El festival de Berlin ens ha portat el divendres de les estepes mongoles a temes de rabiosa actualitat com l’educació de les nostres filles / fills o la pederàstia a l’església. Amb desigual resultat.

De les set directores a competició en aquesta edició, dues són alemanyes. La primera, Nora Fingscheidt entrava avui en competició amb el seu debut en el llarg: “Systemsprenger” (System Crasher). Un drama que ressalta l’ineficaç que pot ser el sistema social amb els nens problemàtics. Benni, interpretada per una sorprenent Helena Zengel, és una nena de 9 anys tutelada pels Serveis Socials després d’un trauma infantil i amb una mare incapaç de cuidar-la. Els seus cuidadors faran tot el possible per calmar els seus atacs d’ira, les seves baralles i les seves fugides. La nena només vol viure amb la seva mare i germans. Però la seva mare no té recursos ni financers ni personals. Li terroritza la seva pròpia filla.

System crasher

Em queda clar aquest desig de criticar el sistema del benestar social. Però, no hem vist ja aquesta pel·lícula? “Systemsprenger” no està mal portada tot i que les situacions són repetitives i no encerta acabar. Algun personatge interessant també queda sense acabar de perfilar. El pitjor: els continus crits i baralles d’aquesta nena que resulten irritants. Si ets dels que vas al cinema a gaudir-lo en pau, aquesta no és la teva pel·lícula.

Millor pols, tot i que la seva pel.lícula em cau una mica al final, té el consagrat François Ozon. En el seu “Grace à Dieu” (Gràcies a Déu) posa el focus en un dels casos judicials que té dividida a França. El procés contra el Cardenal Barbarin que ara s’asseu a la banqueta acusat de no denúncia d’agressió sexual per amagar la conducta del capellà Bernard Preynat acusat d’assaltar sexualment almenys a 70 nens a Lyon (est de França).

Grace à Dieu

Una sèrie de cartes narrades serveixen per presentar-nos la història i denunciar la manca de col·laboració de l’Església. Ozon se centra en tres de les seves víctimes, el dolor deixat i la manera d’afrontar-lo i la seva actual vida. Des del banquer catòlic pare de cinc fills al qui no ha estat capaç de crear-se un present. Un personatge, aquest últim, que pot resultar histriònic. “Gràcies a Déu” es qüestiona sobre mantenir la fe quan et falla la institució, l’església, però també sobre el nostre silenci com a societat davant els abusos a menors.

El xinès Wang Quan’an, habitual de la Berlinale, se n’ha anat fins l’estepa mongola per rodar “Öndög“, un aparent policíac que torna en pel·lícula sobre temes universals com l’amor, la maternitat i la maduresa. Una història plena de moments còmics i girs narratius.

Una dona nua apareix al mig de la desolada estepa. La policia deixa a un jove i inexpert agent a càrrec del cadàver mentre van a per reforços. Una tenaç i avesada pastora, coneguda pel nom de dinosaure, s’encarrega que no mori de fred. El fred i l’alcohol els faran apropar-se – la dona ensenyarà al jove a fumar i a conquerir a una noia. I d’aquí fins a acabar un sobre una altra i crear així un Öndög, un ou de dinosaure.

Öndög

La història sense pretensions està ben filada i portada, i amb una fotografia que treu partit als bells paisatges mongols. Wang Quan’an ha exercit aquí de guionista, director i productor per signar una de les rares inclusions de pel·lícules mongoles en Competició.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies