En una edició en que la Secció Oficial ha anat transcorreguent sense que públic ni crítica trobessim una gran favorita que ens entusiasmés, ha estat una de les candidates presentades al tram final, “Entre dos aguas”, la que li ha proporcionat al gironí Isaki Lacuesta la seva segona Conxa d’Or. Pel que fa al nombre de premis, “Rojo” de Benjamín Naishtat és la que marxa amb les mans més plenes: Millor director, Millor actor i Millor fotografia.

En la seva 66 edició la secció oficial del Festival de San Sebastián no ha acabat de presentar cap pel.lícula que generés reaccions entusiastes. En general però, sí que hi havia consens en el gran nivell de les propostes nacionals a competició i també forem molts els que lloarem “High Life” com una de les mereixedores de premi.

Per això, tot i que el jurat presidit per Alexander Payne hagi decidit otorgar la Conxa d’Or a “Entre dos aguas” de Isaki Lacuesta, el fet que pel.lícules com “El Reino“, “Quién te cantará” o la història espacial de Claire Denis hagin marxat del certamen sense cap reconeixement del jurat ha deixat la sensació d’un palmarès no del tot just.

Aquesta és la segona Conxa d’Or per Lacuesta, que ja la va recollir el 2011 per “Los pasos dobles“, tot i que aquesta vegada ha pogut pujar a recollir-la entre aplaudiments, superant la controversia en forma de sonors xiulets que va suscitar el seu primer premi donostiarra.

Dario Grandinetti Festival San Sebastián

Fins a tres cops s’ha nombrat a l’escenari del Kursaal el títol de “Rojo“, el thriller de l’argentí Benjamin Naishtat que s’ha emportat els premis a la direcció, a la fotografía i a la millor interpretació per l’actor Dario Grandinetti. Així com aquest ha acabat amb les esperances dels que demanaven el premi pel paper d’Antonio de la Torre a “El Reino“, tampoc s’han vist correspostos els clams que demanaven el premi a la millor actriu per la interpretació de Eva Llorach a “Quién te cantará“.

Finalment ha estat la noruega Pia Tjelta la que ha recollit la Conxa de Plata per haver-se ficat a la pell d’una mare enfrontada a la crisi de la seva filla adolescent en la cinta “Blind Spot” de Tuva Novotny.

Pia Tjelta Festival San Sebastián

Fora dels premis del jurat, ha estat la crítica la que ha suplit algunes de les mancances del palmarès. Mentre l’associació de crítics espanyols ha concedit el seu Premi Feroz a Carlos Vermut, el premi internacional FIPRESCI ha reconegut “High Life” de Claire Denis.

Aquest és el palmarès complet d’aquesta 66 edició del Festival de San Sebastián:

Conxa d’Or a la Millor Pel.lícula: Entre dos aguas de Isaki Lacuesta

Premi Especial del Jurat: Alpha, the right to kill de Brillante Mendoza

Conxa de Plata a la Millor Direcció: Benjamín Naishtat per Rojo

Conxa de Plata a la Millor Actriu: Pia Tjelta per Blind Spot

Conxa de Plata al Millor Actor: Dario Grandinetti per Rojo

Premi al Millor Guió: Ex aequo Paul Laverty per Yuli i Louis Garrel i Jean-Claude Carrière per L’homme fidèle

Premi Millor Fotografia: Pedro Sotero per Rojo

Premi del públic a la Millor Pel.lícula: Another day of life de Raúl de la Fuente

Premi del públic a la Millor Pel.lícula Europea: Girl de Lukas Dhont

Premi Zabaltegi-Tabakalera: Song for the jungle de Jean-Gabriel Périot

Premi Horizontes: Familia sumergida de Maria Alché

Premi Nuev@s Director@s: Jesus de Hiroshi Okuyama

Premio de la Juventud: Viaje al cuarto de una madre de Celia Rico Clavellino

Premio Irizar al Cine Vasco: Oreina (Ciervo) de Koldo Almandoz

Premio Otra Mirada: The third wife de Ash Mayfair

Premi Fipresci: High Life de Claire Denis

Premi Feroz Zinemaldia: Quién te cantará de Carlos Vermut

Cine en construcción: Los Tiburones de Lucía Garibaldi

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X