Mula
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Es diu que l’any 1970, quan es va estrenar Dos mulas y una mujer, Don Siegel, preguntat per la segona mula del títol –tenint en compte que els dos protagonistes només duen una bèstia de càrrega–, va respondre, murri i cavallerós alhora: «L’altra mula és Clint Eastwood». No hauria quedat bé dir que la mula era la germana Sara, ni encara menys que era Shirley MacLaine! I heus ací que, gairebé mig segle després, al final de la seva carrera -un currículum que és la seva vida, perquè el tossut Eastwood és cine i morirà, probablement, fent cinema- el vell Clint, corbat, rogallós, amb un deteriorament físic ben visible, ha rodat i protagonitzat Mula, The mule –amb un títol que sembla un homenatge al seu mestre i amic Don Siegel–, basada en la veritable història d’un tal Leo Sharp, de 87 anys, detingut per estar en possessió de més de 100 kg de cocaïna, de qui el cineasta va tenir coneixement llegint les planes de successos del New York Times.

Aquest film -amb guió de Nick Schenk (Gran Torino)- no és un testament artístic: això, Eastwood -el director de cinema, però també l’estrella, el mite Eastwood– ja ho va fer fa cosa de 10 anys, amb Gran Torino. El film és un epíleg a la carrera d’aquest actor i director americà. Perquè, a partir de Gran Torino, el que ens ha anat donant Eastwood, amb resultats diversos, són bisos, propines, pel·lícules petites pel que fa al pressupost que són comentaris a peu de pàgina a l’actualitat, per mitjà dels quals el cineasta, absolutament desvinculat de Hollywood, reuneix els seus xicots i torna a agafar la càmera, com el personatge de Sin perdón la pistola, per donar sortida a la seva pulsió fílmica, a la seva voluntat d’expressar-se de la manera que més s’ajusta a la seva naturalesa,  és a dir, mitjançant el cinema.

Mula Eastwood

Després d’una obertura que s’inicia l’any 2005, en què veiem Earl Stone, el personatge protagonista, rebre com a horticultor un premi de jardineria al mateix temps que oblida que la seva família l’espera per iniciar la cerimònia de casament de la seva filla (Alison Eastwood), es produeix una el·lipsi de 12 anys, quan retrobem el petit empresari que, arruïnat a causa del comerç electrònic, lliura la carta d’acomiadament als seus treballadors. Ha perdut el negoci, té la casa embargada i la seva família el rebutja. En aquest tessitura, Earl, un avi simpàtic que té una retirada a un cert actor (més d’una vegada li diuen que fa pensar en… James Stewart), accepta l’oferta de feina del càrtel de Sinaloa i, ciutadà mitjà nord-americà sense antecedents -i sense ni una infracció de trànsit– n’esdevé transportista de la droga. A partir d’aquí la pel·lícula esdevé una mena de road movie criminal en clau de comèdia, que s’estructura -incloent-hi els corresponents intertítols superposats- a partir de les diferents càrregues o viatges (13, és clar) que l’ancià, un fantasma per a les autoritats, efectua a instància dels narcos.

Assistim, amb música de Dean Martin, Hank Snow i altres compositors favorits d’Eastwood, a la persecució per part dels agents antidroga d’aquest insospitat genet pàl·lid, que es desplaça, al volant de vehicles cada cop més potents i amb més i més capacitat, a través del majestuós paisatge de l’Oest americà. La suculenta remuneració de l’organització criminal permet al venerable vellet no només recuperar la propietat embargada, sinó guanyar popularitat en la seva comunitat -fa donació de fons per al local de l’associació de veterans de la guerra de Corea-, algunes aventures galants i pagar els estudis de la seva neta. Earl Stone recupera l’afecte de la família, però -oh, ironia–, amb un alt cost a nivell personal: en això es mostra la capa de sentit més rica d’un relat eastwoodià que posa al descobert les misèries del model de societat que, d’alguna manera, esdevé la cara diürna, blanquejada, d’una economia delictiva.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X