"Dueñas del Show. Las mujeres que estan revolucionando las series de televisión" de Joy Press
8Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
9.9

Les sèries de televisió s’han convertit en el gènere audiovisual de major creixement als darrers anys. Aquest canvi es deu en gran mesura a la transformació del consum de l’entreteniment domèstic i a l’adequació de l’obra al públic. Aquest fet ha possibilitat l’augment de guionistes, directores, productores i showrunners deixant així una presència femenina més gran i més rellevant en moltes sèries. Joy Press, periodista, editora i crítica de televisió repassa a Dueñas del show les sèries protagonitzades i dirigides per dones que han i estan revolucionant la televisió.

Dueñas del Show ens convida a revisar algunes de les sèries més trencadores dels darrers anys protagonitzades per dones. A través de les obres seleccionades, l’autora les situa en el context social del moment per entendre la transgressió que han portat a terme algunes d’aquestes dones i de com han ajudat a normalitzar qüestions relatives a l’avortament, la sexualitat, el món laboral, el matrimoni o el model de família.

Murphy Brown

La periodista i crítica Joy Press col·loca el punt de partida d’aquest canvi en l’statu quo televisiu en les sèries Murphy Brown i Roseanne. Aquestes dues sèries són les primeres en què una dona és el centre del relat i a la vegada tenen un caràcter propi que fuig d’estereotips. Ens mostra una persona que exerceix un paper en la societat diferent del que se solia representar al seu dia, on la majoria de produccions estaven dominades i centrades en el món masculí.

A més d’aquestes obres pioneres, s’analitzen altres sèries conegudes pel públic mundial com Les noies Gilmore, Weeds, Orange is the New Black o Transparent. El llibre és una autèntica obra de documentació on hi ha detalls que d’una banda, donen importància a la producció en la qual se centra el capítol, analitzant els aspectes tècnics, la qualitat dels diàlegs o la posada en escena i, de l’altra, ens aporten la rellevància que van tenir al seu dia moltes temàtiques que van propiciar un canvi en el paradigma social. La intrahistòria de la seva creació i realització està plena d’elements que enriqueixen el relat i eleven l’interès del lector per aventurar-se a conèixer i veure per primer cop aquestes sèries o animar-se a revisionar.les per poder apreciar així els detalls que al llarg de les pàgines es ens van descobrint.

Las chicas Gilmore

A mesura que anem avançant i entrant en la proposta, un va descobrint la importància de les persones que tot i les dificultats que comporta començar en el món televisiu, s’enfronten a un problema més gran com és el de ser dona i voler tractar en les seves sèries coses que a elles els interessa explicar. Moltes van començar revisant guions i van donar un pas endavant superant adversitats que encara avui dia segueixen trobant.

Shonda Rhimes, Lena Dunham

Resulta curiós que a la majoria de nosaltres, noms com Shonda Rhimes, Lena Dunham, Jill Soloway, Amy Sherman-Palladino o Jinji Kohan no ens resultin familiars però sí hàgim vist les seves obres més rellevants com són Les noies Gilmore, La Meravellosa Sra Maisel, Anatomia de Grey, Scandal, Orange is the New Black, Transparent o Weeds. En canvi altres noms com David Simon, David Benioff, Vince Gilligan o Matt Groening són coneguts pels seus treballs en sèries com The Wire, Game of Thrones, Breaking Bad o The Simpsons.

L’autora, Joy Press, ens ofereix una mirada particular i apassionada de la televisió americana i concretament del talent i la creativitat femenina que comença a fer-se un lloc important gràcies a la seva innovació, a la seva meravellosa factura i l’èxit de públic. El llibre es desenvolupa de manera més o menys cronològica, fet que facilita la comprensió de l’evolució del fenomen de les sèries amb protagonisme de la dona i de com entre elles s’han anat complementant, ajudant a trencar estereotips i a enriquir la varietat de cultura audiovisual contemporània. Cal destacar el to triat per aquest gran treball de documentació. La lectura és amena i en ella hi ha infinitat d’anècdotes i situacions hilarants que avui dia encara es donen en una indústria controlada per homes, no només en els despatxos sinó que també en el discurs i en el control del relat. La infinitat de detalls de documentació enriqueix el missatge i alhora provoca l’interès per comprovar-ho veient les escenes necessàries o capítols concrets de les sèries que analitza.

Half the picture

La Finestra Digital no deixa de ser un mitjà de comunicació digital on l’apartat audiovisual juga un paper molt important i per aquest motiu m’agradaria destacar i alhora recomanar una obra que vaig tenir la sort de veure quan llegia aquest llibre. Es tracta de Half the Picture, un documental que analitza l’escàs nombre de directores de cinema que treballen a Hollywood basant-se en una investigació sobre pràctiques discriminatòries de contractació i en el qual diverses cineastes entre les que es troben Jill Soloway i Lena Dunham parlen de la seva experiència en aquest sentit. És una bona feina que complementa la temàtica de la que tracta aquest llibre.

En definitiva, Dueñas del Show és un llibre interessant per a aquells que vulguin comprendre la transformació del món de les sèries televisives gràcies a la irrupció i la transgressió d’algunes dones en la indústria audiovisual. Una obra recomanable per a coneixedors de les sèries que analitza, i alhora, és accessible per a aquelles persones curioses i disposades a descobrir noves propostes.Editorial: Alpha Decay
ISBN: 978-84-948210-6-6
Pàgines: 368
Preu: 24,90€

Joy Press
és reportera de televisió a Vanity Fair. Anteriorment va ser editora de cultura pop a Los Angeles Times, crítica de televisió a The Village Voice i editora d'entretenimient a Salon. També ha col·laborat a The Guardian, The New York Times, Slate, Vogue, The Cut, The Guardian y New York. Dueñas del show es el seu segon llibre; a 1995 va publicar The Sex Revolts. Gender, Rebellion & Rock’n’Roll, escrit conjuntament amb el seu marit, el crític musical Simon Reynolds.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X