Clímax
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
8.0

Un film de Gaspar Noé. Neu. Urban dance. Drogues. Violència. Desig. Instints. Sangria. 😊 Sexe. Bogeria. Autodestrucció. TERROR. Una pel·lícula francesa orgullosa de ser-ho. Més drogues. POR. Desesperació. Morts. Paranoia. ¡Foc! Més sexe. L’infern. Catarsi. Una crítica d’Oriol Rubio.

Dins el món del cinema, un autor és aquell realitzador que impregna cadascun dels seus projectes amb les pròpies senyals d’identitat, les característiques particulars de la seva veu i estil, i li afegeix algun element diferenciador que enriqueix la proposta. El director i guionista Gaspar Noé, nascut a Buenos Aires i establert des de fa temps a França, amb només cinc pel·lícules s’ha guanyat un lloc de prestigi entre els autors més reconeguts del cinema contemporani. Aquest any ens porta un violent malson nocturn, com és habitual al seu cinema. Clímax és un provocador viatge als inferns, compatible amb el film més cèlebre d’aquest director, la cinta Irreversible (2002).

Aquella controvertida pel·lícula narrava la truculenta recerca nocturna empresa per dos homes a la ciutat de Paris, amb la intenció de donar venjança a una brutal violació, filmada amb un realisme esgarrifador. Clímax, en canvi, transcorre en un únic escenari i disposa de múltiples personatges però la violència explícita segueix ben visible. La seva història es fonamenta en un fet suposadament verídic ocorregut a mitjans dels anys noranta a França: una vintena de joves, ballarins de dansa urbana, reunits a un aïllat local, realitzen un últim ball i després festegen el final dels assajos amb una celebració al·lucinògena descontrolada.

Clímax

Com és habitual a Noé, Clímax és una experiència que apel·la als sentits i que es defineix millor per com està feta que pel que explica. A nivell de realització, podem gaudir d’uns plans seqüència magistrals que mostren fluidament tant les coreografies com les anades i vingudes dels personatges per l’espai i les dramàtiques interaccions entre ells. Especialment memorables són: l’espectacular ball inicial, un prodigi de coordinació grupal, el sostingut pla zenital que marcarà la frontera entre el gaudi inicial i l’infern posterior, i la impactant seqüència final. També és molt destacable el treball de Benoît Debie, director de fotografia belga que treballa habitualment amb Noé. El seu tractament de la il·luminació i del color fan que les localitzacions es tornin cada cop més fosques, al ritme de la degradació dels personatges. I atenció a la banda sonora, un ‘must’ per a tots els fans de la música electrònica i techno, amb temes de Thomas Bangalter (Daft Punk), Aphex Twin, Giorgio Moroder i una versió vitamínica del ‘Supernature’ de Cerrone, entre d’altres.

El treball de tot el repartiment, integrat majoritàriament per ballarins professionals que debuten en el món del cinema, és magnífic. Tots ells transmeten amb gran veracitat les extremes emocions i els estats alterats que desenvolupen al llarg de la nit. Gaspar Noé, que a la presentació del film al recent Festival de Sitges va manifestar amb ironia que finalment havia fet una pel·lícula “familiar”, a partir de la varietat del grup elabora una metàfora de la diversitat de la societat francesa i de la seva complexitat. Tal i com llegim a un dels clàssics cartells que puntuen la narració, la vida és un impossible col·lectiu.

Clímax, amb els seus excessos i la falta de subtilesa característiques del seu director, probablement sigui la millor pel·lícula de Gaspar Noé fins a la data; la més completa i aterridora. Guanyadora de la Quinzena de Realitzadors de Cannes i del Premi a la Millor pel·lícula a Sitges, no deixarà indiferent a ningú: és una experiència cinematogràfica inoblidable. Hipnòtica, extrema i brutal. Clímax.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X