Paul Greengrass de la mà de Netflix ha presentat ’22 de julio’, la seva crònica dels atemptats d’Oslo i Utoya el juliol de 2011 i les seves conseqüències. El mexicà Carlos Reygadas s’obre en canal a ‘Nuestro tiempo’ i per fi s’ha pogut veure l’única aspirant al Lleó d’Or dirigida per una dona, l’australiana ‘The Nightingale’

Amb ‘Bloody Sunday’, ‘United 93’ o ‘Capitán Phillips’, l’anglès Paul Greengrass, gràcies a la seva capacitat per convertir l’espectador en testimoni directe dels fets que recrea, s’ha convertit en cronista cinematogràfic d’alguns dels moments històrics més rellevants dels últims anys. A ‘22 de julio‘, per encàrrec de Netflix, els toca el torn als atemptats d’Oslo i Utoya de juliol de 2011 en què un terrorista d’extrema dreta va assassinar 77 persones, entre ells 69 adolescents, fills de la flor i nata del partit laborista noruec que acudien a un campament d’estiu.

22 Julio Paul Greengrass

En la seva primera part, Greengrass recrea amb pols i solvència els atemptats i el caos posterior derivat dels mateixos. Encara que grinyolin els diàlegs en anglès amb accent noruec entre personatges noruecs al seu torn interpretats per intèrprets d’aquesta nacionalitat (entenem que Netflix obliga), aconsegueix la immersió de l’espectador en els atemptats.

En la seva segona part, ‘22 de julio‘ es desdobla en dues parts. D’una banda, la lluita per la supervivència i la superació de l’atemptat d’un dels adolescents que va aconseguir sortir de l’illa amb vida. De l’altra, la forma en què l’assassí prepara la seva defensa per al judici al costat del seu advocat.

22 de julio Paul Greengrass

D’una banda, preval el component emocional i íntim. D’altra, el tècnic i l’estratègia processal. Greengrass l’encerta en combinar tots dos registres, tot i alguns diàlegs que pequen de ser excessivament explicatius, però mai es surt dels llocs comuns i els terrenys trillats. ‘22 de julio‘ és eficaç narrant els fets, però ni sorprèn, ni emociona. I desaprofita dos vessants, la relació entre els germans d’una banda i els atacs de l’entorn a l’advocat defensor de l’altra, que tan sols treuen el cap i que podrien haver aportat una visió amb més arestes al narrat.

22 de julio’ estarà disponible a partir del 10 d’octubre disponible a Netflix.

Tot un habitual del Festival de Cannes en el qual es va emportar el premi al millor director de l’edició de 2012 per ‘Post Tenebras Lux‘, el mexicà Carlos Reygadas ha debutat a la Mostra de Venècia amb ‘Nuestro tiempo‘, un massa llarg estudi de les relacions conjugals, dirigit, escrit, produït, muntat i protagonitzat per ell.

Nuestro tiempo

Nuestro tiempo’ és un cas clar de cinema com a teràpia. Dóna la impressió que Carlos Reygadas ens convida a una sessió de teràpia de parella de 173 minuts. El film explica la crisi conjugal de Juan, un poeta de renom internacional que viu amb la seva família en un ranxo de cria de toros de lídia que s’encarrega d’administrar la seva dona, Ester, interpretada per Natalia López, esposa en la vida real de Reygadas . Quan Ester s’enamora de Phil, un cuidador de cavalls, es desfermarà un conflicte que posarà a prova el seu matrimoni i la relació oberta que mantenen. I sí, ‘Nuestro tiempo‘ tracta sobre la crisi conjugal de Juan. No la de Juan i Ester. Perquè Reygadas posa el focus pràcticament en exclusiva en el seu personatge.

Com a ‘Post Tenebras Lux‘, la pel·lícula arrenca amb les imatges d’uns nens jugant. Amb una càmera situada entre ells, simulant del punt de vista de qualsevol dels xavals. D’aquí ens portarà als jocs de la gent gran. Aquesta vegada sense aparicions estel·lars de dimonis colorits intermèdies. Als seus jocs en el ranxo amb els cavalls i els toros. I als seus jocs de flirtejos entre éssers humans. Anades i vingudes dels seus personatges rodats en grans espais oberts en el qual destaca l’excel·lent treball de fotografia de Diego García (Cemetery of Splendour, Neon Bull).

Però quan l’evolució dels fets posi a prova la relació oberta del matrimoni, ‘Nuestro tiempo‘ es fa més propera, els espais es tanquen, el retrat de la relació i de la seva crisi es fa més complex, però s’acaba quedant encallada en un bucle massa llarg i repetitiu.

Nuestro tiempo Carlos Reygadas

Els toros no només tenen rellevància en el cartell de la pel·lícula. Reygadas dedica molt temps a mostrar les dinàmiques dels toros al ranxo. I es recrea en el ferotge atac per part d’un toro (cornut) a un cavall mostrat de forma innecessàriament sagnant i amb tot luxe de detalls. No cal donar-li massa voltes per trobar referències entre el que veiem en pantalla en aquests moments i el que passa entre els éssers humans.

L’única pel·lícula dirigida per una dona que aspira al Lleó d’Or és ‘The Nightingale‘ de l’australiana Jennifer Kent que es va donar a conèixer el 2014 amb ‘Babadook‘, amb la qual va guanyar més de 50 premis internacionals, inclosos l’Especial del Jurat i el de millor actriu per a Essie Davis al Festival de Sitges.

The Nightingale

Amb ‘The Nightingale’ es passa del terror al drama històric, però el que retrata en el seu cinema segueix fent por. Aquesta vegada ens trasllada a la Tasmània salvatge de 1825 per explicar la persecució d’una jove irlandesa convicta acompanyada d’un aborigen a un oficial britànic a la recerca de venjança per un acte de violència extrema comès contra la seva família.

A ‘The Nightingale‘ la violència no només es troba en el fet puntual que provoca la persecució. Forma part de la rutina diària i de la lluita per la supervivència. És l’època de la colonització d’Austràlia, de l’extermini dels aborígens, de Tasmània convertida en una immensa presó i en la qual la vida per a les dones, pel que sembla la proporció era d’una dona per cada set homes, era especialment dura.

The Nightingale Jennifer Kent

Una violència que Kent retrata de manera crua i directa. Ni rastre de glamourització o esteticisme. Primant el punt de vista femení, bé com a víctima, bé com a botxí, Kent ofereix un retrat brutal de la crueltat i la injustícia que pateix la seva protagonista i de la seva obstinació i les seves ànsies de venjança. Presentant als homes blancs com a éssers cruels i inhumans i mostrant una solidaritat i companyonia gairebé obligada per a la subsistència entre les dones i els aborígens. Malauradament, tot i que Kent carrega les tintes amb la violència i el seu to sec i directe, el resultat final no sorprèn, ni resulta especialment revelador.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X