Convertida els últims anys en plataforma de llançament per a alguns dels títols que aspiren a protagonitzar la carrera dels Oscars els propers mesos, la Mostra de Venècia s’ha inaugurat amb ‘El primer hombre’, un dels títols fixos a priori en totes les travesses per als propers premis de l’Acadèmia de Hollywood. No en va la pel·lícula està dirigida per Damien Chazelle, el de ‘Whiplash’ i ‘La La Land’, amb un guió de Josh Singer (‘Spotlight’, ‘Els arxius del Pentàgon’) i protagonitzada per Ryan Gosling i Claire Foy.

Recorrem al tòpic. A la frase que es porta utilitzant gairebé cinquanta anys quan es parla de l’arribada de l’home a la Lluna. La de ”és un petit pas per a l’home, però un gran salt per a la humanitat’. És en aquest ‘petit pas per a l’home’ en què se centra ‘El primer hombre‘.

Perquè a Chazelle amb prou feines li interessa el repte tecnològic que va suposar l’arribada de l’home a la lluna, la carrera espacial amb l’URSS en plena guerra freda és poc més que una referència i les protestes contra l’elevada despesa que va suposar tal desafiament apareixen només de passada.

Ryan Gosling First Man Festival Venecia

El guió de Josh Singer, en el qual adapta un llibre de James R. Hansen, se centra en com va afectar aquest repte a Neil Armstrong, tant a nivell personal, com familiar, des que a principis dels seixanta és reclutat com a pilot del programa Gemini fins a la seva tornada del viatge a la lluna. Sense recórrer a l’èpica. Amb una mirada desmitificadora, desglamourizadora i íntima d’un dels desafiaments més arriscats de la història de la humanitat. Els protagonistes poden estar treballant per passar a la història, però tal com els mostra Damien Chazelle tot sembla formar part de la rutina laboral. I la NASA que es veu en pantalla, moltes vegades recorda a qualsevol gran planta industrial de l’època.

Rodada en gran part càmera en mà i recorrent contínuament al primer pla, (per moments més que una de les apostes pels Oscars 2018, sembla que ens trobem davant d’una mostra de cinema independent USA), Chazelle introdueix l’espectador en els conflictes dels seus personatges. En les seves cases, en les seves cuines i en els seus traumes i la seva recerca per solucionar-los. De forma senzilla, però efectiva. D’una banda, la recerca d’una manera de superar un fet dramàtic i de l’altra, el difícil equilibri entre aconseguir una carrera professional reeixida i mantenir una vida personal satisfactòria. Novament. No importa que aquesta vegada el guió no sigui de Chazelle, el tema principal del seu cinema torna a treure el cap.

Ryan Gosling First Man Festival Venecia

Fins i tot en els moments en què les proves espacials no funcionen d’acord amb el previst, el director nord-americà prefereix mostrar les reaccions dels personatges que les pateixen a deixar clar a l’espectador què és el que falla. Lògicament hi ha imatges espectaculars d’enlairaments, de les naus i de tota la parafernàlia espacial, però el nucli sempre està en els personatges. No importa que no hi hagi moments de genialitat ‘a la Chazelle’, que tots coneguem el final de l’aventura o que es trobin a faltar més facetes del conflicte, l’enfocament de Chazelle converteix ‘El primer hombre‘ en un anti-thriller intens i absorbent, en el qual es conjuguen tensió i emoció.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies