desastrosa producció de “La liga de la justicia”, sembla que el futur d’aquest univers consisteix en pel·lícules individuals que gaudeixen d’un grau important d’independència cosa que les fa més arriscades econòmicament però més apreciades per un públic que busca noves experiències.

“¡Shazam!” s’atreveix a balancejar dos tons bastant incompatibles, una comèdia familiar amb ús freqüent de l’slapstick i una glaçant història de creació d’un malvat. Les dos trames funcionen a la perfecció per separat i el que és més sorprenent és que encara funcionen millor quan es fusionen. El guió de Henry Gayden i Darren Lemke (responsable de la saga cinematogràfica de Pesadillas que també combina aventura per tots els públics amb éssers terrorífics) és admirable pels riscs que suposa (començant com comença) i per com aconsegueix despertar a l’audiència un ventall tan ampli d’emocions (de la por a l’enyorança). També és meritori com aconsegueix narrar la història des del punt de vista de l’adolescent (estem meravellats com ell quan va descobrint els seus poders) i alhora mostrar les perspectives de tota la gent que l’envolta (inclòs el dolent de la funció).

Shazam

Un altre fet que ajuda a crear aquest sentiment de percepció d’una pluralitat de veus és el magnífic repartiment. Cada un dels actors i actrius fa justícia al seu personatge, per secundari que sigui. Quan en una pel·lícula hi ha un grup d’infants normalment poden passar dues coses: o bé no hi ha esforç en crear una identitat per cada un o la seva caracterització consisteix en un estereotip. En aquest cas, cada una de les criatures amb qui el protagonista comparteix casa té una personalitat versemblant. Apunteu-vos noms com Faithe Herman, Ian Chen, Ava Preston i Jovan Armand (tots ells amb èxit a la televisió) ja que poden ser les estrelles cinematogràfiques del demà. En una franja d’edat similar però en papers més protagonistes destaquen Asher Angel i Jack Dylan Grazer, la seva bona connexió en pantalla és mitja pel·lícula. Pel que fa els adults, Zachary Levi realitza un treball sublim en un personatge molt complicat d’afrontar tant física com emocionalment, un adolescent en el cos d’un superheroi. També destaquen Mark Strong (aquest home ho pot fer tot), Djimon Hounsou (que en un mes ha estat en dos cintes de superherois de companyies “rivals”), Cooper Andrews i Michelle Borth.

“¡Shazam!” és un producte d’entreteniment de qualitat, emocionalment més complexa que la mitjana, que no té por en endinsar-se en un imaginari bastant tenebrós. Combinant diferents gèneres cinematogràfics amb destresa i amb l’ajuda d’un repartiment molt competent, triomfa allà on cintes d’aquest mateix univers havien fallat. Així, sí.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X