"Escriure" i "Torn de nit" d'Stephen King
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Males Herbes i L’Altra Editorial s’han conxorxat per reivindicar la figura de Stephen King no només com a escriptor supervendes si no com tot un escriptor, també com tot un personatge i, a més, en català. Es tracta del recull de contes “Torn de nit” (Males Herbes) i l’assaig personal “Escriure” (L’Altra Editorial).

Poques vegades un llibre ha estat tan clar, tan útil i tan revelador com “Escriure”, aquest assaig sobre l’ofici d’escriure, que comença amb la peculiar infància d’Stephen King, que ja de ben petit va mostrar un interès inusual i precoç per l’escriptura, i ofereix al lector, a partir d’una sèrie de records d’adolescència i de joventut, una mirada amena i divertida sobre la seva formació.

Després, en un segon bloc, descriu les eines bàsiques de l’ofici d’escriure, com polir-les i multiplicar-les a còpia de fer-les servir, i acompanya el lector a través d’aspectes crucials de la vida i l’art d’un escriptor, oferint consells pràctics i inspiradors sobre tots els aspectes del procés d’escriptura, des de la trama i la construcció dels personatges fins als hàbits de treball i com encarar el rebuig editorial.

“Escriure” culmina amb el commovedor relat de com la seva necessitat d’escriure el va ajudar a recuperar-se del gravíssim accident que va patir l’estiu de l’any 2000, quan el va atropellar una furgoneta.

Traduït per Martí Sales, “Escriure” és un llibre brutalment sincer fins arribar a extrems barroers i escatològics, però, què voleu que us digui, és cent per cent King i fa gràcia. I el millor és que és igualment sincer i irreverent fent la seva aproximació a l’ofici d’escriure que, probablement els puristes odiïn, però els aficionats i somiadors amb ínfules de convertir-se en grans escriptors agrairan. El llibre, a més, està carregat de revelacions sobre com es van construir “Carrie” o “Misery”, el primer assaig en català del rei del terror. Són realment, com diu el subtítol, “Memòries d’un ofici”, del seu ofici.

I n’hi ha un munt de consells: “L’infern està ple d’adverbis”, no et passis amb la passiva o “Per aconseguir escriure realment bé, has de construir-te la teva pròpia caixa d’eines i muscular-te prou”. I recomana fer-s’hi tres safates: per a la llengua, per a l’estil i per als secrets. Per a King, contes i novel·les són “fòssils” que cal “desenterrar” sense “el martell pneumàtic” de la trama. Però el millor de tots és un d’una lògica fora de mida: aprofitar la vida… i llegir i escriure molt.

Per altra banda Males Herbes s’han proposat recuperar en català una part poc coneguda de la producció de King. I ho fa amb un recull de vint contes a “Torn de nit”, escrits entre el 1968 i el 1978 i traduïts per Ferran Ràfols. La majoria d’aquestes històries són anteriors a “Carrie”, la novel·la que el va convertir en escriptor d’èxit. S’hi veu un autor jove que està buscant la seva veu, influït per H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe i en part també pel terror gòtic. Però, de mica en mica, mostra, cada vegada més, el terror en la quotidianitat de Maine, que ha acabat sent un dels escenaris principals de la seva obra.

Llegits en conjunt, i complementats per “Escriure”, es pot veure com als contes de “Torn de nit”, Stephen King desenvolupa totes les seves habilitats narratives i com va evolucionant. S’hi troba de tot: relats purament descriptius, d’altres que són tot acció (fantàstic el relat dels soldadets), o que es concentren en crear una atmosfera (i quina gràcia que té inquietant, fins i tot, amb una màquina de plegar roba). N’hi ha que són un malson infantil i d’altres que són un record entranyable. Costumistes, irònics, psicològics o una gran trampa amb un gir final sorprenent, com en el de l’home enamorat. Hi ha varietat per donar i vendre. Vint contes en total que segurament no agradaran tots de la mateixa manera però en tots ells s’hi trobarà alguna cosa: un toc, una ironia, un gir, un personatge o un ambient inquietant que quedarà per a la memòria.Editorial: Males Herbes
Web editorial
ISBN: 9788494780080
Pàgines: 525
Preu: 26€

Editorial: L'altra Editorial
Web editorial
ISBN: 978-84-947829-9-2
Pàgines: 336
Preu: 17,90€


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies