Infiltrado en el KKKlan
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Després de passar per musicals, curtmetratges, series de televisió i fins i tot videojocs, el director Spike Lee forma tandem amb Jordan Peele (com a productor) per tornar al seu cinema denuncia. I per fer-ho escull un curiós i poc conegut fet real que el seu protagonista va recollir en un llibre autobiogràfic al 2014.

A principis dels 70, el cos de policia de Colorado Springs acull al seu primer agent negre, Ron Stallworth (John David Washington). Marginat d’entrada per alguns dels seus companys, Stallworth haurà d’enfrontar-se a un racisme encara molt present a la societat i a les forces de la llei. Un dia, veu un anunci al diari del Ku Klux Klan buscant adeptes i es decideix a trucar-los per investigar. Comença així un procés d’infiltració a la organització que defensa el supremacisme blanc. Per superar l’evident inconvenient del seu color de pell a l’hora de passar per membre del KKK, urdeix un pla amb el seu company, l’agent Flip Zimmerman (Adam Driver). Mentre Ron mantindrà el contacte telefònic amb els caps del Klan, serà Zimmerman qui assistirà a les seves reunions.

BlacKkKlansman

Spike Lee decideix agafar aquest fet real per portar-lo a la gran pantalla, però de fet només és una excusa per tornar a urdir una historia que li serveix més per reinsistir en el seu cinema protesta que en explicar la historia en sí.

Infiltrado en el KKKlan‘ transita en un espai atemporal que tant aviat recrea l’Amèrica profunda dels anys 70 com comença a ficar referencies a l’actualitat, amb frases de Trump o els incidents en què afroamericans han mort a mans de la policía.

Aquest és el veritable interés de Spike Lee, tornar a posar el focus en una Amèrica racista, amb abusos de poder contra les minories i on drets i llibertats bàsiques estan en perill. Un interés que queda molt patent amb un epíleg d’imatges actuals on ens ve a remarcar que el que passava als anys 70 no està ni de lluny resolt avui.

Segurament per això, quan es dedica a narrar la historia que ha escollit per la seva pel.lícula aquesta se’n resenteix i sembla que no acabi de trobar el to entre la comèdia i el drama, entre el passat i el present. El cúmul de recursos fílmics a què recorre (salts rítmics, enquadraments fora d’eix, pantalles partides,…), el traç gruixut amb el que dibuixa sobretot els membres del KKKlan però també el personatge de John David Washington, i la resolució amb pressa dels fets, fan que imperi la sensació que fet i fet el periple de Ron Stallworth i el seu company jueu tampoc importen massa. Que ells només van ser una gota més en un mar que sí és rellevant.

A ‘Infiltrado en el KKKlan‘ Lee ho juga tot a que el missatge global cali, sense importar si la cura per la història de l’agent negre infiltrat al KKK es perd pel camí.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X