Enrique Urbizu es posa rere la càmera en la nova sèrie de Movistar +, “Gigantes”. Un thriller amb màfia, droga i cacera policial en els ambients gitanos de l’extraradi d’una ciutat espanyola que es mescla amb un drama familiar protagonitzat per José Coronado, Daniel Grao i Isak Férriz, entre altres.

Gigantes

De què va?

La nova sèrie original de Movistar + narra la història de la família Guerrero, l’empresa familiar controla les portes del narcotràfic europeu. El patriarca del clan, Abraham (José Coronado), va imposar una educació espartana als seus tres fills, que van quedar castrats emocionalment després d’aquesta traumàtica infància. Anys després, la sortida del primogènit, Daniel (Isak Férriz), suposarà un terratrèmol a la jerarquia del negoci, que s’ha anat adaptant als nous temps gràcies a la gestió de Tomàs (Daniel Grao). Aquestes turbulències familiars compondran la conjuntura perfecta perquè una íntegra policia tracti de destapar una trama criminal que abasta a estaments elevats.

Màfia, droga i cacera policial en els ambients gitanos de l’extraradi d’una ciutat espanyola. “Gigantes” mostra l’Espanya més profunda en connexió amb la dels grans capos, amb el més cutre vs el luxe més extravagant i, per suposat, l’entrada de droga pel Camp de Gibraltar.

Gigantes

Qui hi ha al darrera?

Enrique Urbizu ha estat l’encarregat de dotar d’un estil característic a la sèrie ( “No habrá paz para los malvados”, “La caja 507”). Aquest director molt específic en el maneig dels escenaris, llum i detalls és un dels referents en el thriller espanyol més castís. El cineasta és conegut pels seus violents i crus retrats de la societat espanyola, i aquí es nota la seva empremta.

Urbizu ha dirigit els tres primers episodis de la temporada inicial, mentre que Jorge Dorado s’ha encarregat de realitzar els tres restants . La sèrie parteix d’una idea original de Manuel Gancedo, que ha estat traslladada al guió de la mà del propi Urbizu, Michel Gaztambide i Miguel Barros.

Gigantes

Uns personatges amb força

“Gigantes” és una producció on els personatges tenen molta força. De fet és el que més destaca. Tots amb el seu rerefons, amb les seves capes, rics en matisos i el seu paper en el bany de sang pel poder.

Destaca sobretot –i la sèrie s’ha venut molt al voltant de seu- el personatge del patriarca dels Guerrero interpretat per José Coronado, en un paper molt semblant al que ja va oferir a “No habrá paz para los malvados”. Un pare despietat, que no té una gota d’estima… Ell significa tradició i càstig, venjança i violència.

Sota la seva ombra els tres germans Guerrero. Tomàs (Daniel Grao), l’elegant i intel·ligent de la família. No per això deixa de ser despietat, però amb freqüència actua pensant primer amb el cap i sense cedir a la violència. Daniel (Isak Férriz) és el primogènit, digne fill del seu pare a qui supera en l’impuls violent. Igual de despietat, però mancat de cap punt reflexiu. És impulsiu i agressiu en les seves decisions. La seva sortida de la presó farà tremolar la jerarquia del clan que s’estableix mentre ell està empresonat. Clemen (Carlos Librado,  “Nene“), el menor dels tres fills d’Abraham Guerrero és el personatge que encarna el noi de barri; un de no massa espavilat, força pur de cor i que sempre ha volgut desvincular-se dels negocis de la família.

Al seu voltant el clan dels Lobo, els seus socis en el món de la droga; Pátina, el gran patriarca del clan gitano enfrontat als Guerrero; la policia que els vol atrapar i els estaments polítics corruptes que es conxorxen per salvar la seva part del pastís.

Malgrat la testosterona que desprèn la sèrie, també hi ha les dones que miren d’imposar la seva opinió malgrat el poder dels homes. Sol és la bella gitana de “Gigantes”; la gran bailaora interpretada per la ballarina Yolanda Torosio. Una dona que té el destí marcat pels destructius Guerrero i per haver-se enamorat de Tomàs. La seva filla, qui hereta la violència que ha vist en la seva família, pateix el fet de tenir una mare gitana en un món elitista i xenòfob.

Gigantes

Una sèrie amb trampa

“Gigantes” és una sèrie que s’ha promocionat (i també s’ha criticat) partint de l’episodi pilot on hi ha un personatge que s’ho menja tot: l’Abraham interpretat per un enorme Jose Coronado, a qui els personatges malèvols li escauen molt darrerament.

Però Abraham és efímer. Es construeix tota una primera impressió sobre un personatge del que, després, només quedarà l’ombra i el que queda, per molt ben interpretats que estiguin els fills del clan Guerrero, és també un miratge d’aquell pilot.

A partir del segon la trama navega entre el thriller i el drama familiar, però personalment no m’ha acabat d’atrapar… Hi ha moments que se m’ha fet feixuc veure’ls per poder-ne fer aquesta crítica. Malgrat estar rodada magníficament i amb un actors que estan molt bé en els papers principals, hi ha moments en què la trama perd força, el guió decau, algunes escenes són repetitives i altres grinyolen una mica amb alguna interpretació secundaria excessiva en el mal sentit.

Personalment em molesta quan trampegen i promocionen amb grans personatges que després no centraran la sèrie en qüestió. No sé si ha estat això però així com “El dia de mañana” em va convèncer de principi a fi, “Gigantes” amb totes les seves virtuts m’ha acabat decebent.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies