El Festival de Donostia encara la recta final i continuen les propostes més diverses. Avui ha estat el dia de “Vision” de Naomi Kawase amb Juliette Binoche (que veurem per partida doble) com a protagonista, “The Sisters Brothers”, un western, una perla de Jacques Audiard amb Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal i Riz Ahmed; i “Illang: The Wolf Brigade”, una proposta plena d’acció basada en un anime de Mamoru Oshii.

Vision

Vision

Jeanne (Juliette Binoche) va al Japó a la recerca d’una estranya planta medicinal. Durant el viatge, coneix a Tomo (Masatoshi Nagase), un guarda forestal, que l’ajuda en la seva recerca i la guia a través de les empremtes del seu passat. Vint anys abans, al bosc de Yoshino, Jeanne va viure el seu primer amor.

Naomi Kawase és una habitual dels Festivals. Del de Donostia també i aquest any torna amb “Vision” dins d’aquesta secció Oficial que no acaba d’arrencar. Aquest cop ens porta una proposta centrada en la natura, una al·legoria de la mare Terra. Un poema visual i sonor que ens la mostra amb el seu màxim esplendor i ens parla de reconnectar amb ella.

“Vision” és molt atractiva a nivell dels sentits però si ets el que busca una trama atractiva o com a mínim amb cap i peus, és excessivament inescrutable. El misticisme es mescla amb la màgia de la natura, amb el passat i els somnis en un relat incoherent, difícil de seguir i que més aviat allunya a l’espectador.

The Sisters Brothers

The Sisters Brothers

Charlie i Eli Sisters viuen en un món salvatge i hostil. Tenen les mans tacades de sang: la sang tant de criminals com de persones innocents. No tenen escrúpols a l’hora de matar. És el seu treball. Charlie, el germà petit, va néixer per matar. Eli, però, somia amb portar una vida normal. Tots dos són contractats pel Comodoro per trobar i matar un home. De Oregon a Califòrnia arranca una caça despietada, un viatge iniciàtic que posarà a prova el demencial vincle entre els dos germans. Un camí que els descobrirà la seva naturalesa humana?

Fraternitat i camaraderia en un western diferent que agradarà als que, habitualment, no els apassiona aquest gènere. I és que no només hi ha trets i morts, també converses interessants i plenes d’humor negre. No podia ser de cap altre manera, per alguna cosa la proposta arriba de les mans de Jacques Audiard (“Un prophète”) al que associem més en el cinema social que fent pel·lis de l’oest. Els seus protagonistes: Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal i Riz Ahmed estan esplèndids …sols, en parella de dos o quan finalment els trobem en grup, desplegant complicitats i atrapant a l’espectador. Eli ( John C. Reilly), el germà gran que se sent responsable del que ha fet i del que no;  Charlie (Joaquin Phoenix), el germà petit esbojarrat i perillós i Jake Gyllenhaal i Riz Ahmed, els dos idealistes que malgrat la violència al seu voltant encara creuen en un món millor.

“The Sisters Brothers” és una magnifica pel·lícula de personatges, una mena de road-movie on els protagonistes acaben d’expiar els seus desitjos, pors i retrets per trobar, finalment, el camí del que més desitgen.

Illang: The Wolf Brigade

Illang: The Wolf Brigade (Illang: la brigada del lobo)

L’any 2029, després d’anunciar els governs de Corea del Nord i del Sud un pla quinquennal per unificar el país, les nacions més poderoses del món imposen unes fortes sancions que paralitzen l’economia i condueixen a un període de caos infernal. Després de l’aparició d’un grup terrorista armat anomenat La Secta que s’oposa al govern ia la unificació, el president crea una nova divisió policial anomenada Unitat Especial que aconsegueix pastar un poder considerable. Però el servei d’intel·ligència Seguretat Pública, en veure decaure la seva pròpia influència, trama un pla per aniquilar la Unitat Especial. Enmig d’aquesta sagnant lluita entre dues institucions tan poderoses, sorgeixen rumors sobre una “brigada del llop” secreta que s’està formant en el si de la Unitat Especial. Armes humanes que es fan dir llops…

“Illang: The Wolf Brigade” és una altra proposta de la Secció Oficial. Una altra d’aquestes que no acaba d’encaixar en un Festival com el de Donostia.Un film de Kim Jee-Woon on no hi falta acció, sang i trets. Una pel·lícula violenta que en alguns moments comet l’error de ficar-se dins el melodrama i romanticisme trencant el ritme. Els moments de “robocop enamorat”, com deia un company de la premsa, s’allargassen massa, acaben quedant en res i desenganxen del film.

L’altre problema de la pel·lícula basada en l’anime creat en els 80 el cineasta japonés Mamoru Oshii, autor també del conegut manga “Ghost in the shell” és una narrativa massa complexa. Un excés de noms i de grups i subgrups armats que fan perdre l’espectador que, bàsicament, busca les escenes d’acció que tan bé saben fer els coreans i que a “Illang: The Wolf Brigade” estan ben coreografiades.

La pel·lícula protagonitzada per Gang Dong-Won, famós a Corea del Sud, serà distribuïda per Netflix, bastant present en aquest Festival.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies