Llisquen àgils sobre els seus patins de quatre rodes. Amb l’estic colpegen concentrades la bola que impacta amb un fort espetec. Són l’Emma, la Raquel, la Berta, la Laila, la Flor, la Lorena i la Gina entrenades per l’Anna. L’hoquei és la seva passió, part de la seva vida. Formen una família, també amb l’equip masculí, i saben que només unides podran aconseguir que el Minerva, el seu equip, sobrevisqui als que pensen que l’esport femení no és tan important. Juntes són més fortes. Es roda “Les de l’hoquei”, la nova sèrie de TV3 produïda per Brutal Media.

El pavelló Maria Víctor de Palau-solità i Plegamans és una de les localitzacions principals de la nova ficció. Hi fa un fred important el dia que visitem el rodatge, d’aquells que cala els ossos. Quan s’atura la càmera, de seguida tapen les noies amb unes mantes, però la feina no s’atura ni un moment.

Les de l'hoquei TV3

On neix la sèrie?

“Les de l’hoquei” gira al voltant d’un equip d’hoquei patins femení. Neix del talent universitari d’Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet. “Ha estat un procés llarg. Vam fer el TFG de Comunicació a la UPF amb la Marta Grau (actual directora argumental de la sèrie) com a coordinadora. Vam rodar un tràiler i ens vam presentar al pitching del cluster audiovisual el 2016 i allà va despertar l’interès de les productores i de TV3. Al final vam acabar amb Brutal Media, amb Raimon Masllorens”, ha explicat Natàlia Boadas, una de les creadores.

Han estat dos anys de feina on les quatre estudiants de la Pompeu Fabra han deixat de ser alumnes per ser guionistes del projecte televisiu. La sèrie es farà possible gràcies a la combinació de l’experiència de dos guionistes sèniors – Marta Grau com a directora argumental i Núria Parera en la coordinació d’escaletes – amb aquest talent jove sortit de la universitat. “Nosaltres no voldríem que això quedés en una anècdota. Un dia, unes noies van fer un projecte que va arribar a TV3. Volem que fixi un precedent i que s’aposti pel talent jove”, reclama Natàlia Boadas.

La idea inicial era fer una sèrie sobre noies adolescents. Van decidir que ubicar-les en algun equip esportiu donava l’oportunitat de parlar de noies diferents amb un objectiu comú. Descartant els esports més majoritaris com el futbol o el bàsquet, la relació d’una de les creadores amb Manlleu va decantar la decisió cap a l’hoquei. Un esport minoritari que compta, en canvi, amb molt bons equips femenins que, malgrat tot, han acabat desapareixent. Així va néixer el Minerva.

Les de l'hoquei TV3

De què anirà?

L’Emma, la Laila, la Raquel, la Flor, la Lorena, la Berta i la Gina són totalment diferents entre elles, però tenen una passió en comú: jugar a hoquei. Però la secció femenina del Minerva, el seu club d’hoquei patins, perilla pels mals resultats i el seu president prefereix apostar per l’equip masculí, perquè últimament té molt bons resultats. Però les noies no es donaran per vençudes: compten amb la visió creativa de la seva nova entrenadora, l’Anna, una de les millors jugadores del món, que torna al poble per recuperar-se d’una greu lesió, però que també amaga un gran secret.

Tot i que l’estil de joc innovador de l’Anna entrarà en conflicte amb el de la Terrats  —exentrenadora de l’Anna i actual entrenadora del primer equip masculí del Club—  totes juntes demostraran que l’esport femení es mereix un lloc al món i que les noies, quan fan pinya, poden trobar una manera diferent de fer les coses i de ser imparables. Però no serà fàcil, i menys quan cadascuna té dilemes personals, lluites amb els seus pares, amb els nois del primer equip, i amb un món d’adults que no sempre les comprèn.

“Les de l’hoquei” és una producció de TV3 en col·laboració amb Brutal Media, escrita per Marta Grau, Núria Parera, Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet, i dirigida per Kiko Ruiz Claverol i Patricia Font.

Les de l'hoquei TV3Qui són les protagonistes?

Delia Brufau, Júlia Gibert, Natalia Barrientos, Yasmina Drissi, Asia Ortega, Mireia Oriol i Claudia Riera han estat les triades, amb prova de patinatge inclosa, per encarnar aquest equip d’hoquei femení. Unes cares poc conegudes que, qui sap, podrien deixar de ser-ho ben aviat.  Volten els 20 anys, però interpreten noies de 1r i 2n de batxillerat, de 16 a 18 anys. Sabien patinar però, no tenien experiència en l’hoquei. Des del novembre, han entrenat dues hores diàries sota les ordres d’Arnau Casanovas, entrenador de l’equip femení del Club Patí Manlleu. “Hem fet una evolució molt important, estem orgulloses. Donem el pego”, comenten les noies.  Així i tot, compten amb dobles per donar més autenticitat a certes escenes.

Yasmina Drissi és la Laila, tímida però amb el seu caràcter amagat. Júlia Gibert és la Raquel, la portera de l’equip. Un personatge petit que es creix en el terreny de joc i en la trama. Delia Brufau és l’Emma, guerrera dins i fora de la pista, que ha de gestionar que la seva germana, l’Anna, passi a ser la seva entrenadora. Natalia Barrientos és la Berta, la capitana del Minerva, forta, madura i valenta però amb esquerdes a la cuirassa. Clàudia Riera és la Gina, una personatge pur i transparent que passa del patinatge artístic a un esport d’equip. Asia Ortega és la Flor, acabada d’arribar d’Argentina arrossegada per sa mare, encara no ha aconseguit integrar-se. I Mireia Oriol és la Lorena, la festa de l’equip. Sembla irresponsable però es pren l’hoquei seriosament.

En l’inici de la sèrie l’equip femení penja d’un fil. Han de guanyar la lliga, sigui com sigui, per mirar de salvar-lo. “Les dones sempre han de demostrar que ho fan bé”, comenta Yasmina. “Formant part d’un equip les noies aprenen que juntes són més fortes”, sentència Clàudia.

Les de l'hoquei TV3

Noies i més

Guim Puig (Lluc), Guillermo Lasheras (Putxi), Jan Mediavilla (Bernat), Nil Cardoner (Òscar), Pablo Hernández (Nil) són els seus alter egos de l’equip masculí, però en cap cas rivals. El Putxi, el dinamitzador del grup. El Bernat, el millor soci del Putxi. Les frases que comença un les acaba l’altre. El Nil, el diferent. L’Òscar, el capità i el més gran de la colla. I el Lluc, tot un perill amb les noies.

La sèrie parla d’aquest grup de noies que juga a hoquei, però també dels nois de l’equip masculí i de tot un món adult que gira al seu voltant, ‘Les de l’hoquei” té el punt de vista femení i jove, però abasta un públic molt més ampli. La nova ficció tractarà temes interessants per als joves i adolescents, però d’altres, com la immigració o l’homosexualitat d’alguns dels membres de l’equip, els integrarà amb naturalitat sense que generin conflicte.

L’Anna (Iría del Río), que torna lesionada després de 6 anys d’una etapa professional al Lisboa, serà l’entrenadora de les noies del Minerva. La seva manera d’entrenar topa amb la de la Terrats (Nora Navas), responsable de l’equip masculí, exentrenadora de l’Anna, una dona dura, forta, que creu en el seu mètode competitiu. Malgrat tot, les dues s’uneixen quan l’Enric (Josep Linuesa), president del club i pare del Nil, miri d’apostar només per l’equip masculí, en detriment del femení.

El Santi (Juli Fàbregas) i la Núria (Àgata Roca), pares de l’Anna i l’Emma. En Marc Clotet (Germán), entrenador masculí del Minerva.  El Pela (Xulio Abonjo) i la Silvia (Mireia Aixalà ), pares de l’Òscar i la Lorena. La Montse (Aida Oset), advocada que poc té a veure amb l’esport o el Yousseff (Hamid Krim), pare de la Laila, casat amb una catalana i plenament integrat al poble són altres dels personatges adults de la sèrie.

Les de l'hoquei TV3

Una nova mirada generacional i femenina de l’esport… i la vida.

“Les de l’hoquei” opta per una visió femenina, també humana, sense ridiculitzar els personatges masculins ni lluita de sexes. “L’equip masculí recolza el femení, no hi ha rivalitat. La sèrie es planteja des d’un punt en què la guerra de sexes està superada. Anem tots junts cap a un mateix lloc”, explica Nora Navas. “El sector masculí se suma a la lluita perquè molts d’ells tenen filles en l’equip”, reafirma Hamid Krim (Yousseff), pare de la Laila. “Les noies són les protagonistes. La sèrie suma en la lluita feminista, però el que es busca és el dia en què no faci falta preguntar-se si una cosa suma o no, que no calgui la lluita”, afirma Marc Clotet.

El rodatge va començar el 9 de gener i acabarà a finals de març. 10 setmanes i mitja  en què, en moltes ocasions, es comptarà amb una segona i una tercera unitat de rodatge. La sèrie es roda en decorats naturals, com el pavelló Maria Víctor de Palau-solità i Plegamans, la localització més important, encara que, en realitat, mai es diu el nom del poble on passa l’acció de la ficció.

Que “Les de l’hoquei” arribi a l’èxit de “Merlí” és un repte, un somni. “Però, per què no? Esperem-ho. Pot ser-ho”, responen esperançats quan surt el tema. El públic sobirà ho decidirà, a partir del segon semestre de l’any, a TV3.

Imatges © CCMA

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies